Tο ψυχόδραµα του Brexit θα συνεχιστεί για άγνωστο χρονικό διάστηµα και µετά τις ευρωεκλογές. Η διαπίστωση ότι βρισκόµαστε µπροστά σε µια πρωτοφανή κρίση, σε ένα χωρίς προηγούµενο βραχυκύκλωµα του πολιτικού συστήµατος του Ηνωµένου Βασιλείου είναι σωστή, αλλά αποτελεί µέρος της αλήθειας, για την ακρίβεια τη µισή αλήθεια… Η άλλη µισή είναι η προφανής, αλλά αποσιωπηµένη διαπίστωση ότι το εν εξελίξει θρίλερ-ψυχόδραµα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας πριµοδοτείται από τη συνολική κρίση της ΕΕ-Ευρωζώνης, της οποίας το Brexit δεν είναι παρά η πιο θεαµατική και παροξυσµική πτυχή.

Ads

Πέρα από την προσχηµατική ενότητα πρόσοψης των «27» στις διαπραγµατεύσεις µε το Λονδίνο, ουδείς µπορεί να πειστεί ότι το Παρίσι, το Βερολίνο, η οµάδα των «8» του Βορρά, η τετράδα του Βίσεγκραντ, οι χώρες του Νότου και η Ιταλία έχουν ενιαία στάση απέναντι στη Βρετανία. Σήµερα και χωρίς το Brexit, η ΕΕ-Ευρωζώνη δεν έχει αξιόπιστη προσδοκία εµβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ακόµη και σε µακροπρόθεσµό ορίζοντα, µια διαπίστωση που συνιστά ένα άδοξο τέλος των υψηλών προσδοκιών που δηµιουργήθηκαν µετά την έναρξη της κρίσης την άνοιξη του 2010 και συντηρήθηκαν µέχρι σήµερα.

Ετσι η Βρετανία πριν και µετά το δηµοψήφισµα του Ιουνίου του 2016 δεν προέβαλλε σαν στρατηγική παρενόχληση σε µια ειληµµένη απόφαση των «27» για µια ευρωπαϊκή φυγή προς τα εµπρός. Αντίθετα, η αποχώρηση της Βρετανίας και πολύ περισσότερο το φόβητρο του υψηλού κόστους ενός ασύντακτου Brexit πριµοδοτεί την παράταση της εκκρεµότητας, καθώς εκ των πραγµάτων η µεθόδευση της αποχώρησης του Λονδίνου είναι ένα ισχυρό άλλοθι για αποφυγή της ούτως ή άλλως παγωµένης συζήτησης για την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πριν από τρία χρόνια την επαύριον του δηµοψηφίσµατος στη Βρετανία υπήρχε η προσδοκία ότι το Brexit θα διευκολύνει την αναζωογόνηση του γαλλογερµανικού άξονα ως ατµοµηχανής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήµερα µάλλον επιβεβαιώνεται το σκωπτικό αγγλικό απόφθεγµα «Οµίχλη στη Μάγχη, η ηπειρωτική Ευρώπη αποµονωµένη»!

Ads

Πηγή: Έθνος