Εισιτήρια, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δίνεται προτεραιότητα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ)  σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού πολιτισμού κυρίας Κονιόρδου αλλά και της νέας προέδρου του ΤΑΠΑ Αθηνάς Χατζηπέτρου η οποία παρά το ότι ανέλαβε πρόσφατα την προεδρεία μετά το επεισοδιακό ξήλωμα της κυρίας Λούβη, φάνηκε επαρκώς ενημερωμένη. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα εκμαγεία του ΤΑΠΑ  στου Ρέντη και  μετά το τέλος της η υπουργός έκανε ξενάγηση στους δημοσιογράφους στα εργαστήρια.

Ads

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έρχεται επιτέλους τον ερχόμενο Μάιο όπως ανακοίνωσαν στη συνέντευξη τύπου αλλά θα ολοκληρωθεί το έργο τον Σεπτέμβριο. Από τον Μάιο όμως θα έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο στα σημεία : Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο Αριστοτέλη μαζί με την Κνωσό, το Μουσείο Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Στις εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που  αναρωτιόντουσαν γιατί να το πιστέψουμε εφόσον έχει αναγγελθεί κι άλλες φορές αλλά δεν έγινε , η υπουργός απάντησε ότι τώρα έχει ξεκινήσει το έργο ενώ η πρόεδρος του ΤΑΠΑ πρόσθεσε ότι υπάρχει και η πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του ΤΑΠΑ και του ΥΠΠΟ όπως και η συνεργασία του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Να σημειώσουμε ότι η δωρεά, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, αφορά τη λειτουργία του συστήματος e-ticketing που καλύπτει την έκδοση εισιτηρίων και την εφαρμογή του συστήματος access control για τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους που θα εφαρμοστεί.

Ads

Ακούσαμε την πρόβλεψη ότι «Τα έσοδα του 2017 από τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα φτάσουν τα 95 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς του 2016» αλλά και τη διαπίστωση ότι «Παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 16%, οι πωλήσεις των πωλητηρίων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση και παραμένουν με έσοδα χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με ποσό ανά επισκέπτη στο 0,3 ευρώ, όταν στη Γαλλία το ποσό ανέρχεται στα 7 ευρώ κατά κεφαλή» όπως είπε η Αθηνά Χατζηπέτρου.

Σε σχέση με τον περιβόητο Νέο Οργανισμό του ΤΑΠΑ που θα τον εκσυγχρονίσει και θα ρυθμίσει και τα χρόνια προβλήματα του οργανισμού που άφηναν χαραμάδες συχνά για αδιαφανής διαδικασίες , η υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα φύγει ολοκληρωμένη η πρόταση προκειμένου να μπει σε διαβούλευση.

Σχετικά με το θέμα του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός είπε πως εκδόθηκε υπουργική απόφαση για  τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ, ύψους 1 εκατ. ευρώ με δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 30% της τακτικής επιχορήγησης». Με βάση τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, ο οποίος επίσης αναμένεται να κατατεθεί, η λειτουργία του παιδικού σταθμού μαζί με το προσωπικό του θα μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο πότε θα γίνει αυτή η μεταφορά και παράλληλα στελέχη του ΥΠΠΟ , ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται απαραίτητα ο νέος οργανισμός προκειμένου να γίνει η μεταφορά ώστε να Σταματήσει επιτέλους το ταμείο να αιμοδοτείται με δημόσιο χρήμα.

Στη συνέντευξη τύπου ήταν επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη, και ο Βαγγέλης Πολίτης, διευθυντής του γραφείου της υπουργού.