Με λίγα λόγια κανένα κακό δεν φεύγει εύκολα και όπως αποκαλύπτεται καθημερινά η Χρυσή Αυγή είναι ένα από εκείνα τα κακά που για να ξεριζωθεί πρέπει να πάει πολύ βαθιά το μαχαίρι και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα. Ομολογώ ότι έχω αγριευτεί και σιχαθεί τόσο πολύ με αυτές τις φωτογραφίες και τα άλλα «ενθύμια» που ανακαλύπτουν οι έρευνες στα σπίτια των μελών της Χρυσής Αυγής που δεν μπορώ καν να αστειευτώ με τις φάτσες όλων αυτών των ηλίθιων μισόγυμνων που χαιρετάνε ναζιστικά και προβάλλουν με καμάρι τα μούσκουλα και τα στομάχια στα «άρια» κορμιά τους. Και έχω αγριευτεί με τρεις διαφορετικές αλλά εξίσου ανησυχητικές απορίες. Η Μαρία Τριαντοπούλου γράφει τη Σκέψη της Ημέρας

Ads

 
Η πιο προφανής απορία μου, μια απορία φαντάζομαι που θα την μοιράζομαι με τον περισσότερο κόσμο, είναι πως και που γινόντουσαν όλα αυτά τα ναζιστικού τύπου γυμνάσια (σαν να βλέπεις μια ιδιαιτέρως αποκρουστική εκδοχή της ταινίας του Βισκόντι «οι Καταραμένοι») χωρίς κανείς να τα έχει πάρει είδηση; Ή μάλλον, για να το διατυπώσω σωστότερα, πως είναι δυνατόν να θέλουν οι αρχές του τόπου να πιστέψουμε ότι γινόντουσαν όλα αυτά κάτω από τη μύτη τους και εκείνοι δεν είχαν καταλάβει τίποτα.
 
Ολόκληρα οπλοστάσια, τόσα χτυπήματα σε μετανάστες στις πόλεις και στην περιφέρεια, τόσα γυμνάσια στρατιωτικού τύπου, τόσες βίαιες ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις είχαν περάσει απαρατήρητες. Δηλαδή ή υπάρχει συγκάλυψη και συνενοχή ή υπάρχει απόλυτη ανικανότητα… και τα δύο εξίσου ανησυχητικά.
 
Η δεύτερη απορία μου είναι για το πόσο βαθιά πάει, τελικά, αυτή η φασιστική διάβρωση του δημόσιου βίου; Όταν ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου έχει στον υπολογιστή του χάρτη των Εξαρχείων σημειωμένο με πιθανούς στόχους «επέμβασης» για τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, από καφετέριες και βιβλιοπωλεία ή από το στέκι των μεταναστών έως Πανεπιστημιακά κτίρια, καταλαβαίνει κανείς ακόμα και με μια πρώτη ματιά ότι τα πράγματα είναι ιδιαζόντως σοβαρά και επικίνδυνα. Θα μπορέσουν άραγε οι εφέτες ανακρίτριες να φτάσουν ως την άκρη του νήματος και πόσο μακρύ είναι τελικά αυτό το νήμα; Πόσους θα ενοχλήσει άραγε η πιθανή εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής φασιστικής οργάνωσης και πόσο βαθιά θα πάει η έρευνα τελικά γιατί, εκτός από τη βιτρίνα και τους μπροστάρηδες της οργάνωσης, με φοβίζουν ακόμα περισσότερο τα αφανή και πιο τρομαχτικά πλοκάμια του φασισμού.
 
Το πιο τρομαχτικό όμως, πιο αγριευτικό ακόμα και από τις νεάντερταλ φυσιογνωμίες των χρυσαυγιτών, πιο ανατριχιαστικό και από τις Κου Κλουξ Κλαν εμφανίσεις των μελών, είναι το γεγονός ότι η ΧΑ, αυτό το τραμπούκικο φασιστοειδές μόρφωμα παραμένει, παρά τις όποιες αποκαλύψεις της αντιτρομοκρατικής, σταθερά Τρίτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις.
 
Αυτή, μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κρίσης, που αντικατοπτρίζει την διαρθρωτική διάλυση του κοινωνικού ιστού δεν ανησυχεί άραγε τους εθνοσωτήρες εντός και εκτός των συνόρων, την τρόικα το Eurogroup… κάποιον; Το ότι οι νυν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, αλλά και αυτοί που προσηλυτίζονται κάθε μέρα, δεν τρομάζουν και δεν νιώθουν απόκρουση με τα όσα βγαίνουν στο φως από τις έρευνες, με κάνει και αναρωτιέμαι, για άλλη μα φορά, πως γίνεται να έχουμε φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι αν ο διπλανός μου, ο γείτονας, ο συνάδελφος, η γυναίκα που κάθεται πλάι μου στο λεωφορείο ή ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, όχι μόνο μπορεί να υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή αλλά να την ψηφίζει κιόλας.

Πως μπορεί ο απλός καθημερινός άνθρωπος που κυκλοφορεί ανάμεσα μας, όχι κάποιο τέρας από ταινίες τρόμου, να θέλει σε τόσο μεγάλο ποσοστό οι εγκληματίες αυτοί να ψηφίζουν εν ονόματί του στην Βουλή και να παίρνουν αποφάσεις που τον αφορούν. Και πολύ φοβάμαι ότι όσο πιο ανέλπιδα γίνονται τα πράγματα τόσο πιο πολλοί θα πέφτουν θύματα της εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας και θα βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό το ναζιστικό έκτρωμα. Αν ακόμα και μετά το τελευταίο δίμηνο οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν είναι πια καιρός όλοι να αφυπνισθούν, να καταλάβουν επιτέλους τι συμβαίνει και να αντισταθούν ενεργά.
 
Υ.Γ. Αντί μάλιστα κάποιοι ανεγκέφαλοι να ασχολούνται χυδαία με εμφάνιση ή την αμφίεση της βουλευτού του Σύριζα, για το αν η μπλούζα ήταν έτσι ή αλλιώς ή το μαλλί ή το παπούτσι καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα των περιστάσεων και να ασχοληθούν καλύτερα με την ουσία που μας καίει. Γιατί και οι χρυσαυγίτες τραμπουκοβουλευτές με ατσαλάκωτη κουστουμιά και γραβάτα εμφανίζονται στη Βουλή!!