Η ΔΕΘ  τελείωσε και επιβεβαίωσε ότι είμαστε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες άκουσαν τα προγράμματα των κομμάτων , θα  τα αξιολογήσουν και θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους. Είναι το ήμισυ  της τελικής επιλογής τους.  Ταυτοχρόνως άκουσαν και την κυβερνητική πρόταση κάθε κόμματος, το πως, με ποιους και από ποια κάλπη θα προκύψει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει  το πρόγραμμα. Αυτό είναι το άλλο μισό που καθορίζει την επιλογή τους. Και όσο  η κυβερνητική  πρόταση  είναι ασαφής η εξωπραγματική μειώνεται το βάρος του προγραμματικού λόγου.

Ads

Οι πολίτες θέλουν καθαρές λύσεις. Καλούνται πρώτα  να επιλέξουν αν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση  η κυβέρνηση συνεργασίας. Και αμέσως μετά αν η δεύτερη λύση προκύψει  -είτε σαν επιλογή είτε σαν πραγματική κατάσταση- ποια  θα είναι αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο νομίζω ότι φάνηκε καθαρά η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Έχει στρατηγική πρώτης Κυριακής , επιδίωξη πρωτιάς , και δέσμευση ότι θα επιδιώξει από την κάλπη της απλής αναλογικής να σχηματιστεί προοδευτική  κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε κοινό και συμφωνημένο πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφικτό και αριθμητικά – το αναγνώρισε και ο κ.Μητσοτάκης – και πολιτικά. Το κλειδί το έχουν στα χέρια τους οι πολίτες με την ψήφο τους. Εκτιμάμε ότι οι συσχετισμοί θα κάνουν σοφότερους και πιο ρεαλιστές όσους διστάζουν , ακόμα και όσους τώρα αντιδρούν. Είναι βαρειά η ευθύνη του τορπιλισμού αυτής της δυνατότητας και το κόστος είναι άμεσα καταβλητέο στην δεύτερη κάλπη . Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η σαφήνεια της πρότασης. Σε κάποιους αρέσει, σε άλλους όχι, όλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν ότι  είναι καθαρή λύση με αρχή, μέση και τέλος .

Δεν είναι εύκολο να πει το ίδιο κάποιος για τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα έχει στρατηγική πρώτης ή δεύτερης Κυριακής. Αιωρείται από την επιδίωξη αυτοδυναμίας μέχρι την  συνεργασία με Βελόπουλο και Ελληνική Λύση. Όσο η αυτοδυναμία εμφανώς απομακρυνόταν, ερωτοτρόπησε ξεδιάντροπα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όταν υπαναχώρησε μετρώντας το κόστος, προς στιγμήν  επανήλθε στην γραμμή αυτοδυναμίας. Αντιλαμβανόμενοι στην ΝΔ το αδύνατο του πράγματος άρχισαν παράλληλα την προετοιμασία του κόσμου  τους για μια πιθανή συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο . Αυτή η ατελέσφορη περιπλάνηση απέδειξε  την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης . Αν τελικά ρωτήσουμε κάποιον τι του έμεινε απο την συνέντευξη τύπου του κ. Μητσοτάκη θα απαντήσει : η αναγνώριση και ο εξορκισμός της αριθμητικής δυνατότητας πραγματοποίησης του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, αυτής που ο  αλαζόνας πρωθυπουργός ονόμασε τερατογένεση  . Είναι πρωτοφανές αλλά ήταν  η στρατηγική του αντιπάλου που  δέσποσε στην λογική του πρωθυπουργού και  στον δημόσιο διάλογο και όχι η θετική  δική του κυβερνητική πρόταση. Αλλά και πως να κυριαρχήσει όταν περιπλανήθηκε σε κάθε πιθανή εκδοχή χωρίς να μπορεί να καταλήξει.

Ads

Δεν νομίζω ότι ο πολίτης βρήκε μια καθαρή λύση  απο την προσέγγιση του Νίκου Ανδρουλάκη στο επίμαχο θέμα της κυβερνητικής πρότασης. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι αν του δώσει ο λαός ισχυρή εντολή θα την χειριστεί υπεύθυνα και ότι θα υπάρξει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Για το θέμα των συνεργασιών είπε να μην βιαζόμαστε γιατί προηγείται η λαϊκή ετυμηγορία. Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θέλει να κινηθεί σε αυτή την φάση  μέσα σε ένα πλαίσιο ασάφειας, να  σπρώξει τις απαντήσεις προς τα πίσω και να προσπαθήσει – απολύτως θεμιτό-  εν τω μεταξύ να  μεγιστοποιήσει εκλογικά κέρδη . Επειδή, όμως, είναι σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί λογικά να περιμένει ότι η εντολή που θα λάβει θα είναι προϊόν ανατροπής συσχετισμών ανάμεσα στο κόμμα του και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Και με βελτιωμένα ποσοστά – πράγμα που δεν συνιστά απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία- θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπος με την πρόκληση της προοδευτικής διακυβέρνησης , με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Είναι θετικό ότι απαντώντας στα περί τερατογένεσης επισήμανε τον φόβο του κ. Μητσοτάκη για την λαϊκή ετυμηγορία . Μένει να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα της κάλπης, ει δυνατόν πριν ανοίξουν οι κάλπες . Το κατά πόσον ο διμέτωπος στον όποιον ασκείται θα βελτιώσει τις εκλογικές του επιδόσεις μένει επίσης να αποδειχθεί. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις πιέσεις  και τις έμμεσες απειλές που δέχεται ώστε να μην κάνει το τελευταίο χρήσιμο βήμα. Του τις υπενθυμίζουν άλλοτε ο κ. Λοβερδος, άλλοτε η κ. Καϊλή και τα απομεινάρια  του αντι ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου που κινούνται επιφυλακτικά και διερευνητικά στην περιφέρεια του.

Η ΜεΡα 25 πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί με ρεαλισμό σε μια ειλικρινή πρόταση συνεργασίας. Η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να αντιδρά αρνητικά. Είναι κρίμα ένα ιστορικό κόμμα , το οποίο μετά την μεταπολίτευση ο Χαρίλαος  Φλωράκης το έμαθε να κάνει πολιτική, να γυρίζει την πλάτη του σε μια προσπάθεια εφικτής αλλαγής. Ο κόσμος του θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Μετά, λοιπόν, την Θεσσαλονίκη όλοι ξέρουν τις πολιτικές προτάσεις και ποιος προτείνει καθαρές λύσεις. Το δίλημμα την πρώτη Κυριακή στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Είναι προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τσίπρα η κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη  και πιθανό σύμμαχο τον Βελόπουλο. Αν δεν σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση ενώ  οι συνθήκες το επιτρέπουν  – και αυτό δεν θα συμβεί με δική μας υπαιτιότητα – τότε θα πάμε στην δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική. Τότε, ναι, το δίλημμα θα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Και κάθε προοδευτικός πολίτης ξέρει τι θα κάνει.