Όπου κι αν είσαι,με κόμματα και τελείες σκεπασμένη,
κοιμήσου,οι λέξεις τελειώσαν…είναι αργά
Γιάννης Τσούτσιας, Επίλογοι συμφωνηθέντων προλόγων

Ads

Ο  μετασχηματισμός,ως έννοια και περιεχόμενο,προϋποθέτει μεταβολή (όχι αναγκαστικά του «στρατιωτικού τύπου» -μπρος/πίσω), μετάλλαξη 9όχι αναγκαστικά βιοπολιτικής λοβοτομής), μεταστροφή (όχι αναγκαστικά ιδεολογική κωλοτούμπα) και σε κάθε περίπτωση μετατόπιση μέσων και σκοπών.

Προσχηματικός μετασχηματισμός δεν είναι νοητός.

Το ίδιο ισχύει και για το μετασχηματισμό ο οποίος υποκρύπτει βαθύ πολιτικό σχίσμα που θα εμφανίζεται κάθε τρείς και λίγο (με δηλώσεις των αντιφρονούντων, αλληλοαναιρέσεις κλπ).

Ads

Κατά συνέπεια ο θρυλούμενος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει με όρους διαφάνειας, συναίνεσης και κοινής αντίληψης ή δεν θα γίνει καθόλου και το όλο σύστημα «θα βελτιούται επιδεινούμανο’», προς όφελος των πρακτικών της νέας κυβέρνησης και των νέων θεσμικών προκλήσεων.

Η τρίτη λύση που είναι ο διαχωρισμός των μεν από τους δε (ως γνωστόν η λέξη διάσπαση παραπέμπει σε τραυματικές μνήμες της Αριστεράς) δεν είναι ευκταίος αλλά αυτά έχει η ζωή. Θυμίζω τις σχετικά πρόσφατες αποστασιοποιήσεις και τις μετέπειτα αποχωρήσεις  στελεχών ΛΑΕ, Πλεύσης, ΜέΡΑ25, κλπ.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο ποιός οδικός χάρτης θ’ακολουθηθεί αλλά και πότε θα υπάρξουν εξελίξεις. Όσο αργεί η (όποια) τελική απόφαση – στο όνομα των ανισόρροπων ισορροπιών -,τόσο θα συσπειρώνονται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και θα ετοιμάζουν την εφόρμησή τους στον αδύναμο (πρώην;) ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρόνος,ο Χώρος κι εντέλει ο Φόβος έχουν στη φάση αυτή πολύ ειδικό βάρος: αρνητικό ή θετικό,όχι όμως το ίδιο για όλους