Η πτώση του φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από τον τρίτο όροφο επειδή δεν χωρούσε στην αίθουσα του μαθήματος και κάθονταν στο περβάζι του παραθύρου και ο σοβαρός τραυματισμός του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του θυμού και της οργής στο ΑΠΘ για την αδιαφορία του κράτους και της διοίκησης του ιδρύματος για τις συνθήκες των σπουδών.

Ads

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση του Πρύτανη ζητούν οι φοιτητές μετά την πτώση του φοιτητή στο ΑΠΘ

Με παλιές και ανεπαρκείς αίθουσες που δεν χωρούν τους φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, με τεράστια κενά σε καθηγητές που συνταξιοδοτήθηκαν εδώ και 12 χρόνια και δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, με συνέπεια να υπάρχουν μαθήματα που δεν διδάσκονται, αφού το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 35% σε σχέση με τα προ του 2010 επίπεδα, με ελλειμματικό διοικητικό προσωπικό που αναγκάζεται να υποστηρίζεται από εργολαβικούς υπαλλήλους, χωρίς εκπαιδευμένο τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, το ΑΠΘ υποχρηματοδοτείται, σε βαθμό να μην μπορεί πλέον να υπηρετήσει με επάρκεια την ακαδημαϊκή του λειτουργία.

Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, στα πανεπιστήμια αντί για νέο ακαδημαϊκό, ερευνητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, προσλήφθηκαν 1.000 αστυνομική της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Ads

Ενώ δηλαδή σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια η κρατική επιχορήγηση έχει συρρικνωθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει 30 εκατομμύρια για να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της και να προσλάβει 1.000 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς.

Το τραγικό ατύχημα με τον φοιτητή που έπεσε από τον τρίτο όροφο επειδή δεν υπήρχε θέση στην αίθουσα για να παρακολουθήσει μάθημα, ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων και του ΑΠΘ πολύ περισσότερο.

Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της φτώχειας της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, εκείνη μειώνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δυσφημεί τα πανεπιστήμια σαν δήθεν κέντρα ανομίας.

Και αντί να προσλαμβάνει καθηγητές και προσωπικό που λείπουν, εκείνη προσλαμβάνει περισσότερους αστυνομικούς.

Κι ακόμη χειρότερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, αντί να ακούει τα αιτήματα των συμφοιτητών του φοιτητή που τραυματίστηκε χτες εξ αιτίας της κακής κατάστασης των αιθουσών και να τους διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για να λυθούν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή ομαλότητα, εκείνος στέλνει τα ΜΑΤ να καταστείλουν με κρότου λάμψης και με γκλομπς τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ φέρει μεγάλες ευθύνες για το ατύχημα. Γιατί ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του και για την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Την τεράστια αυτή ευθύνη του, ο συγκεκριμένος πρύτανης την έχει εκχωρήσει στην Αστυνομία και στις ένοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και 10 μήνες στο πανεπιστήμιο για να καταστείλουν κάθε διαμαρτυρία και κάθε αντίδραση για την εξόφθαλμα αντιεκπαιδευτική πολιτική στα πανεπιστήμια.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στα πανεπιστήμια σήμερα και αυτές είναι οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και όσων υποστηρίζουν τυφλά την αυταρχική, αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική που, δυσφημώντας τα πανεπιστήμια σαν κέντρα ανομίας, έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση και ευτελισμό τη δημόσια Παιδεία.