Eίναι φοβερό. Οι συνομιλίες των Ελλήνων με τους υπουργούς οικονομικών διακόπηκαν μετά ένα σχέδιο διακήρυξης, το οποίο οι Έλληνες  χαρακτήρισαν «παράλογο». Σίγουρα είναι αξιοσημείωτο. 

Ads

Αυτή για μένα είναι η φράση κλειδί: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». 

Μετάφραση (αν κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη δήλωση του Eurogroup): καμιά παραχώρηση για το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψουν μια τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι υπουργοί του Eurogroup ξέρουν τι κάνουν.

Ads

Είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι – να μην δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία το 2010, και ότι αυτό το είδος  εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει.

Εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Αντί να της παραχωρήσουν κάποιο χώρο, προτιμούν να την δουν να χρεοκοπεί και πιθανώς να εγκαταλείπει το ευρώ, με τα συντρίμμια να αποτελούν το μάθημα σε όποιον άλλο σκεφτεί να  ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «ειρήνης της Καρχηδόνας, την  οποία η Γαλλία θέλησε να επιβάλει στην Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική.

Διαβάστε επίσης:
Κρούγκμαν: Βαϊμάρη του Αιγαίου η Ελλάδα