Από την αρχή της εβδομάδας, το κυβερνητικό στρατόπεδο πανηγυρίζει. Η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις υποκλοπές και το κόστος ζωής, πριν πάρει τη σκυτάλη η κυρία Καραμανλή, με μία από τις πιο ξετσίπωτες προβοκάτσιες στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού.
 
«Επίθεση (του ΣΥΡΙΖΑ) με στόχο την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ», «Αντεπίθεση Ανδρουλάκη και πιο βαθύ ρήγμα», «Υπονοούμενα»: και μόνο μια ματιά στους τίτλους των χθεσινών «Νέων», αρκεί για να φανεί η αγαλλίαση για μια σειρά από περιστατικά, που μοιάζουν με κωμωδία, στην οποία ο ένας παρεξηγεί τις ενέργειες του άλλου.
 
Αφορμή για τις πρόσφατες εχθροπραξίες, ήταν το απόσπασμα από μια συνέντευξη της Πόπης Τσαπανίδου για τον «εκβιασμό» του Ν. Ανδρουλάκη. Αλλά αντίθετα με ότι πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν ήταν μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εκθέσει τον πρόεδρό τους ή να προλάβει μια μετεκλογική συμμαχία του με τη ΝΔ: ήθελε απλώς να υπογραμμίσει το μαφιόζικο κίνητρο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
 
Για μια σειρά ιστορικούς λόγους, πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Ανδρουλάκης μπορεί να τα γυρίσει μετεκλογικά και να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη. Αλλά αυτό είναι επίσης μια παρεξήγηση, για όποιον γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τον χαρακτήρα των δύο ανδρών. Οι γέφυρες είναι κομμένες, εδώ ο Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούει ούτε το όνομα Βενιζέλος. Ο Ανδρουλάκης του έχει σούρει πολύ χειρότερα και τον θεωρεί υπεύθυνο για αντιδημοκρατική εκτροπή.
 
Διαβάστε επίσης: Κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Πόπη Τσαπανίδου
 
Αντίθετα, ο Ανδρουλάκης θα ήταν έτοιμος να συμμετέχει σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Πρώτον γιατί βλέπει και αυτός ότι θα πρόκειται για καταστροφή,  αν ο Μητσοτάκης ξαναβρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού. Θα δικαιωθεί το παρακράτος και δεν θα υπάρχει κάθαρση στην υπόθεση των υποκλοπών. Και δεύτερον γιατί αν η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, το κόμμα του θα βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες.
 
Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει παρεξηγήσει τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι ο Α. Τσίπρας έχει αποδεχθεί ότι θα έρθει δεύτερος και τον ενδιαφέρει απλώς το καλύτερο ποσοστό για να μην αμφισβητηθεί μετεκλογικά. Πιστεύει ακόμη, σε αυτό το σενάριο,  ότι ο Τσίπρας θα επιθυμούσε μια δεύτερη αδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να έχει μια ακόμη ευκαιρία σε  2-3 χρόνια από τις εκλογές. Aυτές είναι επίσης παρεξηγήσεις: ο Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης και πάει να κερδίσει τις εκλογές. Όχι να τις χάσει.
 
Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ, χωρίς Μητσοτάκη. Αλλά γνωρίζει ότι αυτό το τελευταίο είναι αδύνατο. Ο Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στην παραμονή του στην εξουσία, για λόγους πολιτικής και για να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές. Ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να  συμβιβάσει  μια εκλογική βάση που είναι διχασμένη: οι νέοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μεγαλύτεροι προς τη ΝΔ.
 
Διαβάστε επίσης: Ο Λοβέρδος οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ
 
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες υποψίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ανδρουλάκης ρίχνει τους τόνους στο θέμα των υποκλοπών αποτελούν επίσης παρεξήγηση. Δεν έχει λόγο για να το κάνει, όταν μάλιστα το γεγονός ότι έπεσε θύμα του έχει  προσδώσει κύρος στην ΕΕ. Αλλά βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Προχθές, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε στους δημοσιογράφους ότι ο Ανδρουλάκης δεν πήγε στην κηδεία του άτυχου πιλότου, παρότι δεν είχε τίποτα να κάνει: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στην πραγματικότητα στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύο κόμματα ψαρεύουν ψήφους σε γειτονικές θάλασσες και είναι αναπόφευκτoς ο ανταγωνισμός.. Αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει να διατηρηθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, για να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.
 
Οι δύο πλευρές πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον Τσίπρα, είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς και δεν υπάρχει άλλος.  Και ό,τι και να πιστεύει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ανδρουλάκη, είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και με αυτόν θα πρέπει να γίνει συνεννόηση για την επίτευξη της προοδευτικής διακυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, που κατά τα άλλα παρουσίαζε τη ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, το 19,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 16,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Η προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα έδινε θετική διέξοδο στους ψηφοφόρους που έχουν απαυδήσει με τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αλλά διστάζουν να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο της πολιτικής αλλαγής.
 

Ads