Είναι το πολιτικό συμπέρασμα των ημερών: Ο Σταύρος Θεοδωράκης άρχισε να καταλαβαίνει τη δύναμή του. Συνειδητοποιεί ότι θα είναι περισσότερο χρήσιμος στο κόμμα του και στη χώρα αν συμπράξει στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αντί να παρακολουθεί τον Νεομητσοτακισμό.

Ads

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προβλέψει εγκαίρως ότι το κόμμα με το κακόηχο όνομα Κινάλ δεν έχει προοπτική και πήρε τις αποστάσεις του. Προτιμάει να είναι επικεφαλής του Ποταμιού από «υπάλληλος» της Φώφης.

Δεν θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του από αυτή που του προσέφερε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδοντας να τον  προσβάλει, με την αντικοινοβουλευτική σαπουνόφουσκα ότι «το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης». Ενώ τότε που νόμιζε ότι θα πάει μαζί του είχε…

Ο Σταύρος απάντησε με εντυπωσιακά  αντανακλαστικά. Στον Μητσοτάκη; Όχι στη Φώφη. Όσα είπε ενοχλημένος για τον αρχηγό της ΝΔ είχαν σαφές νόημα:  τέλος οι θεωρίες για διάλυση των κομμάτων που συνδέονται με το Κινάλ για να τεθούν όλοι υπό τις διαταγές της και να διορίζει κατά βούληση. Το Ποτάμι ήλθε για να μείνει. 

Ads

Η τοποθέτηση Θεοδωράκη ανέδειξε οριστικά τα δύο ρεύματα που διαμορφώθηκαν στη βάση του «νέου» κόμματος-  η οποία ουσιαστικά αποτελεί το άθροισμα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Οι άλλοι δεν υπάρχουν.

Το πιο μαζικό από αυτά τα ρεύματα επιδιώκει να επανέλθει ο χώρος, στη φυσιολογική πορεία του με διακριτή ιδεολογία σοσιαλιστικού φορέα και αντιδεξιό πρόσημο. Να αρχίσει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την  ανασύνταξη της ευρύτερης Δημοκρατικής παράταξης για την αναχαίτιση της Δεξιάς και του Νεομητσοτακισμού.

Αν ως τις εκλογές δεν διαμορφωθούν συνθήκες για τη σύμπραξη με τον  κυβερνών κόμμα -με προοπτική την κυβερνώσα Κεντροαριστερά-  θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα για να μην επανέλθει η ΝΔ.

Ουσιαστικά όσοι ανήκουν σ’ αυτό το ρεύμα ακολουθούν το ιδρυτικό τους ένστικτο του ΠΑΣΟΚ. Αφού η Γεννηματά δεν ανοίγει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν στις εκλογές τον Τσίπρα- όπως έκανε άλλωστε από το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία του χώρου.

Την ίδια στιγμη διακρίνεται ένα εμφανώς μικρότερο ρεύμα που μένει προσχηματικά στο Κινάλ, αλλά έχει αποφασίσει να ψηφίσει τον Μητσοτάκη για τους αντίθετους λόγους: «για να φύγει ο Τσίπρας«. Εμφανώς επηρεασμένο από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Μερικοί ανάμεσά τους διακινούν ότι έτσι θα υπάρξει «αναδιανομή» στο χώρο.

Στην πλειοψηφία τους όμως είναι ένα ρεύμα τυχοδιωκτισμού. «Παραγονταραίοι» κατά τη χαρακτηριστική διατύπωση του Στέφανου Τζουμάκα. Πρόσωπα που δήλωναν παλαιότερα ΠΑΣΟΚ -γιατί έκαναν δουλειές με τις κυβερνήσεις του- και τώρα αναζητούν τρόπο να προσεταιριστούν τη ΝΔ για να κάνουν δουλειές μαζί της-, αν πάρει την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης.

Δίπλα σ’ αυτά τα δύο ρεύματα υπάρχει ένα ακόμη που μένει σιωπηλό, αλλά θα στηρίξει αποφασιστικά τον Τσίπρα στις εκλογές. Πρόκειται για παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -από την ιδρυτική του περίοδο ακόμη- που αποστασιοποιήθηκαν λόγω των ιδεολογικών παρεκτροπών το Γ. Παπανδρέου και της δεξιάς στροφής του Βενιζέλου.

Δεν μετέχουν σε διεργασίες, αλλά  είναι πιστοί στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και θα ενισχύσουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Η εξαφάνιση του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου -του οποίου πολλοί υπήρξαν συνεργάτες- διευκολύνει την πορεία τους προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Στη νέα κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να καλύψει το Κινάλ, ενώ στη βάση έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι διαφορετικοί προσανατολισμοί, η Φώφη Γεννηματά είναι μόνη, άβουλη και μοιραία. Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ  διασκορπίζονται, ο Σταύρος χαράσσει τη δική του πορεία και δεν αποκλείει ούτε την έξοδο.

Ο Γ. Παπανδρέου παραμένει αποσυνάγωγος και θύμα των ολίγων γύρω του που του καλλιεργούν μεγαλομανιακές ιδέες. Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος κάνει αγώνα αρχών με τη ΔΗΜΑΡ, αλλα δείχνει απογοητευμένος. Οι υπόλοιποι απλώς δεν υπάρχουν. Σ’ αυτές τις συνθήκες η Γεννηματά κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, αφού το Κινάλ φυλλορροεί από κάτω.

Ποιος θα ψηφίσει ένα κόμμα το οποίο δεν είναι κόμμα, δεν έχει  ιδεολογία, πολιτική και οργάνωση, ούτε επικεφαλής με ηγετική συγκρότηση και κύρος; Με το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε για το όνομα και τα σύμβολα- όπως ψήφισε τον Βενιζέλο που δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Τώρα και οι τελευταίοι από όσους  άντεξαν  τις μεταμορφώσεις που επέβαλαν οι ηγεσίες θα πάρουν τον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr