Η πρόσφατη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς στο Μέμφις, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό: μόνο την περσινή χρονιά, 1176 Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σύλληψής τους από την αστυνομία. Στην περίπτωση του Νίκολς, ούτε το κίνητρο μοιάζει αρχικά ρατσιστικό:  oι 5 αστυνομικοί που τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου είναι επίσης Μαύροι.

Ads

Πρόκειται για εγγενή πρόβλημα της αμερικανικής αστυνομίας και της κουλτούρας βίας που τη διακατέχει. Στο τραγούδι του Fuck tha Police («Γ.. την Αστυνομία») , ο ράπερ Ice Cube γράφει για τη «βία των μαύρων μπάτσων που αλλάζουν σε λευκούς μπάτσους». Στο χθεσινό αφιέρωμα της για τη δολοφονία, η Liberation θυμίζει μια ατάκα από το περίφημο μυθιστόρημα του Τομ Βόλφ «Στο  βωμό της Ματαιοδοξίας»:  ανεξάρτητα από το χρώμα τους, «όλοι οι μπάτσοι γίνονται κάποια μέρα Ιρλανδοί».

Σκληροί, σαν τον ιρλανδικής καταγωγής επιθεωρητή Κάλαχαν, οι πέντε αστυνομικοί, τριγυρίζουν αδιάφοροι πάνω από το σώμα του άγρια ξυλοκοπημένου Τάιρ Νίκολς, καλαμπουρίζοντας για πάνω 20 λεπτά, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Συμπεριφέρονται σαν να ήταν Λευκοί, ευχαριστημένοι που μόλις είχαν λιντσάρει έναν Μαύρο. Πρόκειται για τον «συστημικό ρατσισμό», για τον οποίο μίλησε -για πρώτη φορά -ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Οργή στο Μέμφις μετά τη δημοσιοποίηση πλάνων από τη βίαιη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς [Βίντεο]

Ads

Παρά τις εκκλήσεις και τις παρεμβάσεις προσωπικοτήτων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βίαιες αντιδράσεις που συχνά ξεσπούν μετά από κάθε δολοφονία, όπως η εξέγερση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ 2 χρόνια πριν, τίποτα δεν αλλάζει. Με την ανοχή της και τις ελαφριές ποινές που επιβάλλει στους ενόχους, η αμερικανική Δικαιοσύνη διαιωνίζει τη βαρβαρότητα.

Δικαστές,  εισαγγελείς και ένορκοι πιστεύουν τους αστυνομικούς και όχι τους συγγενείς των θυμάτων, ιδίως αν είναι Μαύροι. Ευαισθητοποιούνται μόνο αν υπάρχει κάποιο βίντεο από τη δολοφονία, αλλά για πόσους από τους 1176 πολίτες που πέθαναν κατά τη σύλληψη τους την προηγούμενη χρονιά υπάρχουν βίντεο; Ακόμη και στην περίπτωση των 5 κατηγορούμενων αστυνομικών του Μέμφις, οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.

Διαβάστε επίσης: Μέμφις: Διαλύεται η αστυνομική μονάδα Scorpion – Πρώην μέλη της όσοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Τάιρ Νίκολς

Εκτός από τη Δικαιοσύνη είναι και οι πολιτικοί που αποφεύγουν να ζητήσουν ριζικές αλλαγές στην Αστυνομία. Γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για ανοχή στην παρανομία, ότι δεν ασπάζονται πλήρως το κυρίαρχο δόγμα «νόμος και τάξη».

Πολιτικό είναι επίσης το πρόβλημα με την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα πάνω από 130 άνθρωποι πέφτουν θύματα ένοπλης βίας. Τον φετινό Ιανουάριο  σημειώθηκαν 39 περιστατικά πυροβολισμών σε δημόσιο χώρο- και ακόμη δεν έχει κλείσει ο μήνας. Σε έξι από αυτά σκοτώθηκαν περισσότεροι από τέσσερις άνθρωποι, γεγονός που τις καθιστά «μαζικές δολοφονίες». Κάθε εβδομάδα γίνεται από μια σφαγή, συχνά σε σχολεία με θύματα μικρά παιδιά.

Τα φετινά μακάβρια ιστορικά ρεκόρ σχετίζονται άμεσα με την εκτόξευση του αριθμού των πωλήσεων όπλων, που επίσης σημείωσε ρεκόρ.. Στις ΗΠΑ αναλογούν, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, 120 όπλα ανά 100 κατοίκους. Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπάρχουν τόσα όπλα και δεν γίνονται τόσες σφαγές. Αλλά το πανίσχυρο λόμπι των κατόχων όπλων, που χρηματοδοτεί ιδίως τους Ρεπουμπλικάνους, εμποδίζει κάθε σοβαρή απόπειρα αλλαγής της νομοθεσίας και περιορισμού των πωλήσεων όπλων. Όσο για το Δημοκρατικό Κόμμα, περιορίζεται σε μεγάλες διακηρύξεις και ασήμαντες πράξεις.

Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα, που σχετίζονται με την ιστορία ή τη γεωπολιτική τους θέση. Αυτό που καθορίζει το μέλλον τους, είναι η δυνατότητα να τα δουν κατάματα και να τα αντιμετωπίσουν. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Στρατηγικά προβλήματα όπως το δημογραφικό ή η παρακμή μεγάλων πόλεων που καταβροχθίζονται από το τέρας της Αθήνας, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Η Δικαιοσύνη καθυστερεί τόσο πολύ να βγάλει αποφάσεις, ώστε σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδεται καν. Η χώρα που μετατρέπεται σταδιακά σε μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης, ξοδεύει αμύθητα ποσοστά για τον εξοπλισμό της, χωρίς καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και την επίλυση των διαφορών μαζί της. Οι φορείς διαφορετικών απόψεων αντιμετωπίζονται ως εθνοπροδότες, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τους ανώτατους αξιωματικούς, μήπως αποδειχθούν φαταούλες στη μοιρασιά από τις μίζες.

Στην αστυνομία, για να επανέλθω στην αφορμή για το άρθρο, η εκτεταμένη διαφθορά είναι γνωστή και ντοκουμενταρισμένη από καιρό. H δίκη της greek mafia ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου και ενώ είχαν ξεκινήσει οι απολογίες των κατηγορουμένων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπέβαλλε αίτημα αποχής! Στη greek mafia κατηγορείται για συμμετοχή ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, αλλά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία, στις 12 Ιανουαρίου φέτος, δήλωσαν άγνοια!

Διαβάστε επίσης: Κατηγορούμενος Ταξίαρχος για συμμετοχή στην Greek Mafia: Άγνοια δηλώνουν Υπουργείο και Αστυνομία – «Ουδέποτε ενημερωθήκαμε»

Χρειάστηκε το χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για «αγαστή συνεργασία» υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με μέλη της greek mafia, ώστε να διατάξει ..έρευνα ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, ενώ στο δημοσίευμα υπάρχουν αναφορές σε «συνεργάτες υπουργών» που εμπλέκονται στο εγκληματικό κύκλωμα. Μέχρι και ο Εισαγγέλεας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος κινητοποιήκε (μάλλον δεν διάβαζε εφημερίδες μέχρι τώρα) ζητώντας η προκαταρκτική έρευνα «να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό».

Τώρα μάλιστα. Για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, μάλλον ισχύει το δείξε μου την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, για να σου πω τι χώρα είσαι και που πας.

Διαβάστε επίσης: Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τα «δίκτυα» αστυνομικών – greek mafia – Παρέμβαση και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου