Στην αρχή, με την υποκριτική και δειλή της στάση όταν ξέσπασε στις αρχές του ’90 το Μακεδονικό, η ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα στην ακροδεξιά να βγει από τα λαγούμια που ήταν κρυμμένη για χρόνια.  Στην εξαιρετική πρόσφατη παρέμβαση του, ο Κωστής Παπαιωάννου θύμισε ακριβώς αυτό: «Έγινε (το Mακεδονικό) κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Λίγοι θυμούνται ότι στο συλλαλητήριο της 10ης Δεκεμβρίου 1992 μια ομάδα ροπαλοφόρων έκανε οργανωμένες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας αφήνοντας πίσω της αντιπάλους – ανθρώπους που επέλεγε με κριτήριο την εμφάνιση – βαριά τραυματίες στα πεζοδρόμια. Ήταν η Χρυσή Αυγή που αποφάσισε να ξεπλύνει το ναζιστικό στίγμα και να ανοιχτεί στα πελάγη του αναδυόμενου εθνικισμού».

Ads

Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε η επίλυση του προβλήματος, που είχε οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες διπλωματικές ήττες και την έριξε σε ένα βαλκανικό επαρχιωτισμό – υπεύθυνο σε σημαντικό βαθμό και για την οικονομική χρεοκοπία του 2010 καθώς η καθοδική πορεία της χώρας τότε ξεκίνησε – ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε και πάλι να καιροσκοπήσει. Στην αρχή ήταν η προσπάθεια του ήταν κρατήσει ενωμένο το κόμμα του από τους ακροδεξιούς της ΝΔ που τον απειλούσαν ή τουλάχιστον αυτή είναι ακόμη και σήμερα η δικαιολογία που χρησιμοποιεί όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες του θυμίζουν ότι η αντιπολιτευτική τακτική έχει και κάποια όρια.

Αλλά επειδή ο κατήφορος οδηγεί αναπόφευκτα στον πάτο, ο πρόεδρος της ΝΔ πίστεψε στην συνέχεια ότι θα μπορούσε να ψαρέψει στα θολά νερά των συλλαλητηρίων με τα μουλάρια – Βουκεφάλες ή και να ρίξει την κυβέρνηση. Έτσι ανέχθηκε τα πρώτα καλέσματα στελεχών του εναντίον των «προδοτών» για να καταλήξει στην απαράδεκτη υποστήριξη στελέχους της ΝΔ που έδωσε στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα βουλευτών των ΑΝΕΛ. Των οποίων «αγανακτισμένοι πολίτες» απειλούν τη ζωή, όπως γίνεται αυτές τις μέρες και με τον Σπύρο Δανέλλη και την Κατερίνα Παπακώστα

Ο πρόεδρος της ΝΔ  δεν αντιλαμβάνεται που οδηγεί αυτή η τακτική, που κορυφώθηκε με την κυκλοφορία στη Βόρεια Ελλάδα αφισών με τα πρόσωπα βουλευτών, έτοιμων να «προδώσουν» τη Μακεδονία; Ότι η χθεσινή, ανακριβής αναφορά του στον χουντικό Σπαντιδάκη (θέλει προσπάθεια να πεις τόσες ανακρίβειες σε μία πρόταση) και σε ύποπτες συναλλαγές αποτελεί νερό στο μύλο των εχθρών της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα ο κ. Δανέλλης υποστηρίζει σταθερά την άποψη του για το Μακεδονικό εδώ και δεκαετίες; Έχει συνειδητοποιήσει ότι πρωταγωνιστεί σε σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας;

Ads

Το βέβαιο είναι ότι το «σύστημα», που βρίσκεται πίσω του και κινεί τα νήματα, δεν ενδιαφέρεται καθόλου αν πλήττεται η  κοινοβουλευτική δημοκρατία και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Παίζει εδώ και καιρό τα ρέστα του, πριν ξεκινήσουν οι επικείμενες αποκαλύψεις για την καταλήστευση της χώρας αλλά και πριν μεταστραφεί πλήρως η κοινή γνώμη από τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης. Για αυτό ακριβώς και πρωθυπουργοί – κατεξοχήν εκφραστές του συστήματος, κάνουν τη πάπια για την συμφωνία των Πρεσπών παρότι γνωρίζουν καλά ότι είναι η καλύτερη που θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει η χώρα.

Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης- κάτι που θα μεταθέσει τις βουλευτικές εκλογές για τον Οκτώβρη – και η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει. Αλλά με την τακτική τους, η ΝΔ, και το ΚΙΝΑΛ από κοντά, έχουν αποθρασύνει την ακροδεξιά. Το «βαθύ σύστημα» έχει δημιουργήσει όλες τις συνθήκες που οπλίζουν το χέρι ενός δολοφόνου, βαλτού η τρελού. Ας ελπίσουμε ότι κανείς δεν ποντάρει στην κλιμάκωση της πολιτικής ανωμαλίας.