Το πολιτικό σύστημα τις προηγούμενες δεκαετίες  συστηματικά είχε ένα φετίχ με τον επονομαζόμενο μεσαίο χώρο. Οι πολιτικοί καθότι θεωρούσαν ότι αυτό το ερμαφρόδιτο  πολιτικά κομμάτι ήταν το συστατικό επιτυχίας δεν υπήρχε προεκλογική καμπάνια που να μην συμπεριλάμβανε και ενδεχομένως να απευθυνόταν αποκλειστικά σε αυτούς τους ψηφοφόρους. Οι πολιτικές των κομμάτων συνέκλιναν και οι διαφορές τους δεν ήταν πια διακριτές. Η κρίση έφερε το βίαιο τέλος του παλαιού πολιτικού συστήματος και έφερε στο προσκήνιο μια δύναμη με την οποία ταυτίστηκαν κυρίως τα μη προνομιούχα στρώματα. Η έμφαση στην μείωση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας καθώς και η μεγαλύτερή μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης δηλαδή το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δικαίωσε όλους αυτούς για τους οποίους οι «παλαιοί» αδιαφορούσαν. Κατακτήσεις που τα συστημικά ΜΜΕ  επιλέγουν να παραβλέπουν.

Ads

Οι ελαφρύνσεις που βασίζονται στο συλλογικό κόπο πάλι κατανέμονται στους πολλούς με έμφαση στους αδυνάτους. Λοιδορήθηκαν οι εξαγγελίες του Τσίπρα σαν προεκλογικά πυροτεχνήματα από αυτούς που επικροτούσαν το  εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους. Ασκούν κριτική για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την μείωση των φορολογικών βαρών κυρίως στο πλουσιότερο 1% επικαλούμενοι την ανάπτυξη.

Στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτέλεσαν πυρήνα της πολιτικής, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι απτά παραδείγματα.  Ζητήματα κομβικής σημασίας επιτέλους δρομολογούνται, αλλά πάλι οι «προοδευτικοί» τα μειώνουν ως αυτονόητα και οι συντηρητικοί απλά επιβεβαιώνουν ότι στον κόσμο τους δεν χωράνε όλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την ακροδεξιά ατζέντα όχι με συνθήματα αλλά με την άσκηση πολιτικής που ορισμένες φορές ενέχει ρίσκο όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν την θέση της χώρας κερδίζοντας στα μάτια αυτών που αξιολογούν πατριωτικά και συνετά και όχι καιροσκοπικά και φωνακλάδικα.

Ads

Η ΝΔ μονίμως επικαλείται τις δημοσκοπήσεις οι οποίες συστηματικά λανθάνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις όχι μόνο από ιδιοτέλεια ή γιατί χρησιμοποιούν παλαιά εργαλεία σε έναν σύγχρονο κόσμο αλλά γιατί οι πολλοί επιλέγουν να είναι αόρατοι γιατί δεν τους εμπιστεύονται.

Ήρθε λοιπόν όχι απλά η ώρα των πολλών αλλά η ώρα των αόρατων από το παλαιό πολιτικό σύστημα, των συστημικών ΜΜΕ, της ελίτ και των δημοσκόπων να υψώσουν το ανάστημά τους.