Σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012, που δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, παρέχεται πλέον η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία προκειμένου να υποστηρίξουν κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την προστασία των ζώων. 

Ads

Ειδικότερα, με το άρθρο 29 διευκρινίζεται ότι η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής μπορεί να γίνει από τα σωματεία είτε κατά την προδικασία είτε αργότερα, ενώπιον του ακροατηρίου. «Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο» επισημαίνεται στον σχετικό νόμο και πριν από λίγες ημέρες είχαμε και την πρώτη εφαρμογή του σε ελληνικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λασιθίου “Ανατολή”, πριν από λίγες ημέρες η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρέστη ως πολιτική αγωγή σε δίκη που αφορούσε την κακοποίηση έξι σκυλιών που βρέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές παραμελημένα από τον ιδιοκτήτη τους και σε άσχημη κατάσταση σε περιοχή της Κρήτης. 

«Παρά την υποστήριξη της αθωότητάς του, από τον κατηγορούμενο, αυτός κρίθηκε ένοχος. Του επιβλήθηκε ποινή οκτώ μηνών φυλάκισης με αναστολή, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία και θα εκδικαστεί από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του όλο το φωτογραφικό υλικό της δικογραφίας, που αποτελείται από 27 φωτογραφίες και που καταδείκνυε την κατάσταση στην οποία διαβίωναν τα ζώα, ενώ ανάγνωσε τις καταθέσεις των αρμόδιων οργάνων. Καίρια ήταν η συμβολή της μάρτυρος, η οποία είχε προβεί αρχικά στην καταγγελία, η οποία και τόνισε στο δικαστήριο την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε» δήλωσε στην εφημερίδα “Ανατολή” ο συνήγορος πολιτικής αγωγής που εκπροσώπησε το φιλοζωικό σωματείο σε μια δίκη υψηλών συμβολισμών για την προστασία των ζώων σε μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.

Ads

Η καταδικαστική αυτή απόφαση ήταν η πρώτη με βάση έναν νόμο που πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας και αφορούσε την αντιμετώπιση της ανθρώπινης βαρβαρότητας κατά των ζώων, αδέσποτων και μη, που θανατώνονται ή βασανίζονται καθημερινά και σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους δράστες, όταν αυτοί καταγγέλλονται στις αρχές, να πέφτουν συνήθως στα μαλακά της Δικαιοσύνης. 

Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας, συνηθίζουμε να λέμε. Ήταν καιρός να γίνει και κάτι παραπάνω προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: Αυγή