Χιλιάδες είναι οι νέοι οι οποίοι, σε κάθε προκήρυξη του ΟΑΕΔ, σπεύδουν να συμπληρώσουν αίτηση προκειμένου να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης. Δεν είναι κάποια καινούργια πρακτική: όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα σε εξαγγελίες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ads

Τα συγκεκριμένα προγράμματα τονώνουν προσωρινά το εισόδημα ανθρώπων που το έχουν ανάγκη και, κατ’ επέκταση, την οικονομία. Ωστόσο, είναι αυτό  λύση για την ανεργία των νέων; Είναι αυτό λύση για την νέα γενιά;
Φυσικά και Όχι.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με πεντάμηνα προγράμματα.

Τα προγράμματα έχουν καταστρέψει τη νοοτροπία μιας ολόκληρης  γενιάς που περιμένει την εξαγγελία του επόμενου πεντάμηνου ώστε να «κάνει πάλι τα χαρτιά της». Μιας γενιάς που δεν μπορεί να ονειρευτεί, να βάλει στόχους και να προσπαθήσει να τους πετύχει σε πέντε μήνες.

Ads

Μια γενιά «κάνει καριέρα» στα πεντάμηνα.

Είναι κρίμα για τη σημερινή νέα γενιά, την πιο καταρτισμένη που είχε αυτή η χώρα, να τις προσφέρονται  αυτά  τα προγράμματα ως μέθοδοι καταπολέμησης της ανεργίας.

Η ανεργία αντιμετωπίζεται με επενδύσεις, μέσα από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό , την ναυτιλία  και άλλους  τομείς της οικονομίας.

Η ανεργία  αντιμετωπίζεται με παραγωγή και αύξηση του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, όμως, που παράγει  μόνο το 19% αυτών που καταναλώνει , στην Ελλάδα όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% μέσα σε 5 χρόνια, δε φαίνεται φως: θα αργήσουμε πολύ ακόμη να μετατραπούμε σε μια παραγωγική χώρα όπου δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Μέχρι τότε, «κάνουμε καριέρα» στα πεντάμηνα…