Στην πολιτική υπάρχουν πράγµατα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγµατα που γίνονται και δεν λέγονται…

Ads

Στη δεύτερη κατηγορία εµπίπτουν και αυτά που δεν προαναγγέλλονται, όπως είναι οι εκλογές, οι ανασχηµατισµοί και οι ψήφοι εµπιστοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, καλώς ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος περιγράφει το σενάριο της κοινοβουλευτικής ανοχής, της δυνατότητας δηλαδή της κυβέρνησης να παραµείνει στις ράγες ακόµα και µετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποκλείοντας παράλληλα την πιθανότητα να τεθεί θέµα εµπιστοσύνης. O εκπρόσωπος, ωστόσο, κάνει ένα επιπλέον βήµα, προκαλώντας τη Νέα ∆ηµοκρατία να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης για να διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς.

Τι θα γίνει αν εισακουστεί; Η Μαρία Σπυράκη απαντά για λογαριασµό της Ν∆ ότι «όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι», αλλά κατά τα φαινόµενα εκεί θα παραµείνουν. Εχει προηγηθεί, άλλωστε, η δήλωση του γραµµατέα του ΚΚΕ, ∆ηµήτρη Κουτσούµπα, ο οποίος «έκαψε» κάθε πιθανότητα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ανατρέψει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, χαρακτηρίζοντας «γελοιότητα» τις προτάσεις µοµφής που κατατίθενται λίγους µήνες προ των εκλογών.

Από άποψη κοινοβουλευτικής αριθµητικής, η διαφορά ανάµεσα στην πρόταση µοµφής και στην πρόταση εµπιστοσύνης είναι ότι, ενώ για να υπερψηφιστεί η πρώτη απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθµού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι, για τη δεύτερη αρκεί πλειοψηφία των παρόντων. Με δεδοµένη την αποχή των δεκαπέντε βουλευτών του ΚΚΕ και ενδεχοµένως ορισµένων άλλων, για να περάσει η πρόταση µοµφής της Ν∆ χρειάζεται να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από 11 βουλευτές του… ΣΥΡΙΖΑ. Αν µάλιστα δεν υποστηριχτεί και από τους ΑΝΕΛ, όπως είναι και το πιθανότερο, ο αριθµός ανεβαίνει στους 18!

Ads

Η πολιτική λογική λέει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν έχει κανέναν λόγο να προσφέρει µια κοινοβουλευτική νίκη στην κυβέρνηση, καταθέτοντας µια άσφαιρη πρόταση µοµφής, είτε προ είτε µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Αποµένει το ερώτηµα εάν έχει λόγους η κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο εµπιστοσύνης των βουλευτών σε πολιτικό χρόνο που ο πρωθυπουργός θα επιλέξει.

Αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι σε µια τέτοια ψηφοφορία θα είναι παρόντες και οι 300 της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να τραβήξει το χαρτί της εµπιστοσύνης εάν δεν έχει πειστεί ότι διαθέτει τον κατάλληλο συσχετισµό. Εφόσον βεβαιωθεί, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν, καθώς η ανανέωση της εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα δηµιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο και θα αναδιατάξει το σκηνικό.

Στην περίπτωσηπου το συγκεκριµένο σενάριο «τρέξει» µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και µε την προϋπόθεση της ευνοϊκής κατάληξης για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει να ανασυνθέσει εν πλω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κυρίως, όµως, θα έχει αχρηστέψει ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» της αντιπολίτευσης, που δεν είναι άλλο από τη συγκατοίκηση µε τους ΑΝΕΛ και όσα αυτή, κατά τη Ν∆ και το ΚΙΝΑΛ, προσθέτει στο κυβερνητικό µείγµα.

Πηγή: Έθνος