Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαϊου, στην ενότητα “Ξέρω τι να ψηφίσω;” του tvxs.gr, πρόσωπα των γραμμάτων, της διανόησης και της τέχνης, μιλούν στην Κρυσταλία Πατούλη εκφράζοντας τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όχι μόνο για την δική τους ψήφο αλλά και την ψήφο του Ελληνικού λαού. Σήμερα απαντά ο συγγραφέας Νίκος Κουνενής, συμμετέχοντας στην ακτιβιστική Έρευνα για την Κρίση που δημοσιεύεται στο tvxs από το 2010.

Ads

«Από το τίποτα κάτι πρέπει να γίνει/ μα οι δυνατοί πρέπει να γενούνε τίποτα». Μπέρτολτ Μπρεχτ

Στις σημαντικότερες εκλογές από τη μεταπολίτευση και δώθε, και ενώ οι διεθνείς αναμορφωτές και οι εγχώριοι κουίσλιγκ μετατρέπουν με πρωτοφανή κυνισμό τη χώρα σε ένα αξιολύπητο παραγκοειδές προτεκτοράτο, η καθ’ ύλην αρμόδια σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, Αριστερά, δεν κατέστη δυνατό- για μια ακόμη φορά – να ορίσει το μίνιμουμ εκλογικής συνύπαρξης, που ενδεχομένως θα της επέτρεπε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να επιχειρήσει να αναστρέψει την πορεία προς την πλήρη καταστροφή, όπως το’ κανε άλλοτε, με τη συγκρότηση του ΕΑΜ. Οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε όλους μας, οργανωμένους και μη, αν και όχι εξίσου μοιρασμένες.

Αυτά έχουμε, ωστόσο, μ’ αυτά πρέπει να πορευτούμε χωρίς περαιτέρω μεμψιμοιρίες και γκρίνιες. Οπότε η ψήφος μου (αριστερή, πάντα, και σήμερα περισσότερο οργισμένη και αποφασιστική από ποτέ) θα κατευθυνθεί σε κάποιον από τους φορείς της κατακερματισμένης Αριστεράς. Το ποιος ακριβώς θα είναι αυτός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, περί τακτικής- και εκ των πραγμάτων αναγκαστικής επιλογής- πρόκειται και όχι περί ιδεολογικοπολιτικής κομματικής στράτευσης, οπότε είναι προφανές πως η όποια προεκλογική διαφήμιση είναι εδώ μάλλον περιττή.

Ads

H σημασία των ερχόμενων εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή της χώρας στο πειραματικό εργαστήριο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είναι πλέον ορατή η δυνατότητα του λαικού παράγοντα και των πολιτικών εκφραστών του να βάλουν φρένο στην τρόικα και τους εγχώριους υπαλλήλους της, και να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις μιας κοινωνικής αντεπίθεσης. Το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό έχει πλήρως απαξιωθεί, η δε αυτοδυναμία των άλλοτε μεγάλων κομμάτων κάθε άλλο παρά δεδομένη φαίνεται. Μια ενδεχόμενη ήττα τους θα σημάνει την αρχή του τέλους της απρόσκοπτης κυριαρχίας τους και την «αρχή της αρχής» μιας ανατρεπτικής λαικής επανεκκίνησης, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα κληθεί να αναλάβει- ωριμάζοντας και η ίδια ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της- η Αριστερά.-
 
Υ.Γ. Στην Αριστερά δεν περιλαμβάνω την υπευθύνως πρόθυμη κεντροαριστερή ΔΗΜΑΡ των κ.κ. Κουβέλη, Αμοιρίδη κ.α., που φρόντισε άλλωστε προσφάτως να μας ενημερώσει από μόνη της πως προτίθεται «να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», τουτέστιν το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και την δανειακή σύμβαση, (τα οποία, κατά τα άλλα, καταψήφισε στη Βουλή).


Ο Νίκος Κουνενής γεννήθηκε το 1957. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, σατιρικά κείμενα και βιβλιοκριτικές στον περιοδικό Τύπο. Βιβλία του: “Δημόσια εγγραφή” (Κοχλίας 2002), “Πρωταγόρας-Γοργίας: Η σοφιστική τομή” (Σαββάλας, 2002), “Ζωντανή σύνδεση” (Κοχλίας, 2003), “Ω του θαύματος!” (Μεταίχμιο, 2006), “Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου” (Μεταίχμιο, 2009) κ.ά.