Είναι χωρίς προηγούμενο η κινητοποίηση των δημιουργών για για την ΑΕΠΙ. Εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλους τους πολιτικούς χώρους και διαφορετικά μουσικά είδη,  συγκεντρώθηκαν ξανά χθες, ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων τους και την πάταξη της διαφθοράς, σε μια οικογενειακή επιχείρηση που μοίραζε στους πολλούς ψίχουλα, αμείβοντας  τα μέλη της με μισθούς μέχρι 52.000 ευρώ το μήνα.

Ads

Αυτό που όλοι ζητούν, από τους κορυφαίους συνθέτες, τραγουδοποιούς και στιχουργούς της χώρας μέχρι τους νέους δημιουργούς, είναι, στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού, να διοριστεί επίτροπος που θα αναλάβει ο ίδιος την διοίκηση και εκκαθάριση των οικονομικών της ΑΕΠΙ. Μια ισχνή μειοψηφία καλλιτεχνών και κυβερνητικών στελεχών αντιδρούν στην άμεση παύση της διοίκησης, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία. Στη πράξη, η πρόταση σημαίνει συνδιαχείριση.

Πρόκειται όμως, στη πραγματικότητα, για μια εταιρεία που ασκεί δημόσια εξουσία, διαχειρίζεται περιουσία τρίτων και μπορεί να στέλνει στα δικαστήρια και τον τελευταίο ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου που αναμεταδίδει μουσική. Ο επίτροπος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να ελέγξει τα οικονομικά της χωρίς να συν – διαχειρίζεται τον έλεγχο με τα μέλη της εταιρείας που την έφεραν στο χείλος της καταστροφής και πιθανώς να θελήσουν να παρεμποδίσουν την έρευνα και να αποκρύψουν στοιχεία.

Δηλαδή αν σε μια κλασική ανώνυμη εταιρεία, που όπως η σημερινή διοίκηση της ΑΕΠΙ ελέγχεται για μια σειρά από κακουργήματα, πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ, θα έπρεπε ο κρατικός επίτροπος να τον καλέσει για συνδιαχείριση;

Ads