Το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τις εκλογές είναι η απόρριψη της ιδέας για νέα στρατηγική στο κυπριακό. Η δε υποστήριξη προς τον Σταύρο Μαλά, υποψήφιο που στήριξε ένθερμα το ΑΚΕΛ, με ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 30 τα εκατό δείχνει πως το κάρβουνο της πίστης για λύση στο κυπριακό πρόβλημα παραμένει αναμμένο.

Ads

Αυτό ήταν γλυκό μήνυμα προς τους τουρκοκύπριους που μόλις πρόσφατα έστειλαν τα δικά τους μηνύματα σε εντυπωσιακή, υπό βροχή, διαδήλωση τους κατά του Ερτογάν και υπέρ της διασφάλισης της ιδέας πως το μέλλον πρέπει να καθορίζεται από τους ίδιους. Η διαδήλωση αυτή ήταν πρώτη εικόνα σύγκρουσης στα κατεχόμενα μεταξύ τουρκοκυπρίων και εποίκων.

Για να είμαι απόλυτα σωστός όμως προς τον κόσμο, πρέπει να προσθέσω το εξής. Η αριθμητική πρόσθεση των ποσοστών Αναστασιάδη και Μαλά, δεν συνεπάγεται καθόλου πως σε περίπτωση συμφωνίας λύσης, όλοι αυτοί θα βρεθούν στην ίδια γραμμή πλεύσης. Το κυπριακό έπαιξε ασφαλώς ρόλο στο αποτέλεσμα αλλά δεν είναι αυτό το μόνο διακύβευμα.

Άλλα θέματα όπως η οικονομία, η εσωτερική διακυβέρνηση, η προσωπικότητα των υποψηφίων έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο.

Ads

Ο Σταύρος Μαλάς πέρασε το μήνυμα ενός υποψηφίου που δεν λέει παχιά λόγια, και δεν χαϊδεύει των αυτιά των πολιτών. Ήταν σοβαρός και μετρημένος. Από δε την πλευρά του το ΑΚΕΛ, άφησε περιθώρια στον υποψήφιο που στήριξε, να καταδεικνύει το ανεξάρτητο της υποψηφιότητας του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να περάσει το μήνυμα πως είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει μια σταθερή πορεία. Εξου και το βασικό του σύνθημα. «Βήματα μπροστά». Εντούτοις φάνηκε στη πορεία ένας κάποιου τύπου εκνευρισμός, μια σε κάποιο βαθμό έλλειψη απόλυτης αυτοπεποίθησης .

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενώ είχε μαζί του πολλά μικρά κόμματα, δεν κατάφερε να πείσει στο βασικό του μήνυμα ότι οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για το κυπριακό. Ο κόσμος γνωρίζει πως οι προεδρικές δείχνουν προς μια κατεύθυνση μεν, αλλά γνωρίζει ταυτόχρονα πως αν μιλάμε για το κυπριακό θα έχει την ευκαιρία σε ένα πραγματικό δημοψήφισμα. Άστε που μπορεί να υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν πως αυτή η στιγμή, η πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος μπορεί και να μην έλθει ποτέ ξανά ενώπιον μας. Επιπρόσθετα παρ’ ότι ο πιο νέος υποψήφιος δεν έβγαζε το ανάλογο σφρίγος. Στηρίζετο δε από κόμματα με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Τέλος, νομίζω πως αυτή την ώρα δεν μπορεί να πει κανείς πολλά πράγματα για το δεύτερο γύρο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση κυρίως του Νικόλα Παπαδόπουλου. Και αυτό χωρίς να υποβαθμίζεται καθόλου η πίστη μου πως τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση των πολιτών.

Άλλωστε αυτό διακήρυξε και ο Σταύρος Μαλάς. Πρώτα θα απευθυνθεί στην κοινωνία και τους πολίτες και ασφαλώς και προς τις ηγεσίες των κομμάτων.

Η μικρή όμως διαφορά των πέντε μονάδων μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά, πολύ μικρότερη από ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν δημιουργεί ένα μομέντουμ υπέρ του Σταύρου Μαλά. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από το αν μέσα στις ψήφους αυτές υπάρχουν και ψήφοι στρατηγικής. Αλλά και αν υπάρχουν ποιο είναι το ποσοστό τους. Και αυτό ισχύει και για τους δυο τελικούς μονομάχους.

Καταλήγω με την πεποίθηση πως ο τόπος χρειάζεται ανανέωση.  Και αυτήν προοπτική την δίνει η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Τέλος το ποσοστό της αποχής που άγγιξε το 30 τα εκατό θα παίξει το ρόλο του και στο τελικό αποτέλεσμα . Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτό το ποσοστό δείχνει σοβαρή απαξίωση στο πολιτικό σύστημα. Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει κάπως το σκηνικό.

* Ο Τάκης Χατζηγεωργίου είναι ευρωβουλευτής της Κύπρου