Η μέρα δεν ενδείκνυται για αστειάκια, ειρωνείες και λεκτικά τερτίπια. Αυτή η μέρα ξεκίνησε άσχημα. Πολύ άσχημα. Με μια τραγωδία στα ανοιχτά της Κω και την είδηση για τις ξενοφοβικές κραυγές στα Βρασνά.

Ads

Ένα παιδί πνίγηκε, ένας 26χρονος αγνοείται στα νερά του Αιγαίου. Πνευστό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που «πραγματοποιούσε προγραμματισμένη περιπολία» στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, συγκρούστηκε τα ξημερώματα με λέμβο που μετέφερε  μετανάστες και πρόσφυγες.

Κάπου πιο βόρεια, στα Βρασνά, κάτοικοι κουβάλησαν όλο τον αντικοινωνικό εξοπλισμό τους, τον ρατσισμό τους, την ξενοφοβία τους, την απανθρωπιά τους, για να αντισταθούν στην «εισβολή» των προσφύγων που κατάφεραν να μην πνιγούν και επέζησαν. Και νίκησαν οι γνήσιοι απόγονοι του Περικλέους. Απώθησαν τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Και ζητωκραύγαζαν.

Ίσως ο τουρισμός και η ανάπτυξη της περιοχής νίκησε τους ξένους που δεν έχουν λεφτά για να έρθουν οι άλλοι που έχουν.

Ads

Ίσως να νίκησε ο  ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, τώρα μάλιστα που έχουμε και αρμόδιο αντιπρόεδρο στην Κομισιόν, να μας φυλάει από τους αλλόθρησκους, τους κατώτερους από μας.

Ίσως πάλι να νικήθηκαν οι ξένοι «εισβολείς», όπως τους αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, παρομοιάζοντάς τους με τους Πέρσες που οι ατρόμητοι Έλληνες κατατρόπωσαν στη Σαλαμίνα.

Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε στον πολιτικό άνδρα, ότι μόλις έγινε πρωθυπουργός άφησε κατά μέρος τα προεκλογικά, τότε που ήταν ο «ιδεοληπτικός ΣΥΡΙΖΑ» εκείνος που άνοιγε τα σύνορα και καλούσε τους πρόσφυγες «να λιάζονται» στις πλατείες. Τώρα τουλάχιστον παραδέχονται οι της κυβέρνησης ότι οι λόγοι για την  αύξηση των προσφυγικών ροών «έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά». Αλλά… Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»…

Οι ξενοφοβικές προεκλογικές κορώνες για φράχτες στη θάλασσα δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. Ιδιαιτέρως από τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τα ακροδεξιά και εθνικολαϊκιστικά κελεύσματα, έδωσαν ψήφο και περιμένουν την αποφασιστική κυβέρνηση να κάνει μαγικά κόλπα και να υλοποιήσει όσα ρατσιστικά έλεγε μόνο και μόνο για να απαξιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτών οι κραυγές και οι ζητωκραυγές ήχησαν τα ξημερώματα. Σε αυτούς πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια η κυβερνώσα πλέον Ν.Δ. Σε αυτούς να εξηγήσει πως το προσφυγικό είναι ζήτημα εξαιρετικά σύνθετο και η αλληλεγγύη της κοινωνίας είναι συστατικό της όποιας λύσης.

Όσο για την τραγωδία στα ανοιχτά της Κω, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες του ναυαγίου. Πρέπει να το κάνει, για να μην πηγαίνει ο νους μας αλλού. Γιατί νους είναι αυτός και έχει μνήμη και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει συνειρμούς και κακές σκέψεις…

Γιατί αν τον αφήσουμε, μπορεί να πάει και θα θυμηθεί τότε που ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έλεγε: «Φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται εάν δεν υπάρχουν απώλειες. Και για να γίνω κατανοητός εάν δεν υπάρχουν νεκροί. Η φύλαξη των συνόρων έχει νεκρούς».

Γιατί να μη θεωρήσει ο νους του καθενός ότι τον ίδιο βουλευτή της Ν.Δ. είχαν στο μυαλό τους και οι κάτοικοι των Βρασνών; Ο κ. Πλεύρης έλεγε κάποτε για τους μετανάστες: «Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ». 

Αλλά καλύτερα να μην τρέχει ο νους, γιατί είναι κι εκείνος ο περιορισμός της χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες και θα χαλάσουμε τις καρδιές μας με το επιτελικό κράτος και δεν κάνει. Θα μας συλλάβει σε κανένα σινεμά και θα τρέχουμε…

Πηγή: Αυγή