Σπάνια υπήρξε Πάσχα που να έχουμε ταυτιστεί σε τέτοιον βαθμό με το θείο δράμα και τα πάθη του Χριστού, όσο το φετινό.

Ads

Έγκλειστοι στα σπίτια μας εξ αιτίας ενός επίμονου και επικίνδυνου κορωνοϊού, εξαιρετικά μεταδοτικού και πολύ πιο θανατηφόρου από τους συνήθεις ιούς της γρίπης, η επίθεση του οποίου γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία, ανεβαίνουμε αβοήθητοι τον Γολγοθά μας και παρακολουθούμε, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης, όσα οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι υποκριτικά προπαγανδίζουν και κρυφά προετοιμάζουν για να εδραιώσουν την εξουσία τους.
 
Οι αιτίες της καλής εξέλιξης της νόσου στην Ελλάδα

Η πανδημία για την ώρα, στη χώρα μας τουλάχιστον, δείχνει να εξελίσσεται καλά σε σχέση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι οποίες ως περισσότερο προηγμένες οικονομικά από την Ελλάδα και ως
έχουσες στενές εμπορικές και τουριστικές σχέσεις με τις Ασιατικές χώρες από τις οποίες ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, υπέστησαν πολύ νωρίτερα την εισβολή του, από τον Ιανουάριο ακόμη. Μέχρι να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης και η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου κορωνοϊού και μέχρι να ληφθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, αυτός πρόλαβε και μεταδόθηκε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στις προηγμένες οικονομικά χώρες της Δ. Ευρώπης, σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής, στις οποίες η εξάπλωση τα πανδημίας άρχισε 1-2 μήνες αργότερα.

Έτσι, ενώ όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, κατόπιν οδηγίας του ΠΟΥ, πήραν σχεδόν συγχρόνως αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μέσα Μαρτίου, για τις χώρες της Δ. Ευρώπης πλέον ήταν ήδη αργά για να συγκρατηθεί η μεγάλη εξάπλωση, μια και επί 1-2 μήνες η μετάδοση της πανδημίας προχωρούσε ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμό.

Ads

Έτσι η Ελλάδα, ακολουθώντας την τύχη όλων των χωρών της Α. Ευρώπης στις οποίες η πανδημία έφτασε δευτερογενώς, μέσω Ευρωπαϊκών χωρών και καθυστερημένα, έχει περιορισμένη εξάπλωση με πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Άσχετο αν η κυβερνητική προπαγάνδα, ενισχυμένη με 11 εκατομμύρια Ευρώ τα οποία, αντί να ενισχύσουν το σύστημα υγείας ενίσχυσαν τα ΜΜΕ, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και τη χρησιμοποιεί για να ηρωοποιήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
 
Κίνδυνος αναζωπύρωσης μετά τη λήξη του lockdown
Το γεγονός πάντως ότι η εξάπλωση της νόσου δείχνει τελευταία να παρουσιάζει κάμψη δεν είναι αιτία για αισιοδοξία, μια και τα πάθη εξ αιτίας του COVID – 19 φαίνεται να μη σταματούν εδώ.
Λόγω της επιλογής της Ελλάδας να υποκαταγράψει την εξάπλωση της νόσου εκτελώντας ελάχιστα διαγνωστικά τεστ, τόσα ώστε να κατατασσόμαστε στην… 66η θέση διεθνώς με μόλις 3583 τεστ μέχρι σήμερα ανά εκατομμύριο κατοίκους, η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα μοιάζει με… ραντεβού στα τυφλά. Αφού, όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα, μη γνωρίζοντας ποιοι είναι φορείς της νόσου για να απομονωθούν από τον πληθυσμό, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας θα είναι διαρκής τους προσεχείς μήνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις άρσης του lockdown που έθεσαν οι Βρυξέλλες για τις Ευρωπαϊκές χώρες, είναι η διαξαγωγή συχνών τεστ στον πληθυσμό.

Μια ακόμη αιτία εξ αιτίας της οποίας η Ανάσταση από τα πάθη του COVID – 19 δεν θα έρθει σύντομα, είναι ότι ως αποτέλεσμα των οριζόντιων και γενικών περιοριστικών μέτρων, ανοσία στη νόσο έχει αποκτήσει ένα ελάχιστο μόνο τμήμα του πληθυσμού. Με τη μεγάλη πλειοψηφία να απειλείται από τυχόν αναζωπύρωση της εξάπλωσης τους αμέσως επόμενους μήνες.

Κι ακόμη η ανθεκτικότητα του COVID – 19 στη ζέστη δείχνει ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, ενώ θεωρείται βέβαιο ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης από το φθινόπωρο και μετά.
 
Ο νέος Γολγοθάς της ύφεσης και της ανεργίας

Όμως τα πάθη εξ αιτίας του COVID – 19 δεν σταματούν εδώ.

Το γενικευμένο lockdown προκαλεί πρωτοφανή ύφεση στις οικονομίες των κρατών. Στην Ελλάδα ειδικότερα, επειδή πλήττονται οι δύο σημαντικοί για την οικονομία τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, με συμβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 10 και 12% αντίστοιχα, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, με την ύφεση να αναμένεται, στο καλό σενάριο, πάνω από το 10% του ΑΕΠ και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 22% του πληθυσμού.

Που σημαίνει νέο Γολγοθά για τους Έλληνες.

Η μόνη περίπτωση που οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, θα ήταν να ληφθούν επιθετικά και εμπροσθοβαρή μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως, της τάξης του 10% του ΑΕΠ, όση δηλαδή και η αναμενόμενη ύφεση, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών χωρών που πήραν μέτρα άνω του 12% του ΑΕΠ τους.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως, ως σκληρά νεοφιλελεύθερη, έχει άλλα σχέδια για την ελληνική οικονομία, καθώς βλέπει την επερχόμενη κρίση σαν ευκαιρία αναδιανομής του πλούτου υπέρ των λίγων τους οποίους εκπροσωπεί.

Αδιαφορεί λοιπόν για τα πάθη των εργαζομένων, τους οποίους κατά την κυνική και ειρωνική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης η μη οικονομική υποστήριξη τους προστατεύει από το… περισσότερο φαγητό, όπως δεν την ενδιαφέρει και η μοίρα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, τους οποίους στέλνει στον Καιάδα.
Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην υποστήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να αντέξουν στην κρίση, καθώς σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες το μεγάλο κεφάλαιο είναι που κινεί την αγορά.

Έτσι, τα μέτρα που πήρε για την αποτροπή της ύφεσης ήταν σκοπίμως αδύναμα και αναιμικά για να σταματήσουν την πορεία προς τον γκρεμό, αφού δεν ξεπερνούν ούτε το 3,5% του ΑΕΠ. Και μάλιστα ήταν και προς την λάθος κατεύθυνση, γιατί αντί να επιδοτούν την εργασία, αυτά επιδοτούν την ανεργία, την απώλεια δηλαδή θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνελήφθη ψευδόμενη όσον αφορά στην αξιοποίηση του λεγόμενου μαξιλαριού ασφαλείας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει για ώρα ανάγκης. Και από εκεί που κάποτε δεν το αναγνώριζε και στη συνέχεια το περιγελούσε, τώρα αποδεικνύεται ότι έχει ήδη ξοδέψει κρυφά ένα σημαντικό μέρος του.
 
Εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές…

Τέλος, σαν να μην αρκούσε η πανδημία και η επερχόμενη ύφεση της οικονομίας, τα φετινά πάθη των Ελλήνων συμπληρώνονται και από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η οποία αδιαφορώντας για τα πάθη των πολιτών και εκμεταλλευόμενη τη νοσηρή συγκυρία και τον φόβο των Ελλήνων, την ώρα που κάθε μέρα ανακοινώνονται και νέοι θάνατοι συμπολιτών μας, εκείνη διεξάγει δημοσκοπήσεις και ετοιμάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αφού εκμεταλλεύεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τον πόνο των ανθρώπων.

Φέτος οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, αυτοί που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική τους επιβίωση, για την υστεροφημία τους και για τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.

Αδυνατώντας ή και αδιαφορώντας να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λειτουργήσουν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του λαού, προς όφελος δικό τους και των πολιτικών τους φίλων.

Με δυο λόγια εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο Μητσοτάκης… εκλογές.

Φέτος τελικά, η ζωή εν τάφω προβλέπεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Παρατεταμένα προβλέπονται τα πάθη και η Ανάσταση αργεί…

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»