Αν οι ανόητοι –γιατί πρόκειται περί ανόητων– αντί να ρίχνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ το 2014 σε δρόμους και γεφύρια, χρηματοδοτούσαν με 100 χιλιάδες ευρώ κάθε καινοτόμα προσπάθεια νέων παιδιών διδακτόρων θετικών επιστημών ή άλλων επιστημόνων που ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα, τότε θα είχαμε άλλο μέλλον. Ο πολλαπλασιαστής τέτοιων προσπαθειών είναι ιδιαίτερα μεγάλος στη χώρας μας, προφέροντας μοναδικό πλούτο.

Ads

Αξίζει να δώσουμε το ακόλουθο παράδειγμα. Η εταιρία Nanophos (μονωτικά υλικά με νανοτεχνολογία), “κτίσθηκε” με 60 χιλιάδες ευρώ που προήλθαν από τα τρία F (Foolish, Friends and Family) όπως χαρακτηριστικά τονίζει με χιούμορ ο ιδρυτής της εταιρίας. Σήμερα είναι μια αυτοκρατορία στο είδος της με μεγάλες εξαγωγές στις διεθνείς αγορές! Αξίζει να σημειωθεί ότι βραβεύθηκε από το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς στην Αθήνα το 2009 σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΕΒ κατά την ετήσια συνέλευσή του. Ίδια βράβευση δόθηκε τότε και σε μια άλλη καινοτόμα εταιρία, απλωμένη σε όλον τον πλανήτη, την Apivita.

Ποιος δρόμος ή γεφύρι στις ημέρες μας (όχι το 2000) πολλαπλασιάζει με αυτόν τον τρόπο τον πλούτο της χώρας; Οι πεφωτισμένοι Υπουργοί μας μάλλον τα έχουν μπερδέψει στο μυαλό τους που αναρωτιόμαστε κατά πόσο λειτουργεί καθαρά πλέον… 

O Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ads