O παγκοσμίου φήμης κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς μίλησε στο «Democracy Now» για την 50ετή καριέρα του, χάρη στην οποία έφτασε σήμερα να θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή πολιτικούς σκηνοθέτες. O κ. Γαβράς αναφέρθηκε, επίσης, στη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε φασιστική και ναζιστική, ενώ συνέδεσε την άνοδό της με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να τους σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ads

Όπως σημειώνεται στο «Democracy Now», «ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και σε πολιτικά θέματα – κλειδιά. Η ταινία “Z” (1969) ήταν ένα δράμα βασισμένο στη δολοφονία ενός έλληνα αριστερού ακτιβιστή […] H τελευταία ταινία του “Capital” αφηγείται την ιστορία ενός διευθύνοντα σύμβουλου μιας μεγάλης τράπεζας που απολύει πολλούς από τους εργαζόμενους ενώ προχωρά σε μια διεφθαρμένη συμφωνία με τον επικεφαλής ενός αμερικανικού hedge fund […]».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς, καθώς ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή την ταινία «Capital», o Κώστας Γαβράς επεσήμανε:

«Είδα ότι είναι νόμιμοι. Ό, τι κάνουν είναι νόμιμο. Όλοι τους αποδέχονται. Και τελικώς, επιδίδονται σε πολύ αρνητικές πράξεις για την κοινωνία τις περισσότερες φορές. Ξέρετε ότι στην Αμερική πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν οι τράπεζες, οι τραπεζίτες και το τραπεζικό σύστημα».

Ads

Τις συνέπειες της «εισαγωγής» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, τις βλέπει κανείς «σε αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία. Εννοώ, υπήρχε αυτό το τεράστιο χρέος […] Όπως έλεγα και πριν, αυτό που έχουμε είναι ολοένα και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους και περισσότερο πλούσιους, ενώ η μεσαία τάξη είναι ένα βήμα πριν την εξαφάνιση», εκτίμησε ο κ. Γαβράς.

Για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο διάσημος σκηνοθέτης, τόνισε:

«Αυτή η φασιστική ομάδα […] ήταν πολύ μικρότερη. Εξαιτίας της κρίσης, γιγαντώθηκε σε τεράστιο βαθμό, καθώς υπόσχονται αλλαγές στην Ελλάδα, ότι θα τη σώσουν από την κρίση – (υποσχέσεις) εντελώς ψεύτικες. Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο δυστυχισμένοι και σε τέτοια άθλια κατάσταση που νομίζουν ότι μπορούν να βρουν λύση ψηφίζοντας αυτούς τους ανθρώπους (εν. Χρυσαυγίτες). Όμως, στην πραγματικότητα (οι τελευταίοι) είναι φασίστες, όπως ήταν οι Ναζί».

Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως παρακολούθησε τις διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και τον κόσμο που «προσπαθούσε να πει πως πρέπει να τελειώσετε με αυτούς, να τους σταματήσετε. Και τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους σταματήσει. Θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί, θα δούμε πόσο μακριά θα πάει».

Πηγή: Democracy Now