Από σήμερα η Βρετανία θα έχει νέα πρωθυπουργό, την Τερέσα Μέι, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα, λόγω Brexit, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ads

Η πολιτική αναταραχή στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ήταν η πρώτη «παράπλευρη απώλεια» της απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Η ανάληψη καθηκόντων από την Τερέσα Μέι δημιουργεί προσδοκίες για ταχεία άρση του πολιτικού αδιεξόδου που προκάλεσε το Brexit στη Βρετανία και έναρξη άμεσα των διαπραγματεύσεων για έξοδο από την Ε.Ε., προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί και η οποία απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία με αρνητικές παρενέργειες.

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Μέι είναι πολλές και δεν προδιαθέτουν για γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης. Η νέα πρωθυπουργός, πρώην ευρωσκεπτικίστρια και οπαδός του Bremain στο πρόσφατο δημοψήφισμα, καλείται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης της οποίας άμεση προτεραιότητα είναι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο.

Ads

«Το Brexit είναι Brexit» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, προσγειώνοντας ανώμαλα ενδεχομένως όσους πιστεύουν πως η έξοδος δεν θα πραγματοποιηθεί και ότι Βρυξέλλες και Λονδίνο θα βγάλουν… ανέμελα τη διετία.

Δεν είναι ωστόσο καν σίγουρο πως η Μέι θα μακροημερεύσει στην Ντάουνιγκ Στριτ, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) ζητεί πρόωρες εκλογές, θεωρώντας, μάλλον δικαίως, ότι μία κυβέρνηση χωρίς νέα νωπή εντολή δεν θα μπορεί να διαχειριστεί το Brexit.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους Εργατικούς, η αριστερή στροφή των οποίων με την εκλογή Κόρμπιν, πέρυσι από τη βάση, δεν ικανοποιεί το κατεστημένο, αλλά και τους μπλερικούς που φοβούνται ότι μετά το πόρισμα-καταπέλτης για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 της επιτροπής Σίλκοτ, μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ο κίνδυνος διάσπασης σε «αριστερή» και «δεξιά» συνιστώσα είναι υπαρκτός για το έτερο ιστορικό κόμμα. Εκτός του Brexit, η Μέι έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσύνθεσης του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Σκωτία να επιδιώκει ξανά δημοψήφισμα και ένταξη στην Ε.Ε. ως ανεξάρτητο κράτος και τη Βόρειο Ιρλανδία να θέλει δημοψήφισμα για την επανένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία.

Με το παρατσούκλι Τερέσα… Θάτσερ ήδη να την ακολουθεί, η νέα πρωθυπουργός έχει ως υπουργός Εσωτερικών δείξει δείγματα γραφής που θυμίζουν «σιδηρά κυρία», έχοντας εισηγηθεί νόμο που περιορίζει τις πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ως αντίδραση στις φοιτητικές ταραχές για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια το 2010.

Η Μέι έρχεται, αλλά η αβεβαιότητα δεν φεύγει…

Πηγή: Ναυτεμπορική