Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣυΡιζΑ είχε καταθέσει πρόταση τροπολογίας στη βουλή για το θέμα των ομολογιούχων.Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν και ο νυν υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ads

Βασικός σκοπός της τροπολογίας ήταν η μερική αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που τόλμησαν να αποταμιεύσουν αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες αυτοί βίωσαν την απόλυτη και εν μία νυκτί δήμευση των περιουσιών τους χωρίς κανένα απολύτως αντιστάθμισμα.

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος, μιας σχέσης που έχει επανειλημμένα διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής των κανόνων σε κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Ν. Βαλαβάνη από το βήμα της βουλής είχε δηλώσει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παρέμενε η αποκατάσταση της αδικίας των μικρό ομολογιούχων.

Ads

Περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε, και η δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα. Συνεχίζει μάλιστα να απαντά στις διάφορες ερωτήσεις βουλευτών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ότι δηλαδή το θέμα δεν είναι του παρόντος και θα εξεταστεί στο μέλλον αν και εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη δήμευση των περιουσιών των μικρό ομολογιούχων με τη συμμετοχή τους στο PSI . Έχουμε θρηνήσει περισσότερες από 17 αυτοκτονίες ανθρώπων που έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους, έχουν χάσει το βιος τους και το αποκούμπι τους διότι έκαναν το λάθος να πιστέψουν στην πατρίδα τους.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια οι δημοσιονομικές συνθήκες επέτρεψαν μεταξύ άλλων:

– τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση
– τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους
– την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων
– την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο οικονομικών
– το άνοιγμα της ΕΡΤ
– την παροχή αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους
– την ακόμα και σήμερα, συνεχή και αδιάκοπη συνταξιοδότηση 50άρηδων!

Δεν επέτρεψε όμως την παραμικρή κίνηση αποκατάστασης προς τους μικροομολογιούχους.

Ούτε καν η αναγνώριση της ζημιάς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη δόλια δήμευση…

Οι ομολογιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους, τέλη και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους σαν να μην έχουν χάσει την περιουσία τους! Σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα!

Πόσο ανάλγητο μπορεί να είναι ένα κράτος που δεν σέβεται στο ελάχιστο τον απλό και συνετό πολίτη του, και συνεχίζει να κάνει ρουσφέτια στους πελάτες του χωρίς καμία ντροπή;

Πόσο πολιτικά ανήθικοι μπορούν να είναι αυτοί που μας κυβερνούν όταν κωφεύουν σε κάτι τόσο προφανώς άδικο και συνεχίζουν με πάθος τη στρεβλή πολιτική των προκατόχων τους που μας έφεραν σε αυτή την οικτρή κατάσταση σαν έθνος;

Περιμένουν αλήθεια ότι θα  περάσει ο καιρός και θα το ξεχάσουμε; Ότι θα τους ξανα-εμπιστευθούμε;

Ένα χρόνο μετά, η δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς έχει χάσει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα και στους μικροομολογιούχους!

Έχει ταυτιστεί απολύτως με όσα με πάθος πολεμούσε και υποσχόταν ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει!

Έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και φθίνει με μεγάλη ταχύτητα προς τα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησε!

Όσο για τους πολίτες και ειδικά για τους μικροομολογιούχους μένει η δικαστική μάχη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

* Ο Γιάννης Μαρινόπουλος είναι πρόεδρος των ομολογιούχων