Η παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι προ των πυλών, φωτίζει πιο καθαρά τον κίνδυνο που απέφυγε η Ελλάδα, με την τριετή συμφωνία: χωρίς την διασφαλισμένη χρηματοδότηση θα κινδύνευε να περιθωριοποιηθεί εκτός ευρωζώνης, καθώς εάν η κρίση την έβρισκε σε φάση διαπραγμάτευσης ή πολύ περισσότερο σε φάση σύγκρουσης με τους εταίρους, τότε θα ήταν σχεδόν αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας. 

Ads

Οπότε, η Ελλάδα, με τεράστιο δημόσιο χρέος, με κατεστραμμένη την παραγωγική της βάση, χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα και χωρίς καμία χρηματοδοτική βοήθεια, θα έπεφτε ενδεχομένως μέσα σε μια παγκόσμια κρίση χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Στο κενό. Ξυπόλυτη στην κρίση.

Το γεγονός αυτό, εάν εκδηλωθεί άμεσα και δεν αποτελέσει μια μικρή έκρηξη που θα ελεγχθεί προσωρινά, θα επηρεάσει σαφώς τις ελληνικές εκλογές. Σε τέτοιες καταστάσεις οι ψηφοφόροι κινούνται εξ ενστίκτου προς την κυβερνητική σταθερότητα, καθώς διαγράφονται άμεσοι κίνδυνοι κυρίως για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολύ περισσότερο που η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε προ μηνός μια τριετή συμφωνία με την ευρωζώνη. Η κρίση μπορεί να φωτίσει λοιπόν και από μια ουσιαστική πλευρά το ζήτημα και να ενισχύσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Απέναντι στην άμεση περιπέτεια της εξόδου και της δραχμής, ο Τσίπρας θα προτάξει την κυβερνητική και οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα είναι προφανές ότι θα επιχειρηματολογήσει επαρκώς απέναντι στη ΝΔ, προβάλλοντας το λογικό επιχείρημα πως εφόσον έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση μιας δύσκολης συμφωνίας, η κυβέρνηση της αριστεράς είναι η καταλληλότερη για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις στην κοινωνία και να συνοδεύσει τα δύσκολα φορολογικά μέτρα, με μέτρα αναδιανομής, μέτρα δικαιοσύνης. Η ΝΔ δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για κάτι τέτοιο. Και αυτό θα είναι το βασικό πολιτικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές.

Ads

Αρκεί; Όχι. Η εσωκομματική κρίση δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης Τσίπρα. Από την άλλη όμως διασφαλίζει την καλύτερη συνοχή της. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δημοσκόπων, που προετοιμάζονται για τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μικρή διαφορά, 2-3 μονάδων και υπάρχει διακριτή αντισυστημική ψήφος σε ΧΑ, Λεβέντη, Γλέτσο κλπ. ενώ η ΛΑΕ κινείται πέριξ του 6. 

Όλα αυτά δείχνουν πως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, όχι με μεγάλη διαφορά, αλλά θα τις κερδίσει. Μόλις μπει στο παιχνίδι ο Τσίπρας θα σκουπίσει λογικά την ψήφο στα μικρά κόμματα και θα περιορίσει τη ΝΔ στο σημείο που απαιτείται ώστε να την κερδίσει.

Διότι πάντα τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν μια λογική. Και καμία λογική δεν λέει πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας σε 20 μέρες από τώρα.