Στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο αποτυπώνονται οι τιμές του ΓΔ του χρηματιστηρίου Αθηνών (άνω μέρος – άσπρες μπάρες), της καμπύλης των 10ετών ελληνικών ομολόγων (κάτω μέρος – γαλάζιο) και του πιο γνωστού διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου των εταιρικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας (junk) των ΗΠΑ (άνω μέρος = κίτρινες μπάρες).

Ads

Όπως είναι προφανές, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η πορεία των τριών ταυτίζεται απόλυτα, με τη θετική τους συσχέτιση να αγγίζει το 100% και να μην αφήνει κανένα περιθώριο ύπαρξης κάποιας διαβολικής σύμπτωσης για την παράλληλη κατάρρευση τους. Αντίθετα, μία τέτοια ταύτιση υποδεικνύει πως η αιτία της πτώσης τους δε μπορεί παρά να είναι κοινή.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια είναι η αιτία που κάνει τα ελληνικά ομόλογα, τις ελληνικές μετοχές και τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα χαμηλής βαθμολογίας να κινούνται ταυτόσημα και να  ξεπουλιούνται ταυτόχρονα;

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η αιτία είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα είναι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα που προκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή αντιπολιτεύεται έντονα την κυβέρνηση και θέλει να της πάρει , πρόωρα, την εξουσία.

Ads

Σύμφωνα με μία πιο ορθολογική και λιγότερο πολιτικά βολική προσέγγιση, η αιτία είναι πως η πιστοληπτική βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων είναι παρόμοια με αυτή των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων junk, δηλαδή πολύ χαμηλή (εξαιτίας του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους και της δραματικής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας) και η διεθνής φυγή των επενδυτών από επενδύσεις υψηλού ρίσκου  συνεπάγεται την ταυτόχρονη έξοδο τους από κάθε περιουσιακό στοιχείο χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και έτσι, μεταξύ άλλων και από τα ελληνικά ομόλογα, τις ελληνικές μετοχές και τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα junk.

Αν, λοιπόν, το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο και αν ελληνική οικονομία ήταν υγιής και δυνατή τότε τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δε θα βαθμολογούνταν ως ‘σκουπίδια’ (junk) και τώρα δε θα ξεπουλιούνταν μαζί με οτιδήποτε άλλο βαθμολογείται ως junk.

Ας ξεχάσουμε, όμως, τον άβολο ορθολογισμό και ας κρατήσουμε την πολιτικά βολική απάντηση αφού ούτως ή άλλως αυτή προωθείται και αυτή θα φυτευτεί στο μυαλό των πολιτών από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ και ας κάνουμε, επιτέλους, όλοι τη χάρη στην κυβέρνηση να αποδεχτούμε πως για οτιδήποτε καταστροφικό συμβαίνει στη χώρα η ίδια δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη και φταίει πάντα κάποιος άλλος.

Πάνος Παναγιώτου
Διευθυντής ΕΚΤΑ
ekta.gr