«Mόνο στην Ουγγαρία η μεταναστευτική πολιτική είναι στην αστυνομία» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας.

Ads

Η πιο δυσάρεστη και επικίνδυνη έκπληξη που επεφύλαξε η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ήταν η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός ο κ. Κουμουτσάκος.

Ωσάν και οι πρόσφυγες μαζί με τους μετανάστες να αποτελούν αποκλειστικά αντικείμενο αστυνόμευσης ενός καχύποπτου και ξενοφοβικού κρατικού μηχανισμού, η Νέα Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε ένα πρώτο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, στενεύοντας από τη μία τα περιθώρια μιας πολιτικής διεύρυνσης των δικαιωμάτων όλων αυτών των ανθρώπων και από την άλλη μεταφέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στους σκληρούς της Ε.Ε. που τα τελευταία χρόνια έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και αυτά τα ελάχιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρεωθεί να αναγνωρίσει στους ανέστιους των ημερών μας.

Η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η επαναφορά της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα καθεστώς απρόσιτο και άκρως εχθρικό για τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την άμεση διακοπή κάθε προγράμματος ένταξης του πληθυσμού αυτού στην ελληνική κοινωνία. Άγνωστο δε παραμένει το μέλλον των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ανήλικους πρόσφυγες, καθώς δεν είναι γνωστό ακόμη αν και αυτή η διαδικασία περάσει στην αρμοδιότητα κάποιων αστυνομικών.

Ads

«Δεν θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους κατατρεγμένους, που χρειάζονται φροντίδα και δίκαιη εξέταση του αιτήματος ασύλου, τους θεωρούν εισβολείς, είναι μια στροφή πάρα, πάρα πολύ σοβαρή» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο συμπυκνώνοντας με τα λόγια αυτά όλες τις ανησυχίες που γέννησε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αστυνομευόμενα υποκείμενα και το μεταναστευτικό ως ζήτημα στο σύνολό του να εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας ως πρόληψη και καταστολή.

Το ζητούμενο σε πρώτη φάση πλέον είναι η αντίδραση της Ε.Ε., της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα “Ουγγαρία” και ακόμη έναν “Όρμπαν” στο νότιο άκρο της Βαλκανικής.

Πηγή: left.gr