Η «Σκοτεινή Τριάδα» είναι μια σύνθεση τριών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας: ναρκισσισμός, μακιαβελική διανοητική ικανότητα και ψυχοπαθητικά στοιχεία. Όλα μαζί διαμορφώνουν έναν μοχθηρό, εκδικητικό, αδίστακτο και παράτολμο χαρακτήρα, που δεν κάνει πίσω ούτε αφήνει οτιδήποτε στην τύχη του. Φτιάχνουν έναν ενοχλητικό και εριστικό χαρακτήρα, ανέντιμο, επιθετικό, με βραχύβιες και άφιλες σχέσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά, διαμόρφωσαν δημοφιλείς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς χαρακτήρες, όπως τον James Bond, τον Batman και τον Dr. House. Αν τρεις άνθρωποι εισέλθουν σε ένα καφέ και ο ιδιοκτήτης τους ρωτήσει ποιος είναι η πιο σκοτεινή προσωπικότητα, ο ναρκισσιστής θα πει «εγώ είμαι!», ο ψυχοπαθητικός θα απαντήσει, «δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος είναι» και ο μακιαβελικός θα πει με στόμφο: «είναι όποιος εγώ θέλω να είναι».

Ads

Συνήθως αυτοί που έχουν την «Σκοτεινή Τριάδα», είναι κατά βάση επιτυχημένοι στην πολιτική σκηνή, όμως η κατάληξή τους είναι αναμενόμενη: ηττούνται, αποκαθηλώνονται, εκδιώκονται. Ενώ είναι επιτυχημένοι, εν τέλει δεν τα καταφέρνουν. Στο τέλος, ό,τι έχουν κάνει τους καταδιώκει και τους στοιχειώνει. Αν δούμε ξεχωριστά τα τρία στοιχεία της τριάδας, τότε οι πολιτικοί που είναι ναρκισσιστές, χρησιμοποιούν ηπιότερες μεθόδους χειραγώγησης των άλλων, οι ψυχοπαθητικοί, σκληρότερες και περισσότερο άμεσες, ενώ οι μακιαβελικοί, είναι πιο ευέλικτοι και εναλλάσσουν τις μεθόδους τους. Οι ναρκισσιστές θεωρούν τον εαυτό τους καλό ηγέτη, με συναισθηματική νοημοσύνη, παρόλο που οι άλλοι, έχουν αρνητική άποψη γι’ αυτούς. Επίσης οι ψυχοπαθητικοί, δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στις συναντήσεις και στα συμβούλια που συμμετέχουν, ενώ οι μακιαβελικοί, εμφανίζουν κυνικότητα και η ηθική τους αμφισβητείται. Η επιθετικότητα στη συμπεριφορά, μπορεί να είναι ένδειξη στοιχείων ψυχοπαθητικού, η υπεροψία, ναρκισσιστή και η μηχανορραφία, μακιαβελικού.

Αυτό σημαίνει ότι με την «Σκοτεινή Τριάδα», βοηθάει τους πολιτικούς σε μια ποικιλία επιλογών, ανάλογα με τις περιστάσεις, τον επιδιωκόμενο σκοπό και τους εμπλεκόμενους ανθρώπους. Γενικά, τους ωθούν τον πολιτικό προς μια αδίστακτη εξέλιξη. Η «Σκοτεινή Τριάδα» είναι ένα πλέγμα χαρακτηριστικών που καταλήγουν να προσφέρουν τρομερή προσωπική δύναμη. Προσδίδει στους πολιτικούς υψηλό κοινωνικό κύρος και αυστηρό έλεγχο στη διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Η «Σκοτεινή Τριάδα» λειτουργεί ως προωθητικός πύραυλος για μια ταχεία πολιτική ανέλιξη και απόκτηση πολιτικής εξουσίας.

Είναι μια τριάδα από αντικοινωνικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν ταυτόχρονα. Τα άτομα με «Σκοτεινή Τριάδα» έχουν τάση να έλκουν κοντά τους ανθρώπους μέσω του ναρκισσισμού, να τους ελέγχουν μέσω του μακιαβελισμού και να τους εθίζουν, ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν από την επιρροή τους, μέσω της ψυχοπάθειας. Με άλλα λόγια, η «Σκοτεινή Τριάδα» μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με το ναρκωτικό, μόνο που ο εθισμός είναι επιρροή, συμπεριφορά και εκμετάλλευση.

Ads

Ενώ ο ναρκισσισμός και ο μακιαβελισμός μπορούν να είναι σε ύπνωση ή να υπάρχουν σε μικρό βαθμό, με την κατάλληλη εκπαίδευση αναδεικνύονται και χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς. Από την άλλη πλευρά, η ψυχοπάθεια είτε υπάρχει, είτε όχι. Οι πολιτικοί με την «Σκοτεινή Τριάδα» είναι συνήθως ισχυροί και επικίνδυνοι. Κάνουν όμως κακό στην κοινωνία, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι εξαιρετικά ασταθείς, δεν δίνουν σημασία στα αδύναμα στοιχεία τους, ακόμα και όταν ξέρουν ποια είναι αυτά. Δείχνουν να μην τους ενδιαφέρουν τα λάθη τους, ενώ στα λόγια λένε το αντίθετο.

Με την ανάλογη εκπαίδευση, οι πολιτικοί εμφανίζουν οριακά την «Σκοτεινή Τριάδα», δηλαδή, να μην έχει ψυχοπαθητικά προβλήματα. Γι’ αυτό, μόνο περίπου 1% με 2%, των πολιτικών έχουν καθαρή «Σκοτεινή Τριάδα». Πολλοί όμως, είναι οριακοί – είναι ναρκισσιστές και μακιαβελικοί, δεν είναι ψυχοπαθητικοί. Οπότε, ας παρατηρήσουμε από μια διαφορετική οπτική αυτά που λένε. Όταν το κάνουμε, μπορεί να ανακαλύψουμε ναρκισσιστικά και μακιαβελικά στοιχεία στα λεγόμενά τους, στις εκφράσεις του προσώπου, στις κινήσεις του σώματος και εν γένει, στις συμπεριφορές τους. Είναι ευκολότερο να τους αποκρυπτογραφήσουμε ως προς τα συμπεριφοριστικά τους στοιχεία και στη συνέχεια, τις προθέσεις τους.

Αν είμαστε αρκετά παρατηρητικοί και σχολαστικοί, μπορεί να βρούμε ψήγματα ψυχοπαθητικών προβλημάτων σε μερικούς πολιτικούς. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό, να κοιτάξουμε το δικό μας «καθρέπτη», για μία άλλου τύπου ενδοσκόπηση: Μήπως είμαι νάρκισσος; Λες να έχω μακιαβελικές τάσεις; Αποκλείεται να εμφανίζω ψυχοπαθητικά προβλήματα;