Η μαφιόζικη δολοφονία δημοσιογράφου, μέρα μεσημέρι, σε ένα κράτος της ΕΕ, όπου η ευθύνη αποδίδεται ευθέως στην κυβέρνηση της χώρας είναι ένα ζήτημα τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Χώρες, όπου δρουν μαφίες υπάρχουν αρκετές-πια- στην Ευρώπη, χώρες που λειτουργούν ως «πλυντήρια» για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων επίσης. Άλλά χώρες όπου η κατάσταση είναι τόσο νοσηρή ώστε να εκτελούνται δημοσιογράφοι, δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Ads

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζα αποκάλυψε τη διαφθορά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της Μάλτας και την άμεση σύνδεση με τα panama papers. «Πρώτα γέμισε το γραφείο του με απατεώνες, ύστερα γέμισε την αστυνομία με απατεώνες και ηλίθιους, στη συνέχεια γέμισε τα δικαστήρια με απατεώνες και ανίκανους» είχε πει για τον Πρωθυπουργό της χώρας και κατέληξε νεκρή.  Άλλωστε, η ίδια η Μάλτα και άλλα μικρά κράτη λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι μέσα στην Ε.Ε.

Η δολοφονημένη δημοσιογράφος συνεργάστηκε και έδωσε στοιχειά στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής για τα panama papers αλλά το σχετικό πόρισμα άλλαξε μορφή στο τέλος με παρέμβαση Λαικού Κόμματος και Φιλελευθέρων αναφέρει ο Σ. Κούλογλου που συμμετείχε. Αποδείχτηκε ήδη πριν τη δολοφονία ότι η πολιτική ελίτ ενοχλείται από τη διαφάνεια και προωθεί τις θέσεις των τραπεζών και των μεσαζόντων που διευκολύνουν τη φοροαποφυγή. Αρνείται να προστατέψει τους whistle blowers όπως αυτόν που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis για την Ελλάδα ή τη Μαλτέζα Δημοσιογράφο. Το τραγικό της τέλος επιβεβαιώνει πικρά τη διολίσθηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας ενώ η αδιαφορία και η αποσιώπηση πτυχών της υπόθεσης  δείχνει ότι ενοχλεί ένα αφήγημα. 

Σύμφωνα με το γιό της άτυχης δημοσιογράφου η μητέρα του είναι αυτή που όρθωσε πρώτη το ανάστημα να προστατέψει το κράτος δικαίου και η πρώτη που έπεσε νεκρή.  Για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, που καλύπτει την ανομία και τη διαφθορά και σφυρίζει αδιάφορα για την εκτέλεση δημοσιογράφου που προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.​

Ads