Έχουμε «τελειώσει» τη διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ  – και όμως σχεδόν κανείς δεν είναι χαρούμενος! Για χρόνια το ελπίζαμε  αυτό, αγωνιζόμενοι και κατεβαίνοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ακριβώς τώρα, που ήρθε η ώρα να χαρούμε για μια απίστευτη επιτυχία, είμαστε στην πραγματικότητα θυμωμένοι!

Ads

Διότι εντωμεταξύ διαδίδεται ότι ο Donald Trump είναι αυτός που «έστειλε στα αγύριστα» την ΤΤΙΡ. Τι ειρωνεία!  Το να βρίσκεσαι στην ίδια βάρκα με έναν ρατσιστή, μισογύνη και αμοραλιστή δεν είναι καθόλου-μα καθόλου- ευχάριστο. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πανηγυρίσουμε.

Ιδιαίτερα πικρό γεγονός: δεν είναι καν αλήθεια ότι η απόρριψη της ΤΤΙΡ οφείλεται στον Trump.

Οφείλεται σε κάποιους άλλους, εντελώς διαφορετικούς. Αν ρωτούσαν τα ΜΜΕ, μέλη του αμερικάνικου κινήματος ενάντια στην ΤΤΙΡ όπως π.χ. τη Lori Wallach που είναι γνώστης του θέματος και αντιπροσωπεύει την αμερικάνικη οργάνωση Global Trade Watch, για το ποιος είναι η αιτία για το προσωρινό τέλος της ΤΤΙΡ, θα απαντούσε:

Ads

Ο Donald Trump δεν σταμάτησε την ΤΤΙΡ – και ούτε ο ίδιος σταμάτησε την TPP, την αδελφή συμφωνία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλα εννέα κράτη. Ήταν ένα, εδώ και πολλά χρόνια οργανωμένο, ευρύ κίνημα πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και αν πρόκειται για το κατά πόσον οι συμφωνίες θα μπορούσαν να αναβιώσουν στη συνέχεια, δεν μπορούμε φυσικά να στηριχθούμε στον Donald Trump. Ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απρόβλεπτος – και το υπουργικό του συμβούλιο που αποτελείται από δισεκατομμυριούχους θα εφαρμόσει σίγουρα ευνοϊκή πολιτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Αυτό στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε είναι η δύναμή μας και η αλληλεγγύη μας. Το κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες στις ΗΠΑ και στην ΕΕ δεν εξαρτάται από τους Trumpς αυτού του κόσμου!

Να αντλούμε από τη δύναμη των επιχειρημάτων μας το νέο έτος!

https://www.topikopoiisi.eu/