Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαϊου, στην ενότητα “Ξέρω τι να ψηφίσω;”, πρόσωπα των γραμμάτων, της διανόησης και της τέχνης, μιλούν στην Κρυσταλία Πατούλη εκφράζοντας τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όχι μόνο για την δική τους ψήφο αλλά και την ψήφο του Ελληνικού λαού. Σήμερα απαντά ο συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, συμμετέχοντας στην ακτιβιστική Έρευνα για την Κρίση που δημοσιεύεται στο tvxs από το 2010.

Ads

–  Έχω αποφασίσει τί θα ψηφίσω γιατί… στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει» στις 7 Μαΐου μισθούς και συντάξεις;» με το οποίο  εκβιαστικά βομβαρδίζουν τον πολίτη οι αργυρώνητοι κονδυλοφόροι των μεγάλων καναλιών, ραδιοσταθμών και εντύπων έχω να αντιτάξω το ερώτημα «γιατί, σήμερα ποιος πληρώνει μισθούς στους 1.000.000 ανέργους, τι απομένει από τους κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις όσων ακόμη τους λαμβάνουν αφού πληρώσουν τους φόρους, τα χαράτσια, τις έκτακτες εισφορές;». Θα ψηφίσω ενάντια στην ανίερη συγκυβέρνηση και τα σταγονίδια που θα ήθελαν πολύ να συμπεριληφθούν σε αυτήν αλλά προς το παρόν «δεν τους παίζουν».
 
– Τα διλήμματα που αφορούν στις επερχόμενες εκλογές είναι… αν θα διευκολύνουμε τους συγκυβερνώντας και τους έξωθεν εντολείς τους να ολοκληρώσουν την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού και την υποδούλωση της Ελλάδας ή αν θα ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα προοπτική.
 
– Προβληματίζομαι επειδή… φοβούμαι ότι οι συμπολίτες μου δεν έχουν μια σαφή, καθαρή εικόνα του τι γίνεται και συχνά αφήνουν το έλασσον να τους κρύβει το μείζον. Για παράδειγμα το 2009 γνώριζαν ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ, είχαν λάβει δείγματα γραφής από τη στάση του στο σχέδιο Ανάν, στα Ίμια, στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το ασύδοτο φαγοπότι των Ολυμπιακών αγώνων. Γνώριζαν ακόμα το ποιόν των βασικών στελεχών που ζητούσαν την ψήφο τους, του κ. Παπανδρέου, του κ. Πάγκαλου, του κ. Βενιζέλου, του κ. Λοβέρδου και τόσων άλλων. Είχαν γνωρίσει στο πετσί τους την αλαζονεία τους, την αναλγησία τους, την ανακολουθία των λόγων τους. Και όμως τους χάρισαν μια ευρύτατη πλειοψηφία με βάση την οποία οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Συνειδητά, προγραμματισμένα, εκτελώντας έξωθεν εντολές και όχι από ανικανότητα ή απειρία όπως επιχειρούν να ισχυριστούν σήμερα.

Στη συνέχεια, το 2010 και ενώ ήδη είχαν λάβει δείγματα γραφής τόσο των παλαιών πολιτικών όσο και των «κηπουρών» επικρότησαν μαζικά την πολιτική των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου και των παρατρεχαμένων τους, δωρίζοντάς τους δυο μαϊμού –  ΠΑΣΟΚ δημάρχους στους μεγαλύτερους δήμους της πόλης, έναν μαϊμού –  ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχη και πάμπολλους καθαρόαιμους κομματικούς δημάρχους και περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα. Πώς λοιπόν να μην αισθανθούν οι κυβερνώντες άνεση και σιγουριά ώστε να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους;

Προβληματίζομαι επειδή φοβούμαι πως οι συμπολίτες μου είναι έτοιμοι να υποκύψουν ξανά στον εκβιασμό, να κάμψουν για μια ακόμη φορά τον αυχένα, να ψηφίσουν «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» δίνοντας στην ανίερη συμμαχία που κυβερνά τον τόπο τη δύναμη να συνεχίσει.
 
– Θεωρώ ότι τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πορεία της χώρας αν διαμορφωθούν… έτσι ώστε να μη δίνουν τη δυνατότητα στους σημερινούς δεσπότες να συνεχίσουν το ολέθριο έργο τους και να αποβάλουν οριστικά από την πολιτική ζωή της χώρας αυτούς που, δι’ ίδιον όφελος  μας έφεραν ως εδώ.
 
– Πιστεύω ότι τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα αν…
τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης λάβουν μονοψήφια ποσοστά κάτι που θα οδηγήσει στη διάλυσή τους. Φοβούμαι ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει.
 
– Το σημαντικότερο θέμα που διακυβεύεται στις εκλογές της 6ης Μαΐου κατά την προσωπική μου άποψη είναι…
Θα με σκοτώσουν με τη συγκατάθεσή μου ή θα αναγκαστούν να το πράξουν χωρίς αυτήν. Αν δώσω τη σύμφωνη γνώμη μου στη θανατική μου καταδίκη, αυτοί δεν θα διστάσουν να την εκτελέσουν. Αν πω όχι, ίσως τους δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα.
 
– Οργίζομαι διότι… Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μέρος της παγκόσμιας οικονομικής  κρίσης. Δεν είναι αλήθεια. Η βαριά φορολογία, οι περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ενός «κακού που βρήκε όλη την οικουμένη». Πάνε για να πληρώσουν τα υπερτιμολογημένα και σήμερα πια ρημαγμένα «Ολυμπιακά Έργα», τις πολυτελείς βίλλες, νεοκλασσικά και πισίνες των εκατοντάδων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και προέδρων οργανισμών, τη μονόφθαλμη σήραγγα του Αρτεμισίου, το κτηματολόγιο που δεν έγινε, το ση φορ άι που δε λειτούργησε, τα αλλήθωρα αεροπλάνα, τα κουτσά υποβρύχια, το τραμ της γκαμήλας. Δεν είναι κρίση δομική, δημοσιονομική ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο βαρύγδουπο και κενό περιεχομένου. Είναι κλεμμένα από αυτούς που χρόνια μας κυβερνούν και πολύ φοβούμαι ότι θα συνεχίσουν να μας κυβερνούν.
Οργίζομαι ακόμη γιατί κανένας από αυτούς δεν θα πληρώσει. Οργίζομαι γιατί ακόμα και οι ελάχιστοι αποδιοπομπαίοι τράγοι που φυλακίστηκαν δια το θεαθήναι, στις 7 Μαΐου θα είναι ξανά ελεύθεροι.-

Ads

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες “Τα Νέα”, “Ελευθεροτυπία”, “Ελεύθερος Τύπος” και “Καθημερινή”. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τού Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις “Πόλις” κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα “Πυθαγόρεια Εγκλήματα” (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες -ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, κορεάτικα, κινέζικα, γαλλικά) και “Αχμές, ο γιος του φεγγαριού” (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), καθώς και το βιβλίο του “Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα”. Συμμετείχε με διηγήματα του στους συλλογικούς τόμους “Ελληνικά Εγκλήματα” 2, 3 και 4 των εκδόσεων “Καστανιώτη”, “Είσοδος Κινδύνου” των εκδόσεων Μεταίχμιο, και στη σειρά “Κλέφτες και Αστυνόμοι” του ραδιοσταθμού “902 Αριστερά στα FΜ”.