Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε τα διαγγέλματα για κολατσιό, έκανε το πιο πρόσφατο και ήτανε να τον μοιρολογάνε τα τζιτζίκια. Έκτοτε, κουβαλώντας ακόμη την γίδα στην πλάτη, του έχουν συστήσει την τακτική του ψόφιου κοριού. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον προϊστάμενο των συνακροάσεων. Οι αυλικοί του επιτελικού κράτους τρέμουν να του δείξουν την Guardian και την New York Times, που γράφουν για κατάσταση χούντας στην Ελλάδα. Ο “τρελλός του χωριού” των εγχώριων ΜΜΕ Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να μεταφέρει την παρόλα περί Πούτιν.

Ads

Προφανώς, οι master minds της προπαγάνδας σκέφτονται με νοοτροπία επιτελικού κράτους. Μήπως, δηλαδή, πάρει γραμμή η κάθε New York Times από την αμερικάνικη διοίκηση και σταματήσει τις έρευνες για το ελληνικό Watergate. Αυτοί είναι οι όροι με βάση τους οποίους στηρίχθηκε ένα σύστημα-τέρας, λες και δεν βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά στην επικράτεια του μπέιμπι-Ντοκ a la Greca, που ήθελε να ξεπεράσει τον πάπα-Ντοκ στην Αϊτή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει χρόνο για ανασύνταξη και ενδεχομένως, καταστροφή των πειστηρίων που θα έφερναν στο φως την  έκταση και το βάθος του σκανδάλου των υποκλοπών. Το παρακράτος εχθρεύεται το φως, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Διάβασα σε άρθρο του κ. Παπαχελά να γίνεται λόγος για κρίσιμες και ιστορικές στιγμές και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν οι Έλληνες τρώγονται μεταξύ τους. Εδώ όμως δεν πρόκειται για φαγωμάρα που προέκυψε από το κακό ριζικό της φυλής. Αυτό που συνέβη ήταν η αλλοίωση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας από έναν γόνο που, πίσω από το τεχνοκρατικό προσωπείο, έκρυβε μία νοοτροπία αποκλεισμού και περιθωριοποίησης της αντιπολίτευσης, ακόμη και με σκοτεινές μεθόδους μιάς άλλης εποχής.

Ads

Οι φωνές που αντιτάχθηκαν ευθέως σ’ αυτόν τον αραχνούφαντο ολοκληρωτισμό, ήταν πραγματικά λίγες. Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτή η ύβρις, με τον ταυτόχρονο ιδιωτικό χειρισμό ακόμη και κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, εγκυμονεί πράγματι τον κίνδυνο να πυροδοτήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Η κάθαρση μπροστά στους κινδύνους είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η αποκατάσταση των θεσμών, τους οποίους κάποιος που ονειρεύθηκε ότι θα γινόταν βασιληάς ήθελε να τους ράψει στα δικά του μέτρα. Δεν μας λείπουν τα ιστορικά παραδείγματα του τί συνέβη οσάκις το παρακράτος πήγε να γίνει κράτος με ή χωρίς σύγχρονες μεθόδους.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.