Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κινήθηκε νομικά κατά της AstraZeneca επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 και διότι δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει τις παραδόσεις βάσει προγράμματος.

Ads

«Η Κομισιόν ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή νομική δράση κατά της AstraZeneca», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι και τα 27 κράτη μέλη στήριξαν την κίνηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ αναφέρει ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε και έτσι η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή. Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι. Η Κομισιόν έχει ήδη παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές.

Ads

AstraZeneca: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της ΕΕ, θα τα πούμε στα δικαστήρια»

Μετά την απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η εταιρεία AstraZeneca εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της υποστηρίζει πως έχει συμμορφωθεί πλήρως στη συμφωνία με την Κομισιόν και τονίζει πως «θα υπεραπιστεί με ένταση τον εαυτό της στο δικαστήριο». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της AstraZeneca αναφέρεται: 

«Μετά από ένα άνευ προηγουμένου έτος επιστημονικών ανακαλύψεων, πολύ πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και προκλήσεων παραγωγής, η εταιρεία μας πρόκειται να παραδώσει περίπου 50 εκατ. δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ως τα τέλη του Απριλίου…η AstraZeneca έχει συμμορφωθεί πλήρως στην Advance Purchase Agreement με την Κομισιόν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με ένταση στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε νομική διαδικασία είναι αβάσιμη και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία να διευθετήσουμε αυτή τη διαφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Μόνο εμβόλια της Pfizer από το φθινόπωρο στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε γνωστό πως από το φθινόπωρο θα υπάρξει νέος σχεδιασμός στην Ευρώπη για τα εμβόλια του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αφορά τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εκείνα της Pfizer τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την φαρμακευτική εταιρεία.

«Θα απαιτήσουμε αυτά τα εμβόλια της δεύτερης γενιάς να παρασκευάζονται στην Ευρώπη, οπότε ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις με τη Pfizer. Εκτός από τους ενισχυτές που θα καλύψουν όλες τις μεταλλάξεις, υπάρχει και ο σημαντικός όρος τα συγκεκριμένα εμβόλια να παρασκευάζονται στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με τη νέα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Pfizer τα εμβόλια θα παραδίδονται ανά μήνα και όχι ανά τρίμηνο.