Θα πάρουμε και να μην θέλαμε αφού μας τον σερβίρουν ήδη καθημερινά, όλο και πιο αναίσχυντα, όλο και πιο διχαστικά, όλο και πιο χυδαία, με κάθε μέσον και με κάθε ευκαιρία έστω και φαντασιακή ή επινοημένη. Με πιστούς αρωγούς τα ΜΜΕ σε αυτό το εθνικιστικό ακροδεξιό παραλήρημα η λαϊκή Δεξιά (ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κλπ) ξαφνικά θυμήθηκε τις μειονότητες και τα δικαιώματα τους.

Ads

Τα μειονοτικά θέματα της Ελλάδας είναι πολλά και σοβαρά. Και δεν είναι εδώ το κατάλληλο μέρος για να αναλυθούν και να ψάξουμε για λύσεις. Ενα είναι σίγουρο μόνο: ότι για πάρα πολλά χρόνια η Πολιτεία και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αδιαφορήσει και παραμελήσει εγκληματικά τα προβλήματα των μειονοτήτων της Θράκης -και όχι μόνο- και το να χρησιμοποιούν τώρα με τον πιο αναίσχυντο τρόπο τις δημοκρατικές και δικαιωματικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει στις εκλογές – που στο κάτω κάτω είναι μόνο δικό του θέμα και κανενός άλλου – είναι αήθης πολιτική αντιπαράθεση και προσβλητικό για τις μειονότητες που τώρα δήθεν υπερασπίζονται. Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια (ή και ακόμα) που ο στρατός έβαζε τους φαντάρους από τις μειονότητες της Θράκης να σπάνε πέτρες για να χτίσει δρόμους η ΜΟΜΑ χωρίς να τους χορηγούν άδεια ούτε όταν γεννούσε η γυναίκα τους.

Αυτές τις ίδιες μειονότητες που οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατούν διχασμένες και τις οποίες αντιμετωπίζουν πάντα με μισαλλοδοξία και δυσπιστία.

Ξαφνικά κόπτωνται υπέρ των μουσουλμάνων Ρομά της Θράκης, υπερ της κ. Σουλεϊμάν, υπέρ αυτών γενικά που υπό κανονικές συνθήκες τους αποκαλούν κλέφτες, απαγωγείς ξανθών παιδιών, μιάσματα της κοινωνίας. Ακόμα και ο Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε την κ. Σουλεϊμαν στο «κόμμα» του. Η Χρυσή Αυγή, δηλαδή, οι νοσταλγοί του Χίτλερ και του ναζισμού που έστειλε τους Ρομά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα συνεργαστουν με μουσουλμάνα Ρομά. Ο κ. Γεωργιάδης που δεν χάνει ευκαιρία, τουλάχιστον στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ως πωλητής εθνικιστικών βιβλίων, να εξάρει το πνεύμα και την «καθαρότητα» των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, πως τολμάει να μιλάει για τις μουσουλμανικές μειονότητες λες και είναι ενθερμος υποστηρικτής τους; Αλλά και όλο το ακροδεξιό κογκλάβιο του κ. Σαμαρά, όλη η Πολιτική του Άνοιξη που κληροδότησε στη χώρα το θέμα των Σκοπίων, έχει πάθει ξαφνικό προεκλογικό παραλήρημα υπέρ των Ρομά και των Πομάκων της Θράκης, εμμέσως πλην σαφώς, διαχωρίζοντας τους από την υπόλοιπη τουρκόφωνη μειονότητα και ενισχύοντας τον διχασμό, ενώ και οι ΑΝΕΛ κονταροχτυπιούνται για την κ. Σουλεϊμαν.

Ads

Σαφές συμπέρασμα: ο ΣΥΡΙΖΑ καλά έκανε και δεν περιέλαβε την κ. Σουλεϊμαν στο ψηφοδέλτιο του. Για να κονταροχτυπιούνται όλοι αυτοί να την πάρουν, κάτι δεν πάει καλά, και πρέπει να είναι χάρισμα τους. Πως θα μπορούσε ποτέ ένα αριστερό κόμμα να έχει υποψήφια με εθνικιστικές αντιλήψεις που υποστηρίζεται ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή; Είναι άλλωστε αυτή καθεαυτή η αντίδραση των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, των πολιτικών (όλοι οι πατριώτες στην πίστα: από την κ. Ασημακοπούλου έως τους κκ. Καμμένο, Γεωργιάδη, Κασιδιάρη και Πάγκαλο μεταξύ άλλων) και των ΜΜΕ που ενισχύει περαιτέρω την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος εξαρχής που περιέλαβε την Σαμπιχά Σουλεϊμαν στο ψηφοδέλτιο χωρίς να γνωρίζει την τοπική κοινωνία και, κάλλιο αργά παρά ποτέ, το διορθώνει. Μια αντίδραση τόσο εθνικιστική, πατριδοκάπηλη και υποκριτικήπου δείχνει ότι η ακροδεξιά είναι παρούσα, εμπόλεμη, φοβιστική και έτοιμη να τα δώσει όλα για όλα προκειμένου να κερδίσειτο αισχρό επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί. Με όλα αυτά ξεχάσαμε και τον κ. Μπαλτάκο και τα «ανοίγματα» της ΝΔ προς την Χρυσή Αυγή.

Και, επιπλέον, από πότε είναι κατακριτέο να ακολουθείται μια δημοκρατική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων και να έχει ένα κόμμα το θάρρος και το σθένος να παραδεχτεί ένα λάθος και να αποσυρεί έναν ή και περισσότερους υποψηφίους; Το να προσπαθούν, με άκρως εθνικιστικά και καλυμμένα ακροδεξιά επιχειρημάτα, να μετατρέψουν μια σωστή πολιτική απόφαση σε δήθεν υποτέλεια στο τουρκικο προξενείο ή στον Ερντογάν είναι και ευτελές προεκλογικό τέχνασμα –που ούτε οι ίδιοι δεν μπορεί να είναι τόσο άκριτοι ώστε να το πιστεύουν– και ένα πάρα πολύ επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που ενδέχεται να έχει ολέθριες επιπτώσεις για την χώρα στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.