Η άθλια επίθεση του Πρώτου Θέματος συνεχίζεται. Το σημερινό πρωτοσέλιδο είναι «Εν βρασμώ οι ιστορικοί για τους «Γενίτσαρους» συμβούλους του Υπουργού. Είναι αγράμματοι και ιδεολογικά εθελόδουλοι». 

Ads

Οι «εν βρασμώ ιστορικοί» που κάνουν δηλώσεις είναι ο Γ. Κοντογιώργης, ο Σ. Καργάκος, ο Γ. Καραμπελιάς και, ο μοναδικός ουσιαστικά ιστορικός, Κ. Φωτιάδης. Στην πραγματικότητα η ιστορική κοινότητα, ευτυχώς, αρνήθηκε να παίξει το βρώμικο παιχνίδι της εφημερίδας. 

Έκρινα σκόπιμο να μην απαντήσω στην επίθεση που δέχτηκα από την ίδια εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, επειδή η επίθεση εξελίσσεται πλέον σε συκοφαντική εκστρατεία εναντίον μου και του συναδέλφου Χάρη Αθανασιάδη, θα ήθελα να πω τα εξής. 

Όσα μου καταμαρτυρούν είναι ένα συνονθύλευμα ψεμάτων (σύμβουλος του Γαβρόγλου, δήθεν υποστηρίζω την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Μακεδονία) και διαστρεβλώσεων (ότι τάχα τα βιβλία ιστορίας στο σχολείο θα παρουσιάζουν τον Εμφύλιο ως επανάσταση). 

Ads

Η συκοφαντική επίθεση έχει ως στόχο να ακυρώσει την διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχολικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Η συκοφαντική επίθεση έχει παράλληλα ως στόχο να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε στη δημόσια σφαίρα υπερβαίνει την νέα, ακραία «εθνικοφροσύνη» που καλλιεργεί συστηματικά η συγκεκριμένη εφημερίδα: η ποινή είναι ο διασυρμός, έντυπος και διαδικτυακός. 

Υπάρχει και κάτι άλλο που θα πρέπει να μας ανησυχήσει: το «Πρώτο Θέμα» αυτοαναγορεύεται σε κριτή και κανόνα της ελληνικής ιστοριογραφίας στιγματίζοντας ως «παραχαράκτες της ιστορίας» όσους δεν ευθυγραμμίζονται με την άποψή του, που προβάλλεται ως η ιστορικά ορθή. 

Το ερώτημα, για άλλη μια φορά είναι: μέχρι πότε οι ιστορικοί, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες γενικότερα, θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τη στοχοποίηση, διασυρμό, συκοφαντία, τη «λάσπη» που εκτοξεύει η συγκεκριμένη εφημερίδα; 

Πότε η σιωπή και απαντήσεις του στυλ «έλα μωρέ, ποιος πιστεύει το Πρώτο Θέμα», θα δώσουν τη θέση τους σε δημόσιο αντίλογο και αντίδραση απέναντι σε αυτόν το βούρκο που μας κατακλύζει…

Από την σελίδα του Polymeris Voglis στο Facebook