Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (11-15 Σεπτεμβρίου 2014  για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Σκάϊ) αποκαλύπτει αρκετά αλλά κυρίως τρία κεντρικά χρήσιμα στοιχεία.                                   

Ads

Πρώτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πλέον με σαφή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας.            
                    
Δεύτερο ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της «πρόωρης» διάλυσης της Βουλής, της διενέργειας εκλογών και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας απο τη νέα Βουλή που θα προκύψει.          
                
Τρίτο ότι το ΠΑΣΟΚ  έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.        
                                                                                                  
Στο τρίτο αυτό το σημείο συμφωνεί το 86% των ερωτηθέντων, στοιχείο που επισημοποιεί το κενό στην ύπαρξη ισχυρού προοδευτικούκεντρώου πόλου.                                                                                                                                                                                   
Στο δεύτερο σημείο, αυτό της διάλυσης της Βουλής και εκλογής νέου Π.τ.Δ. από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, συμφωνεί το 54% έναντι 46%.                                                                                                        
Στο πρώτο σημείο βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει μια σημαντική διαφορά απο τη ΝΔ που φθάνει στη  συγκεκριμένη μέτρηση τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.                                                                                                                  

Τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής έρευνας δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 24% έναντι 18% της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-Ελιά να φθάνει το 5,5%, το ΚΚΕ το 5,5% και το Ποτάμι επίσης το 5,5%, τους Ανεξάρτητους ΄Ελληνες το 3% τη Χρυσή Αυγή το 6,5% και τη ΔΗΜΑΡ το 1% μένοντας εκτός Βουλής.                     

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με άλλα ιδιωτικών εταιρειών πού μετά τις ευρωεκλογές δίνουν σταθερά ελαφρύ έως σημαντικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεχτούμε ότι ευκολότερα ο μέσος πολίτης αποδέχεται τη δουλειά, τους στόχους και την ποιότητα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά στην επιβεβαίωση μιας προοπτικής που οδηγεί σύντομα στην αλλαγή κυβέρνησης. 

Ads

Αν υποθέσουμε ότι αυτά (θα) είναι τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών (πρόβλεψη και ανάλυση για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών σε κείμενο που αναρτήθηκε στο tvxs 25 Ιουλίου 2014)  έχουμε μπροστά μας έναν πολιτικό κοινοβουλευτικό χάρτη με νέα δεδομένα.                                   

Ας δούμε αναλυτικά τι βγάζει η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας :

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΝΔ 18%
ΣΥΡΙΖΑ 24%
ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ  5,5%
ΑΝ.ΕΛ.  3,0%
ΧΡ. ΑΥΓΗ  6,5%
ΔΗΜ.ΑΡ.  1,0%
ΚΚΕ  5,5%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ  5,5%
ΑΛΛΟ 10,0%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 21%

 
Αν και η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ή αρνούμενων απάντηση επιλέγουν συνήθως να πάνε με το ρεύμα νίκης, για λόγους εργασίας θα μοιράσουμε ισομερώς το 21% που δεν ξέρει ή δεν απαντά, έχοντας πάντα κατά νου ότι η όποια ελαφρά διαφοροποίηση στην πραγματική επιλογή θα ευνοήσει τελικώς το πρώτο κόμμα. Κατανέμοντας λοιπόν ισομερώς αυτό το 21% της έρευνας έχουμε ως τελικά ποσοστά τα εξής : ΝΔ 21,80%, ΣΥΡΙΖΑ 29,04%, ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ 6,65%, ΑΝΕΛ 3,63%, Χρ.Αυγή 7,86%, ΔΗΜΑΡ 1,21%, ΚΚΕ 6,65% και Ποτάμι επίσης 6.65%. Το σύνολο των ποσοστών αυτών αφαιρουμένου του ποσοστού της ΔΗΜΑΡ είναι 82,28%. Η ΔΗΜΑΡ μένει εκτός Βουλής αφού δεν πιάνει το όριο του 3%. Η ίδια όμως αναγωγή πρέπει να γίνει και για το 10% που δηλώνει ότι επιλέγει άλλο κόμμα, άρα μετέχοντας το 10% του «άλλο κόμμα» στην κατανομή του 21% όσων δηλώνουν δεν ξέρω-δεν απαντώ, φθάνει το 12,1%. Σε αυτό προστίθεται το 1,21% της ΔΗΜΑΡ με αποτέλεσμα τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής να συγκεντρώνουν το 13,31%. Ποσοστό φυσιολογικό αφού στις εκλογές του Ιουνίου 2012 το ποσοστό αυτό ήταν 5,97% ενώ στις εκλογές του Μαίου 2012 το αντίστοιχο ποσοτό είχε φθάσει το 18,99%.

Όμως, όπως καλά ξέρουμε (ανάλυση εκλογικού συστήματος σε κείμενο πoυ αναρτήθηκε στο tvxs στις 7 Ιουνίου 2014) στην κατανομή των εδρών μετέχουν μόνο τα κόμματα που έπιασαν το όριο του 3%, άρα ως 100%, σύνολο δηλαδή των εγκύρων ψήφων θεωρείται το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3% και μετετέχουν στην κατανομή των εδρών. Στην προκειμένη περίπτωση ως 100% νοείται το άθροισμα των ποσοστών που αναφέραμε προηγουμένως μετά την αναγωγή. Δηλαδή το 82,28% που συγκεντρώνουν τα κόμματα που εισέρχονται στη νέα Βουλή, αν επαληθευτούν οι τάσεις της πρόσφατης έρευνας.
Κατανομή εδρών

Πως κατανέμονται οι έδρες μα βάση αυτά τα ποσοστά; Για όσους δεν το θυμούνται (και …δεν  είναι υποχρεωμένοι !) λέμε ότι οι μαθηματικές πράξεις δεν γίνονται με βάση το 300 που είναι οι έδρες της Βουλής αλλά το 250 που είναι οι κατανεμόμενες έδρες. Οι υπόλοιπες 50 σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο αποδίδονται στο πρώτο κόμμα μετά την κατανομή των 250,  προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. ΄Ετσι λοιπόν η ΝΔ π.χ. θα πάρει 66 έδρες (με υπόλοιπο 0,23) διότι 250 (έδρες) Χ 21,80 (το ποσοστό της) : 82,28 = 66,23.                                                                                             

Αλλά ας δούμε καλύτερα τον σχετικό πίνακα :   

ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΔΡΕΣ
ΣΥΡΙΖΑ 29,04 88 + 50 = 138
ΝΔ 21,80% 67
ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ 6,65 20
ΑΝΕΛ 3,63 11
Χ.Α. 7,86 24
ΚΚΕ 6,65 20
ΠΟΤΑΜΙ 6,65 20

 
Από εδώ και πέρα μπορεί ο καθένας να κάνει σενάρια και υπολογισμούς για σχήματα διακυβέρνησης. Με 138 βουλευτές το πρώτο κόμμα ύστερα απο το μπόνους των 50 εδρών και μόνο 13 βουλευτές να λείπουν για την απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής (150+1) θεωρητικά δεν είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Με ποιόν εταίρο όμως; Το ΚΚΕ αυτοεξαιρείται διότι δεν πιστεύει σε συμμετοχή του για σχηματισμό κυβέρνησης, πολύ περισσότερο αν ο μεγάλος εταίρος αυτής της κυβέρνησης είναι ο μισητός (του) ΣΥΡΙΖΑ. Τη Χ.Α. την εξαιρούν όλοι, αλλά και να μην την εξαιρούσαν δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δεν φτάνουν, και, μένει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το οποίο δηλώνει κεντρώο, χωρίς να αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με κάποιο κόμμα. Είναι όμως ισχυρή στους κόλπους του η φιλελεύθερη τάση που συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα θα είναι κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί το κόμμα αυτό ως καταρχήν υπεύθυνο γαι τα δεινά που σωρεύτηκαν απο το τέλος του 2009 και μετά, αλλά και ως υπονομευμένο μετά την κυβερνητική του συνεργασία με τη ΝΔ.

Όμως όλα αυτά ανήκουν σε άλλου είδους κείμενο και ανάλυση. Ας μείνουμε σε όσα προκύπτουν ως εξέλιξη των αποτελεσμάτων που έβγαλε η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και δεν είναι λίγα.