Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν μια υποχρεωτική κίνηση του πρωθυπουργού, εφόσον οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας δεν συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί. Το ζήτημα είναι να ερμηνεύσει κανείς τις επιλογές που έγιναν.

Ads

Η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, η Όλγα Γεροβασίλη, είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς δίνει έναν επιπλέον επικοινωνιακό αέρα και εν όψει εκλογών το φθινόπωρο δημιουργεί την απαραίτητη ασφάλεια. Η Σία Αναγνωστοπούλου στο Εξωτερικών δείχνει ενδεχομένως την σπουδή, τη φροντίδα της κυβέρνησης, να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί, με την έγκριση ενός νέου σχεδίου Ανάν που σύντομα θα έρθει για την Κύπρο. Η κα Αναγνωστοπούλου είχε εξάλλου εργαστεί σκληρά  προ ετών και για την έγκριση του κανονικού σχεδίου Ανάν, πλην όμως ο Τάσσος επικράτησε.

Η πολυσυζητημένη επιλογή του Παύλου Χαϊκάλη για το υπουργείο Εργασίας δείχνει την αγωνία του πρωθυπουργού να βοηθήσει τον συνεργάτη του Πάνο Καμμένο, ο οποίος, είναι γεγονός, συμπαραστάθηκε με ενθουσιασμό σε όλες τις πολύ δύσκολες πρωθυπουργικές επιλογές. Ένας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγων για την κοινοβουλευτική επιβίωση του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές και ειδικώς ο Παύλος Χαϊκάλης έχει το προσόν να μπορεί να απευθύνεται με επιτυχία στο κάπως ιδιόμορφο κοινό των ΑΝΕΛ.

Η μετακίνηση των Κατρούγκαλου και Σκουρλέτη υπήρξε αναμενόμενη. Ο πρώτος ουσιαστικά αναβαθμίστηκε, εξαιτίας της ικανότητάς του να ικανοποιεί τα λαϊκά αιτήματα και ο δεύτερος επίσης αναβαθμίστηκε, καθότι στο υπουργείο που άφησε κενό ο Λαφαζάνης δεν μπορούσε να πάει ούτε τεχνοκράτης (διότι αυτό θα ήταν πολύ προκλητικό, λίγους μήνες προ των εκλογών), αλλά ούτε και κάποιος ιδεολογικά εχθρικός με την ευρωζώνη. Έπρεπε να πάει κάποιος άνθρωπος κοντά στον πρωθυπουργό, ένας καλός συνεργάτης του, ώστε και το εκλογικό σώμα να ησυχάσει και οι ευρωπαίοι να προσβλέπουν σε μια ουσιώδη συνεργασία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Πάντως και αυτή η επιλογή, του επικοινωνιακού Σκουρλέτη, δείχνει πορεία προς εκλογές.

Ads

Όλα αυτό δείχνουν. Αλλά είναι έτσι; Πράγματι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο; Κανείς δεν πρέπει να είναι σίγουρος, ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας. Διότι δεν είναι σαφές τι θα γίνει με την Πλατφόρμα. Τα στελέχη αυτά είναι ικανά να διαφωνούν σε όλα και να στηρίζουν με μανία την κυβέρνηση, να ψηφίζουν αρκετά νομοσχέδια και να μην ψηφίζουν άλλα. Επομένως δεν είναι σαφές εάν θα παραμείνουν ή εάν θα προκληθεί ρήξη μέσα στα όργανα του κόμματος. Οι εκλογές θα καταστούν αναπόφευκτες μόνον εφόσον επέλθει οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι βέβαιον εάν και πότε θα πάμε σε εκλογές. Πρώτον διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μας το επιτρέψουν οι ευρωπαίοι, που τώρα θα κάνουν αξιολόγηση ανά δύο μήνες. Εάν συνδέσουν την αξιολόγηση με την πολιτική σταθερότητα, τότε οι εκλογές θα είναι αδύνατες. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση θα είναι τα δημόσια οικονομικά το φθινόπωρο. Εάν αρχίσουν κάπως να στρώνουν, γιατί να γίνουν εκλογές; Για να ξαναχαλάσουν; Ίσως τότε κριθεί πως πρέπει να αναβληθούν.

Επομένως κανείς δεν γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών, αν και το πιθανότερο είναι να καταστούν υποχρεωτικές εκεί γύρω στον Οκτώβριο. 

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως για την κυβέρνηση δεν είναι οι εκλογές. Είναι η πτώση των εσόδων. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δουλέψει σωστά, αμέσως, τότε διαγράφεται μέγιστος κίνδυνος αποτυχίας, κίνδυνος κατάρρευσης. Οι εκλογές στην περίπτωση αυτή, θα είναι ένα ακόμη άσχημο μαντάτο…