Περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές και τις αγορές των σε πολλές περιπτώσεις ανόμοιων προαστίων της πόλης για την υποψηφιότητά μου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας επιβεβαιώνω την αντίληψή μου ότι διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας έχουν τα δικά τους εξίσου διαφορετικά κριτήρια προσέγγισης της πολιτικής πραγματικότητας. Με εντυπωσιάζει, όμως, ιδιαίτερα ένα σημείο σύγκλισης μεγάλου αριθμού πολιτών. «Μην μας ξαναπροδώσετε όπως το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ»!

Ads

Με αυτά τα λόγια ο καθημερινός κόσμος της αχανούς περιοχής της Β΄Αθήνας έχοντας ξεπεράσει τον κατασκευασμένο φόβο Σαμαρά –  Βενιζέλου, καθώς και  των άμεσων ή έμμεσων συνοδοιπόρων, εκφράζει σταθερά την  ελπίδα του αλλά και την γόνιμη ανησυχία του για να πετύχει αυτή την φορά να αλλάξει επιτέλους η διακυβέρνηση του τόπου και να επανακτήσει κατακτήσεις που κέρδισε με κόπο στις αρχές της δεκαετίας του 80. Κατακτήσεις που απεμπολήθηκαν με περισσή ευκολία και αναλγησία από τους παραδοσιακούς νεοφιλελεύθερους πολέμιούς τους όσο και από τους κατά καιρούς «θεματοφύλακές» τους, ενώ η κατασυκοφάντηση εκείνης της περιόδου – στη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» , δίχως να εξαγνίζεται βέβαια εκείνη η περίοδος, γίνεται τελικά μέσο για να υπονομευθούν το κοινωνικό κράτος , οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευαισθησία, η αυτοοργάνωση, ο συνδικαλισμός , το συνεταιριστικό πνεύμα.

Ιδέες, οι οποίες  μέσω της συχνά στρεβλής εφαρμογής τους από ένα  διαπλεκόμενο, πελατειακό και αδιαφανή κρατικό μηχανισμό, τεχνηέντως και επί σκοπού,  έχουν οδηγηθεί σταδιακά προς την απαξίωση τους.Σήμερα όμως πιο ώριμοι και πιο σοφοί από τα παθήματα όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι, όλοι εμείς οι πολλοί, ο καθένας και η καθεμιά,  όλοι απαιτούν  άμεσα και ξεκάθαρα να στήσουν την ζωή τους σταθερά και σίγουρα, ώστε να μην διαλύεται ξανά και  ξανά σαν χάρτινος πύργος. Με άλλα λόγια ο καιρός απαιτεί να συντελεστούν επιτέλους οι πραγματικές ριζοσπαστικές δομικές  – και όχι ευκαιριακού τύπου αλλαγές – σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Να μην γίνει άλλη μια φορά μια από τα ίδια.

Οι πολίτες ζητούν  στο σημερινό ταραγμένο τοπίο της ελληνικής πολιτικής ζωής να  απελευθερωθούν και να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις, εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές που πραγματικά στοχεύουν στο να σταθεί η χώρα στα πόδια της, όχι όμως ακολουθώντας την πεπατημένη αποτυχημένη παλιά συνταγή.

Ads

Το αίτημα, λοιπόν, των καιρών είναι η συστράτευση  τέτοιων δυνάμεων για την άμεση, δίχως χρονοτριβή, αντιμετώπιση της δυσβάσταχτης καθημερινότητάς μας και ιδιαίτερα εκείνων των πιο αδύναμων, αλλά  παράλληλα ζητούν επιτακτικά και ένα νέο κοινωνικά δίκαιο συμβόλαιο με ένα «αναπτυξιακό» σχέδιο, ώστε οι άνθρωποι να μην  υποφέρουν και το περιβάλλον να μην  καταστρέφεται. Η αξιοποίηση της εμπειρίας για την αποφυγή λαθών που δεν επέτρεψαν την διατήρηση των δίκαιων κοινωνικών κεκτημένων είναι απαραίτητη, ώστε  να αποδειχθεί πολύπλευρα διατηρήσιμη η πρόοδος στην κατεύθυνση της βιώσιμης ευημερίας. Κι αυτό, βασισμένο σε ένα σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχω στις εκλογές της Κυριακής και ζητώ τον σταυρό προτίμησης των πολιτών της Β΄Αθήνας, επιχειρώντας να εκφράσω, με λόγο και πράξη, μια κατά τη γνώμη μου αναγκαία συστράτευση ανιδιοτελών Οικολογικών, Αριστερών, Σοσιαλιστικών & Αυτόνομων Ριζοσπαστικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Δεν υπάρχουν σωτήρες που μπορούν να τα καταφέρουν όλα από μόνοι τους, η κάθε μια και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να είναι μέρος της λύσης, αν το επιλέξει. Οι κάλπες χωρίς ουσιαστική κοινωνική και πολιτική συμμετοχή δεν λύνουν από μόνες τους κανένα πρόβλημα. Επιμένουμε στη ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των απαντήσεων ΜΕ τους πολίτες, για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων της χώρας και της βαλλόμενης κοινωνίας μας.

* Η Ιωάννα Κοντούλη είναι Υποψήφια Βουλευτής Β΄Αθήνας, με τον ΣΥΡΙΖΑ.