Λίγοι γνωρίζουν τον ΟΚΑΑ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται την Κεντρική Λαχαναγορά και όλες τις ιχθυόσκαλες της χώρας, κι ίσως ακόμη λιγότεροι το έντονο κοινωνικό έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια.

Ads

Πραγματικά, ο Οργανισμός  μέσα σε λίγα χρόνια  έχει επιτύχει να εξελίξει σημαντικά τη διαχείριση απορριμμάτων με προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, τελειώνοντας με τις εργολαβίες. Διαχωρίζουν στην πηγή τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα από τα άλλα ελαφραίνοντας σημαντικά το φορτίο του λεκανοπεδίου (καθημερινά διακινούνται τόνοι προϊόντων) και προσφέρουν μεγάλες ποσότητες χρήσιμων υλικών στην ανακύκλωση. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο εργολάβος κόστιζε περί τα 2,5 εκ. ευρώ ετησίως ενώ οι εικοσιδύο μόνιμοι εργαζόμενοι (που προσελήφθησαν με διαδικασίες του ΑΣΕΠ), μόλις 1,5. Δηλαδή, το περιβόητο outsourcing στο οποίο ομνύουν οι  μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό, όχι μόνο θίγει άγρια τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά εν τέλει είναι και πανάκριβο.

Παράλληλα λειτουργεί συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τις επιχειρήσεις που φιλοξενεί, ωθώντας τες στην εξωστρέφεια και στις συνέργειες. Μεταφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία που τους επιτρέπει να γίνονται ανταγωνιστικές ώστε να διεκδικούν διαγωνισμούς του Δημοσίου, μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους. Να λοιπόν που το Δημόσιο μπορεί να μην είναι αντίπαλος αλλά υποστηρικτής και αρωγός της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι ότι παράγει μεγάλο κοινωνικό έργο. Στο αρχικό ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης ο ΟΚΑΑ διέθεσε πόρους και υποδομές για την παροχή και συντήρηση των τροφίμων που διατίθονταν προς τους πρόσφυγες, κατευθύνοντας τα διαθέσιμα κονδύλια κατά προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Ο ΟΚΑΑ, φροντίζει για τη δικτύωση παραγωγών και εμπόρων με δομές αλληλεγγύης, για τη διάθεση προϊόντων. Συνεργάζεται με Κοινωνικά Παντοπωλεία και δομές αλληλεγγύης, για τη συγκέντρωση και την άμεση διανομή φρέσκων τροφίμων, δεκάδων τόνων φρούτων, λαχανικών και ψαριών, σε όλη την Ελλάδα, αλλα και στο πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο» καλύπτοντας 12.000 μερίδες εβδομαδιαία στην Αττική. Έχει επίσης παραχωρήσει στο Χαμόγελο του Παιδιού χώρο στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, όπου συγκεντρώνονται δωρεές  των εμπόρων σε νωπά φρούτα και λαχανικά, τα οποία διανέμονται στη συνέχεια στις δομές του Χαμόγελου και σε άλλες συνεργαζόμενες.

Θα πείτε γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί φαίνεται πως αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως ένας υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμός, μπορεί να συνδυάζει την αποτελεσματική λειτουργία με τον ενεργό κοινωνικό ρόλο μιας επιχείρησης. Αυτή η εξαίρεση μπορεί και πρέπει να γίνει κανόνας. Καταρρίπτεται, λοιπόν, ο μύθος που λέει ότι μια επιχείρηση είτε θα δουλεύει με κριτήρια της αγοράς και θα είναι αποτελεσματική και κερδοφόρος αλλά με ένα πρόσωπο αδιάφορο ή σκληρό έναντι της κοινωνίας, ή αν πρόκειται να έχει κοινωνικό πρόσωπο τότε θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι γίνεται. Ότι, δηλαδή, μια συνεπής αριστερή πολιτική είναι εφικτή ακόμα και κάτω από συνθήκες επιτροπείας, ακόμα και σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έστω σε μικρότερη κλίμακα από αυτήν της κεντρικής πολιτικής. Ένας τέτοιος τρόπος λειτουργίας, ας γίνει λοιπόν πρότυπο και για άλλους δημόσιους οργανισμούς κι ας μην κρύβονται οι αρμόδιοι πίσω από τα γνωστά επιχειρήματα περί «χρόνιων παθογενειών» και «εγγενών δυσκολιών», γιατί ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει και είναι τα έργα και μόνο τα έργα που θα κρίνουν το τολμηρό εγχείρημα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ευρώπη.

* Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου είναι μαθηματικός και υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών