Ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε διάγγελμα, για να ανακοινώσει μέτρα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συνηθίζει να το κάνει, κάθε φορά που εξαγγέλλει ένα οικονομικό «πακέτο» για τον πληθυσμό, με την ελπίδα ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα πολλαπλασιάσουν το μήνυμα (καμιά φορά και ίδιο το ποσό των όποιων ενισχύσεων) και ο ίδιος θα το πιστωθεί πολιτικά,

Ads

Αλλά το χθεσινό εσπευσμένο διάγγελμα, που αιφνιδίασε και τα φιλικά μέσα, δείχνει ότι η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, παράλληλα με το κύμα ακρίβειας, απασχολούν σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου. Αν δεν είχε εμφανιστεί η Όμικρον,  εφιάλτης αλλά και από μηχανής Θεός, το δυσβάστακτο κόστος ζωής των Ελλήνων πολιτών θα είχε ήδη αναδειχθεί σαν η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.

Γιατί, όπως δείχνουν και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ακρίβεια. Το εύρος των παρεμβάσεων δεν μπορεί να αντισταθμίσει ούτε στο μισό τις επιβαρύνσεις που θα έχουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις. Στα νοικοκυριά η επιδότηση είναι μικρότερη από αυτήν για τον μήνα Δεκέμβριο, χωρίς να δοθεί η παραμικρή εξήγηση.  Στο φυσικό αέριο, παρά την επιδότηση, ένα μέσο νοικοκυριό θα φορτωθεί 300 ευρώ στο πεντάμηνο.

Διαβάστε επίσης: Ο μεγάλος χειμώνας της ενεργειακής φτώχειας

Ads

Αλλά και αυτά τα μέτρα ενίσχυσης, έχουν και ταξικό χρώμα. Στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιδοτούνται όλες οι κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και εμβαδού κατοικίας. Δεν γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στους πιο εύπορους πολίτες που θα δυσκολευθούν λιγότερο ή και καθόλου να επωμισθούν τις αυξήσεις και τους φτωχότερους, οι οποίοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Οι τελευταίοι θα έπρεπε να ενισχυθούν περισσότερο και δεν αρκεί  κάποιο πρόσθετο ποσό για όσα νοικοκυριά έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τα μέτρα είναι επίσης απολύτως οριζόντια για το φυσικό αέριο. Το συνολικό πακέτο δεν  περιλαμβάνει ούτε τώρα μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ. Μέτρα όπως της ισπανικής κυβέρνησης, που μείωσε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% από 21%, κατέβασε 10 φορές (στο ασήμαντο 0,5%) τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και παρακράτησε υπερκέρδη 2,6 δισ. από τις εταιρείες ηλεκτρισμού για να τα γυρίσει σε επιδόματα, ακούγονται στο Μέγαρο Μαξίμου πολύ ..σοβιετικά.

Διαβάστε επίσης: Τσουνάμι ακρίβειας και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν επαρκεί. Ρυθμίσεις για τον υγιή ανταγωνισμό και τον περιορισμό των μονοπωλίων δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση της σχετικής προθεσμίας, η κυβέρνηση δεν ενσωματώνει την -υποχρεωτική- και απολύτως επίκαιρη οδηγία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών (ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να μπερδεύει την προστασία των καταναλωτών με την προστασία των ..κομουνιστών!)

H κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει την κουλτούρα, δεν μπορεί να σκεφθεί με κοινωνικούς όρους και αυτό δεν αφορά μόνο την ακρίβεια. Οι Ελληνες είναι οι μόνοι που πληρώνουν για μοριακά τεστ στην Ευρώπη, παρότι υπάρχουν και φτωχότερες χώρες. Ο υπουργός Ανάπτυξης παρά λίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο (δεν είναι η.. πρώτη φορά που η ακροδεξιά δημιουργεί προβλήματα με τη Λευκωσία), όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πολύ χαμηλότερες τιμές των κυπριακών τεστ με τη δήθεν χαμηλή ποιότητά τους.

Οσο καιρό η κυβέρνηση κρατάει πεισματικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας έξω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις εκτός covid σοβαρές ασθένειες μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνο οι εύποροι, αφού  οι τιμές στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν εκτοξευθεί. Χώρια η η VIP ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, που έχει πράγματι θνητότητα συγκρίσιμη με τα διεθνή standards και οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Αγρινίου και άλλων περιφερειακών δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπου όποιος μπήκε πέρυσι, βγήκε να τον κουβαλάνε τέσσερις.

Διαβάστε επίσης: Οι ταξικές διακρίσεις στις ΜΕΘ και η σιωπή της αντιπολίτευσης

Παρόμοια εικόνα σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Η υπουργός Παιδείας δίνει μάχες για το άνοιγμα των σχολείων (χωρίς να έχει πάρει πριν τα κατάλληλα μέτρα) για να μην θιγούν τα έσοδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, όλη η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, από τα περισσότερα αρχαία στα Γυμνάσια μέχρι τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, είναι μέτρα που οδηγούν σε περισσότερες ώρες ιδιωτικών φροντιστηρίων, σε μια χώρα που παριστάνει ότι παρέχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η ανοσία της αγέλης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση χωρίς να το ομολογεί, είναι ακριβώς ένα ελιτίστικο μέτρο που αδιαφορεί για το πόπολο και πλήττει ιδιαίτερα όσους δεν μπορούν να προστατέψουν τους ίδιους και τις οικογένειες τους, με χρήματα ή με «κονέ» για έγκυρη νοσηλεία. Ταιριάζει απόλυτα με την πριγκιπική αντίληψη Μητσοτάκη, που θεωρεί εαυτόν υπεράνω των κοινών θνητών με τις «ανέμελες στιγμές» στην Πάρνηθα ή την Ικαρία και τις διακοπές ενώ έσκαγε η βόμβα της Όμικρον.

Oταν ο πρωθυπουργός καλεί στο διάγγελμά του τους πολίτες να αλλάξουν ηλεκτρικές συσκευές, δεν μπορεί να καταλάβει ότ υπάρχουν Ελληνες που από τις 20 του μηνός τους τελειώνουν τα χρήματα.

Αλλά για το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκε από χθες ένα νέο πρόβλημα: το πρωθυπουργικό διάγγελμα ελάχιστα κινητοποίησε τους φιλοκυβερνητικούς παπαγάλους. Μπορεί να δυσκολεύονται πλέον να προπαγανδίσουν μέτρα που είναι χαμηλότερα από αυτά του Δεκέμβρη. ‘Η να δυσκολεύονται και να υποστηρίζουν, βρέξει-χιονίσει, τον Λουδοβίκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη για ενεργειακή κρίση – Μειωμένη η επιδότηση ρεύματος στα νοικοκυριά τον Ιανουάριο

Διαβάστε επίσης: Euractiv: Οι Ελληνες είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που πληρώνουν για PCR τεστ