Η «φωτογραφία των Αζορών» στις 15 Μαρτίου του 2003, έχει μείνει στη μνήμη της ισπανικής κοινωνίας ως μία μαύρη σελίδα. Οι πρωταγωνιστές της Μπους (ΗΠΑ), Μπλαιρ (ΜΒ) και Αθνάρ (Ισπανία) και με οικοδεσπότη τον Μπαρόζο πρωθυπουργό τότε της Πορτογαλίας, φωτογραφήθηκαν λίγο πριν αποφασίσουν την επέμβαση στο Ιράκ. Το επιχείρημα ήταν εύκολο: Αφού το Ιράκ διαθέτει πυρηνικά και χημικά όπλα, που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, για το καλό της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ειρήνης πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση. Όπως και έγινε…

Ads

Το 2007, ο Μπαρόζο, ως πρόεδρος της Κομισιόν, έλεγε ότι εξαπατήθηκε και ο Μπλαιρ επίσης, το παραδέχτηκε δημόσια . Ο Αθνάρ μέχρι σήμερα επιμένει ότι έτσι τους είχαν πληροφορήσει. Και δεν μετανιώνει. Άλλωστε ήταν η εποχή που ο ίδιος θεωρούσε ότι η Ισπανία έπαιζε σε πρώτο πλάνο διεθνώς και η ικανοποίησή του ήταν τεράστια όταν φωτογραφιζόταν στο ράντσο του Μπους στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα στις 11 Μαρτίου του 2004 η Μαδρίτη δέχονταν 3 τρομοκρατικές επιθέσεις από την Αλ Κάεντα με 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο Αθνάρ έχασε τις εκλογές μία εβδομάδα αργότερα τι κι αν όλα έδειχναν ότι θα τις κέρδιζε…Το ένα εκατομμύριο είχαν φθάσει οι διαμαρτυρόμενοι Ισπανοί στους δρόμους της Μαδρίτης για μη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο αυτό….

Σήμερα το πρωί, σε δηλώσεις του ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κράτησε μία πιο ήπια στάση για τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη Συρία, μιας άλλης τριάδας. Με διαφορετικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές: Των ΗΠΑ, της Μ.Βρεττανίας και της Γαλλίας. Δεν τον ενδιαφέρει να παίξει σε πρώτο πλάνο και υποστηρίζει, πως η λύση μπορεί να είναι μόνο μία πολιτική πρωτοβουλία του ΟΗΕ που θα βάλει τέλος στον πόλεμο της Συρίας. Μίλησε για «στοχευμένη και νόμιμη επίθεση» των τριών ως απάντηση των επιθέσεων προς τον άμαχο συριακό πληθυσμό από το καθεστώς του Ασάντ και επεσήμανε ότι είχε ενημερωθεί προηγουμένως.

Όλα δείχνουν ότι η θέση της Ισπανίας θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο. Διότι η φωτογραφία αυτή ενός όχι τόσο μακρινού παρελθόντος ακόμα τη στοιχειώνει.

Ads

Πηγή: ΕΡΤ