Οσο αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα -και είναι ζήτημα εβδομάδων πια ν’ αδειάσει τελείως- αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο ξεκάθαρα (πιο ωμά, θα έλεγα) ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας αλλά εις βάρος μας.

Ads

Δεν κερδίζουμε χρόνο εμείς για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, έστω και με οδυνηρότατες θυσίες -κερδίζουν χρόνο οι εταίροι μας για να μας ξεφορτωθούν με τις πλέον περιορισμένες για τους ίδιους τραυματικές συνέπειες.

Ο αξιότιμος κύριος Σόιμπλε το δήλωσε χωρίς περιστροφές: “Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές απώλειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας [άτακτη ή συντεταγμένη, αδιάφορο -προσθέτουμε πικρόχολα εμείς] από όσο ήμασταν πριν από δυόμισι χρόνια”.

Τουτέστιν; Εχουν ήδη ετοιμάσει την “καραντίνα” για να υποδεχτούν τους έλληνες μολυσμένους.

Ads

Και οι θυσίες μας; Η εθνική μας ταπείνωση με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου; Το αύριο όλων εκείνων των πολιτικών που επένδυσαν με την παντί τρόπω ευθυγράμμιση προς τα κελεύσματα της Τρόικας;

Στο νου μου επανέρχεται η αντίδραση του Κλαρκ Γκέιμπλ στις ικεσίες της Βίβιαν Λη, στην τελευταία σκηνή του “Οσα Παίρνει ο Ανεμος”, καθώς εκείνη εκλιπαρεί να μην την εγκαταλείψει, να σκεφτεί τι θα απογίνει.

Ο Κλαρκ χαμογελάει σαρδόνια και λέει: “Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα!”.

Πέτρος Τατσόπουλος

————-
imageimage

ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Βραδιές συζήτησης με οικοδεσπότη τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο.
Στις 20 Φεβρουαρίου, o συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός με αφορμή τη συλλεκτική επανέκδοση του θρυλικού πλέον “Ζ” και την οριστική αναθεώρηση της “αυτοβιογραφίας” του “Μνήμη από Μελάνι” (αμφότερα από τις εκδόσεις Διόπτρα), ανατρέχει στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του σε μια εξομολόγηση-ανάκριση με τον Πέτρο Τατσόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προβληθούν αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή “Μονόγραμμα” του Δημήτρη Σγουράκη, την αφιερωμένη στον Βασίλη Βασιλικό. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Βασίλης Βασιλικός θα υπογράψει αντίτυπα από τα βιβλία του και θα προβληθεί η ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά. Είσοδος αυστηρά ελεύθερη.