Ορισμένοι άσχετοι ή αυλοκόλακες ή φερέφωνα* ή και τα 3 μαζί μιλάνε για αποστασία των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑ.Ε). Οι ίδιοι μιλάνε για ιδεοληψίες των αριστερών που τάχα κόλλησαν σε κάποιες αρχές και δε λένε να ξεκολλήσουν. Η αμάθεια, το θράσος ή/και  κολακεία της εξουσίας στο αποκορύφωμα τους!

Ads

Η αποστασία είναι όρος βαρύτατα αρνητικός. Έχει την έννοια της δόλιας πρόκλησης πτώσης μιας κυβέρνησης ή της αποχής από άξιες ιδέες ή της αποχής από άξιες πρακτικές. Στη πρόσφατη ιστορία μας σχετίζεται με τα ιουλιανά και τους πληρωμένους υπουργούς, τον Τσιριμώκο, τα ανάκτορα. 

Δεν είσαι αποστάτης όταν διαφοροποιείσαι από «τους άλλους» για θετικούς λόγους. Όταν αποστασιοποιείσαι από  απαξίες, από θλιβερές καταστάσεις.

Η κυβέρνηση έπεσε από τον κ.Τσίπρα που οδήγησε τη χώρα σε εσπευσμένες εκλογές. Η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει, για κάποιο διάστημα αφού τελούσε σε αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Δεν υπήρξε κάποιο σημείο τριβής με τους υποστηρικτές της που να την αναγκάζει να ζητήσει στήριξη από αριστερούς αντί δεξιών δυνάμεων. Αν έκανε κάτι βαθύτατα ριζοσπαστικό οι αριστεροί  βουλευτές θα το στήριζαν/ ψήφιζαν. 

Ads

Δεν έκανε. Δεν επιχείρησε. Δεν ζήτησε αριστερή στήριξη σε αριστερή πρωτοβουλία. Είχε την ευκαιρία και δεν το έκανε. Δεν διέλαθε της προσοχής μας. Δεν θα το ξεχάσουμε. Βιαστικά εκλογές, άρον – άρον, ούτε εβδομάδα επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου. Γρήγορα να τελειώνει με το παρελθόν της να μπει σε μια καινούρια ευθεία, μνημονική, εξαρτημένη, μεταλλαγμένη.

Το ότι το ήθελαν και οι δανειστές, που βγάζουν φλύκταινες με δημοκρατικές διαδικασίες (θυμόμαστε τη λύσσα τους στο δημοψήφισμα), δεν το σχολιάζουμε. Δεν χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού. 

Έπεσε  η κυβέρνηση με σαφέστατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο οποίος ανάμεσα σε πολλά αναληθή είπε την αλήθεια για το χρόνο απόφασης του για νέες μη  άμεσα απαιτητές εκλογές. Τις αποφάσισε, το είπε στη συνέντευξη του, μαζί με  την υπογραφή του μνημονίου: στις  12 Ιουλίου! Δεν είχαν τότε προλάβει να αντιδράσουν οι αριστεροί. Λίγες μέρες μετά ενέπαιξε τα μέλη της ΚΕ υποσχόμενος έκτακτο συνέδριο (και αρνούμενος  την αντιπρόταση του συνεχούς συνεδρίου), μετά την υπογραφή του μνημονίου, ως πλήγμα κατά της νοημοσύνης , της δημοκρατικής ευαισθησίας και της ελπίδας απεμπλοκής.

Γιατί έριξε την κυβέρνηση του τόσο βιαστικά; Ρωτήστε  πιεστικά όμως, τον ίδιο και τον εαυτό σας. Εμείς τον ρωτήσαμε και έχουμε δώσει την απάντηση.

Τα πρόθυμα  φερέφωνα, οι κόλακες της εξουσίας μιλάνε και για ιδεοληψία των αριστερών, για εμμονή σε περίπου σκουριασμένες ιδέες (έστω κι αν αυτές ήταν οι ιδέες του κόμματος που οι ίδιοι στήριζαν ή το στηρίζουν τώρα! Τι κατάντια για τους πρόθυμους πάσης εποχής! Αφού αποφάσισε 180 μοιρών στροφή το κόμμα Μαξίμου, μας λένε ότι όλοι πάραυτα  οφείλαμε να τρέξουμε να συμμορφωθούμε. Με εθελούσια λοβοτομή όλα επιτυγχάνονται: 

Με λοβοτομή υιοθετείς το θατσερικό ΤΙΝΑ. Με λοβοτομή δέχεσαι το μνημόνιο ως σωτηρία. Με  λοβοτομή λες ότι πήρε «το 3ο  το καλύτερο μνημόνιο». Με λοβοτομή αλλάζεις ιδέες σε 1- 2 μέρες, 1-2 εβδομάδες. «Κάνε μια λοβοτομή βρε αδελφέ … τι σου ζητάνε …» όπως θα ‘λεγε ο Μίσσιος αν ζούσε.

Η ιδεοληψία είναι ψυχική αρρώστια μην το ξεχνάμε: ο ιδεοληπτικός διακατέχεται από μια ιδέα που κάνει τις πρακτικές του δυσλειτουργικές. Χρήζει θεραπείας. Οι αριστεροί είναι ιδεοληπτικοί! Το λένε όλα τα συστημικά μέσα: «Χαρά θεού», «βούτυρο στο ψωμί τους»  που τώρα το λένε και κάμποσοι νυν συριζαίοι κυρίως όψιμοι! Τέλεια! Η απόλυτη δικαίωση του συστήματος. Οι αριστεροί είναι ιδεοληπτικοί δηλαδή προβληματικοί «τύποι» που επιμένουν στις ιδέες τους αντί να αλλάζουν γρήγορα και ευέλικτα αντί να διακατέχονται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, αντί να είναι εθελόδουλοι αντί να διατρανώνουν το «Σε αγαπώ μεγάλε αδελφέ!». Αντί να κολλάνε σε «καρέκλες» κολλάνε σε ιδέες! Ψυχοπολιτική νόσος η συνέπεια! Ψυχοπολιτική νόσος η ανιδιοτέλεια! Ατόπημα η άρνηση της χρεο -υποδούλωσης. Ατόπημα η στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όλων των άλλων που υπηρέτησαν την εξαγγελία ελέγχου του χρέους. Πάσει θυσία να ξεχάσεις αριστερέ ψηφοφόρε πολλά από όσα πρέσβευες προεκλογικά παλιότερα και πρόσφατα. Σβήσε τα, πέταξε τα, κράτησε μόνο το ΤΙΝΑ του κ. Τσίπρα ως το νέο (αριστερό πλέον!) δόγμα.

Τι είναι τέλος πάντων οι ιδέες; Αέρας κοπανιστός θα εννοούσαν οι κονδυλοφόροι – κόλακες αρθρώνοντας βέβαια κάτι πιο σοφιστικέ και περισπούδαστο. Σήμερα έχεις μια ιδέα, αύριο την αλλάζεις σαν πουκάμισο, ακολουθείς ένα αρχηγό, εγχώριο η ξένο και συντονίζεσαι με την «νέα εποχή» (όπως θα έλεγε ο επάρατος του 2010). Γενικώς συντονίζεσαι με ότι βολεύει γιατί οι καιροί άλλαξαν, οι αρχηγοί άλλαξαν, το συμφέρον σου (όπως κοντόφθαλμα το εννοείς «για πάρτη σου» στο «εδώ και τώρα») άλλαξε δότη (άλλος «μοιράζει» τώρα). Έτσι εννοούν τις ιδέες (λάστιχο) οι πρόθυμοι οι κρίνοντες / κατακρίνοντες τους «κολλημένους» αριστερούς.

Δεν ξέρουν ή καμώνονται ότι δεν ξέρουν ότι οι ιδέες είναι ΠΡΑΞΗ και ΥΛΗ. Η ιδέα – πχ του αντιμνημονιακού – οδηγεί σε άλλες πρακτικές από του «αριστερού μνημονιακού».

Οδηγεί στην ελπίδα της απελευθέρωσης, αληθινής όχι Τσιπραιϊκής. 

Οδηγεί στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Στην σωτηρία των τιμαλφών. 

Οδηγεί στον έλεγχο του χρέους,

στον ΟΗΕ,

σε διεθνή δικαστήρια, 

σε καταγγελία για το  / πραξικόπημα /coup της 12ης Ιουλίου,

στην νομική αξιοποίηση του εκβιασμού στην υπογραφή μνημονίων,

στην κατάργηση της αποικίας χρέους.

στη δημοκρατία στο κόμμα και την κοινωνία. 

Οδηγεί στους ΑΓΩΝΕΣ για ΟΛΑ αυτά.

Αυτοί που έκαναν την συνθηκολόγηση και δέχονται  βιαστικές εκλογές νομιμοποίησης της, αυτοί που είναι «ευέλικτοι» / μη ιδεοληπτικοί  ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ. Κλείδωσε για αυτούς η εξάρτηση, έγινε ΤΙΝΑ**. Δεν θα κάνουν τίποτε για την απελευθέρωση μας. Τίποτε για την αποαποικιοποίηση.  Τίποτε για τιμωρία προηγούμενων… 

Αριστερό ΤΙΝΑ δεν υπάρχει! Για την ακρίβεια το ΤΙΝΑ είναι πολιτικό έγκλημα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να ενισχυθούν οι αντιμνημονιακοί αριστεροί πάσει θυσία.

Σημειώσεις:

*αναφέρεται κυρίως σε αρθρογράφους αλλά και άλλους

** δεν υπάρχει εναλλακτική