Ο Μάριος Λώλος

Ads

Σχόλιο του Maroun Labaki στο κυριακάτικο φύλλο της Le Soir αναρωτιέται εάν «Η Ελλάδα είναι πράγματι ευρωπαϊκή χώρα;» με αφορμή τους πρόσφατους τραυματισμούς δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα.

Το σχόλιο αναφέρει καταρχήν ότι με αφορμή την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ορισμένοι έχουν θέσει αυτό το ερώτημα, κυρίως όσοι προέρχονται από χώρες με αξιολόγηση τριπλού Α, που θεωρούν αναμφίβολα τους εαυτούς τους ως τη νέα παγκόσμια ελίτ.

Είναι γεγονός, σχολιάζει ο αρθρογράφος, ότι η Ελλάδα παραβίασε την πόρτα της ευρωζώνης, αφού προηγουμένως είχε μπει με παρόμοιο τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραποιώντας τα στατιστικά της στοιχεία.

Ads

Πρέπει ωστόσο μερικές φορές, σημειώνει, να θυμίζουμε στους Έλληνες ότι ορισμένα ήθη, κυρίως σε ότι έχει σχέση με τη συμπεριφορά της αστυνομίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περασμένη Τετάρτη, στο περιθώριο συγκέντρωσης στη μνήμη του συνταξιούχου που αυτοκτόνησε στην Πλατεία Συντάγματος, δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης χτυπήθηκαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η μία εξ αυτών, η Ρένα Μανιού χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Την περασμένη Πέμπτη επίσης στο ίδιο σημείο ο φωτογράφος Μάριος Λώλος τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί για κρανιακά τραύματα.

Είναι αλήθεια, σχολιάζει ο Labaki, ότι αρκετές φορές κουκουλοφόροι κρύβονται ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Αθήνα και είναι φυσικό με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα να υπάρχει νευρικότητα από όλες τις πλευρές. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να δικαιολογήσει παρόμοιες βιαιότητες εναντίον δημοσιογράφων.

Η ελληνική αστυνομία έχει εδώ και αρκετά χρόνια αποκτήσει μία κακή φήμη, σημειώνει το άρθρο. Δεν θα πρέπει όμως λόγω της ρευστότητας, που υπάρχει στο σημερινό πολιτικό σκηνικό – με έναν κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ένας τεχνοκράτης που με τη σειρά του στοιχειώνεται από τους αριθμούς – να αφήσει ελεύθερους τους παλιούς της δαίμονες.

Οι Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα έχουν ήδη καταγγείλει την «απαράδεκτη συμπεριφορά» των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές.

Είναι καιρός, καταλήγει ο Labaki, η ελληνική αστυνομία να επανέλθει σε ευρωπαϊκά πλαίσια. Δεν είναι μόνο ο ελληνικός προϋπολογισμός που χρειάζεται να προσαρμοστεί στους κανόνες της Ε.Ε.