Σε λιγότερο από δύο βδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε περισσότερο για εμάς, για το δικό μας περιεχόμενο και πλαίσιο θετικών προτάσεων. Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Αριστερή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρώτα απ’ όλα ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές.

Ads

Αλλάζουμε νοοτροπία, όχι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά σε όλη την χώρα. Θέλουμε μια Περιφέρεια που να νοιάζεται για τον πολίτη, για την εργασία, για το περιβάλλον, την νέα γενιά. Μια Περιφέρεια ανοικτή στους πολίτες, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και περιορισμούς, μια ασπίδα προστασίας των κοινωνικά αδύναμων, απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Δεσμευόμαστε να δουλέψουμε με διαφάνεια, μακριά από την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν συνηθίσει να κινούνται στο ημίφως.
 
Δώδεκα χρόνια είναι πάρα πολλά

​Ο λόγος για τον νυν περιφερειάρχη, τον Γιάννη Σγουρό που βρίσκεται για 12 χρόνια στην θέση του νομάρχη – περιφερειάρχη και που με την ψήφο των πολιτών της Αττικής επιδιώκει να επιμηκύνει την θητεία του στα 17 έτη! Ενας περιφερειάρχης που κατόρθωσε να καταστήσει παντελώς άγνωστες τις αρμοδιότητες και τις παρεμβάσεις της περιφέρειας στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο Γ. Σγουρός υπερηφανεύεται για το έργο του, έμεινε όμως απαθής στο ξεπούλημα του Ελληνικού, μεθόδευσε το ξεπούλημα του Αστέρα, μένει άπραγος απέναντι στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, στρώνει το χαλί στα εργολαβικά συμφέροντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφήνει νηστικούς τους άπορους μαθητές στα σχολεία, βολεύει με έργα βιτρίνας τους φιλικούς του δημάρχους, δεν προχώρησε σε έργα υποδομής όπως το αποχετευτικό σύστημα, έχει «καταφέρει» να αντιστοιχούν 0,74 βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά δήμο της Αττικής.

Έλα μαζί μας, για να αλλάξουμε τις ζωές μας

Αν πιστεύεις ότι ζεις τη ζωή που σου αξίζει, τότε μην κάνεις αυτό το βήμα. Μην αντιδράσεις… Αλλιώς, έλα να τα αλλάξουμε μαζί, να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή, να εφαρμόσουμε μοντέλα βιώσιμης ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, να οργανώσουμε τοπικές οικονομίες που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας και να οργανώσουμε ένα άλλο μοντέλο μετακίνησης για την καθημερινότητα του πολίτη με απόλυτη προώθηση των ΜΜΜ και ιδίως των μέσων σταθερής τροχιάς, με διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών, των ΑμεΑ, των ποδηλατών.

Ads

Στόχος άμεσης προτεραιότητας είναι η προστασία και η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που σήμερα σχεδιάζεται να εκποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι πολίτες να μην πληρώνουν για την ερασιτεχνική τους άθληση. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για άθληση και αναψυχή σε όλες ανεξαιρέτως τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από τους δήμους και τις περιφέρειες με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την επούλωση των πληγών. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά σε εξευτελιστικές τιμές δεκάδες ελεύθερους χώρους και δημόσια κτήματα στα βόρεια προάστια.

Μια φορά κι ένα καιρό το 2010

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, όταν η χώρα βρισκόταν  μόλις πέντε μήνες στη μέγγενη του ΔΝΤ και της τρόικα, όσοι μιλήσαμε για τις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων στην οικονομία, στην αυτοδιοίκηση, στην καθημερινότητα του πολίτη και συνδέσαμε την τότε εκλογική μάχη με αυτοδιοικητικούς στόχους, αλλά και με τον πυρήνα της πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, σχεδόν λοιδορηθήκαμε. Πέρασαν από τότε τρεισήμισι χρόνια. Η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης οικονομική κατάρρευση, η οποία οδηγεί σε ευρεία κοινωνική κρίση.

Αλλάζουμε μοντέλο

Δήμοι και περιφέρειες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας υγιούς επιχειρηματικότητας, στη προστασία των τοπικών αγορών απέναντι στα μεγάλα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, στην δημιουργία και στήριξη συνεταιριστικών αλληλέγγυων συμπράξεων, στην υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και στη δημιουργία τοπικών κοινωνιών και οικονομιών της υψηλής γνώσης και της καινοτομίας, αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη στήριξη των νέων, και των γυναικών που υφίστανται ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης συμφωνά με όλες τις αναλύσεις. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας –προϋποθέτει αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή- με έμφαση στην πλήρη απασχόληση, επιβάλλεται να περιλαμβάνει σχεδιασμό και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών.

Αναλαμβάνουμε την διοίκηση απο την 1η Σεπτέμβρη

Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό ή κομματικό πατριωτισμό, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοβραχίονες για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί και να διευρύνει την παρέμβαση της στην καθημερινότητα του πολίτη, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος στον βόρειο τομέα Αθηνών με την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής – Ρένα Δούρου»