Μέσα στην δίνη του κορονοϊού, πέρασαν  στα ψιλά των ΜΜΕ οι εξελίξεις γύρω απο το προσφυγικό. Η Ελλάδα ανέστειλε την ΠΝΠ(Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που αφορούσε το δικαίωμα ασύλου για τους πρόσφυγες που εισέρχονται είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΝΠ τους  απέκλειε από την υποβολή αιτήσεως ασύλου, χαρακτήριζε ως κρατούμενους όσους είχαν εισέλθει το διάστημα αυτό στη χώρα και η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα τους επαναπροωθήσει στις  χώρες καταγωγής τους.

Ads

Φαίνεται ότι η κίνηση της Ελλαδας να επανέλθει στην νομιμότητα σε ότι αφορά τα ζητήματα δικαιωμάτων ασύλου στους πρόσφυγες υπαγορεύτηκε από δύο σημαντικές παραμέτρους. Η καθολική δυσαρέσκεια που προκάλεσε η προηγούμενη απόφαση της σε όλη την ιεραρχία της Κομισιόν και του Συμβουλίου, σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ασχολούνται με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν η μια παράμετρος.

Η δεύτερη έγινε σαφής από τις κατ’ιδίαν συζητήσεις που είχε η Επίτροπος με τον Πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου των 700 εκ € φαίνεται ότι συνδέθηκε με την συμμόρφωση της Ελλάδας στην προ του Έβρου κατάσταση. Στην συνέντευξη της  στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel η  Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον είναι σαφής ως προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο πρόβλημα.  Όπως όλα δείχνουν θα υποβάλουν αιτήσεις ασύλου και οι πρόσφυγες/μετανάστες που αφίχθησαν στην χώρα τον μήνα Μάρτιο, παρότι  ήταν σε ισχύ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει το αντίθετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν κανονικά.

SPIEGEL: Εάν η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ είναι τόσο δύσκολη, τι γίνεται με την αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες; Θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η υπόσχεση μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων νέων από τα στρατόπεδα προσφύγων στη Γερμανία και σε ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ;

Ads

Johansson: Η μετεγκατάσταση καθυστερεί, αλλά μόνο λίγο. Θέλουμε να εξετασουμε πρώτα όλους τους νέους ανθρώπους που διανέμουμε σε άλλες χώρες-μέλη λογω κορονοϊού. Φυσικά, πρέπει να προετοιμαστούν και τα κράτη μέλη που ασχολούνται τώρα με την κρίση. Αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι οι πρώτοι νέοι μπορούν να μετεγκατασταθούν πριν από το Πάσχα.

SPIEGEL: Υπάρχει ενα πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην Αθήνα. Φοβόσαστε ότι τα κράτη μέλη θα αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους, αν συμβεί το ίδιο με τα στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου ;

Johansson: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτό. Οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς μετανάστες σε αυτούς τους καταυλισμούς δεν είναι αποδεκτές . Ήμουν εκεί πολύ πριν από την κρίση του ιού, και αυτό συνέβαινε τότε. Δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα στρατόπεδα στα νησιά. Φυσικά καταλαβαίνω ότι η κατάσταση στα κράτη μέλη έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα του της πανδημίας και ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αλλά έχω θετική εντύπωση για την αλληλεγγύη των άλλων χωρών της ΕΕ. Πρέπει να το αποδείξουμε τώρα.

SPIEGEL: Τι κάνετε ειδικά για να αποφύγετε αυτό το ξέσπασμα και να προστατεύσετε τους πρόσφυγες;

Johansson: Έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης με την Ελλάδα, το οποίο οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα να εφαρμόσουν βήμα προς βήμα. Το σχέδιο περιλαμβάνει την απομάκρυνση για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από τα στρατόπεδα – τώρα, αμέσως. Οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι θα πρέπει είτε να οδηγηθούν σε κενά ξενοδοχεία στα νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα και αυτό είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.

SPIEGEL: Η Ελλάδα κατηγορήθηκε έντονα για την υπερβολικά σκληρή αντίδρασή της, όταν πριν από μερικές εβδομάδες , με την έγκριση και βοήθεια των τουρκικών αρχών, χιλιάδες πρόσφυγες εμφανίστηκαν στα σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Τι σας κάνει τόσο σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά τα πάντα για να βοηθήσει τους μετανάστες στα νησιά;

Johansson: Αρκετά απλά: η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να το πράξει, δεν υπάρχει τίποτα να ερμηνεύσει. Βοηθάμε στην ιατρική υποστήριξη, με κινητές σκηνές νοσοκομείων. Υπάρχουν επίσης σαφείς διατάξεις ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες δεν μπορούν πλέον να μεταφερθούν στους υπάρχοντες καταυλισμούς των νησιών. Και επιτρέψτε μου να αναφέρω εν συντομία μια λέξη για την αντίδραση της Ελλάδας στην κατάσταση στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου: δεν είναι απλά δυνατή η αναστολή του δικαιώματος των μεταναστών να ζητούν άσυλο στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχαιρετήσει το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Είναι λοιπόν καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να ισχύει το δικαίωμα ασύλου – ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.