Η «ψυχολόγος» της Καρολάιν, λοιπόν. Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος ή σειράς ή τηλεοπτικής σειράς. Θα μπορούσε να είναι επίσης μια μεμονωμένη περίπτωση, όπως πασχίζουν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα, ψευδοεπιστήμονα που γνωρίζει, ότι στην χώρα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» νομιμοποιείται να βγαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια ως επιστήμονας και να εισπράττει δημοσιότητα -όπως κάνει καιρό τώρα- χωρίς κανένα κόστος.

Ads

Μπορεί να παρασημοφορείται επίσης με το Βραβείο Ιατρικής Αναγνωρισιμότητας στα Medical Recognition Awards. Γιατί γιατρός μπορεί να μην είναι, αλλά είχε την αναγνωρισιμότητα που χρειαζόταν για να γίνει πειστική η υποψηφιότητα της. Και στην τελική, το ποιος σοβαρός γιατρός, θα επιθυμούσε να βραβευτεί για την αναγνωρισιμότητα του στα social media και τα ΜΜΕ, δεν το αναρωτήθηκε κανείς. Ομοίως και οι δημοσιογράφοι,  δεν αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ψυχολόγος να αφηγείται το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας  ασθενή, τους παρουσιάζουν ως αυθεντίες.

Η «ψυχολόγος» της Καρολάιν, θα συνέχιζε απτόητη, αν δεν παρενέβαινε ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων. Και γιατί να μην το έκανε εξάλλου, όταν στην χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, στηρίζονται νομοσχέδια σε απόψεις ψευδοεπιστημόνων ενώ η ψευδοεπιστήμη έχει από καιρό πρόσβαση έως και στα σχολεία, με «κβαντικούς μέντορες» που απειλούν όποιους αντιδρούν χαρακτηρίζοντας τους  «καθίκια αριστερούς»;

Η ψευδοεπιστήμη και το  New Age στα σχολεία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Ads

Είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε, την περίφημη Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η οποία είχε καταγγελθεί από κορυφαίους επιστήμονες εξαιτίας της διασποράς ψευδοεπιστημονικών απόψεων και της εγγραφής μελών που ουδεμία σχέση είχαν με την επιστήμη.

Τι έγιναν τα μέλη της, τα οποία, όταν ο πρώην υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δηλώνε στην ΕΡΤ ότι «η ψευδοεπιστήμη δεν έχει καμία θέση στα σχολεία» απαντούσαν με σχόλια στο fb «…έχουμε βουλευτικές εκλογές σύντομα και τα κεφάλια θα μπούνε μέσα». Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δικαιώθηκαν πλήρως με την αλλαγή της κυβέρνησης. Συνεχίζουν απτόητοι να συνεργάζονται με σχολεία, άνθρωποι που βάφτισαν κοσμολόγο μια ηθοποιό, την έκαναν«πολιτιστικό εκπρόσωπο» μιας επιστημονικής ένωσης στο εξωτερικό και παρουσίασαν το βιβλίο της «PAD ΜΕΘΟΔΟΣ – Ο Συμπαντικός ηθοποιός.

Άπειρες ζωές, άπειροι χαρακτήρες, άπειρα frames». Μια ηθοποιό, ο αγαπημένος συγγραφέας της οποίας, έχει παρουσιάσει 110 εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, για να πει ότι πιστεύει στον «κβαντικό θάνατο», στην τηλεπάθεια και ότι «μέσω της σκέψης ο ανθρώπινος νους επικοινωνεί με μεταλλικά αντικείμενα» ενώ  συνεντεύξεις ή άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, όπως το «τεκτονικό Δελτίο Πυθαγόρας» της μασονικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, ο «Δαυλός» του Δημητρίου Λάμπρου, το «Αβατο», η «Ελληνική Αγωγή» του Αδώνιδος Γεωργιάδη και άλλα.

Μια ματιά στην σελίδα της Ένωσης στο fb, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, ότι μετά από όλα αυτά, η ΕΕΦ, συνεχίζει απτόητη την συνεργασία της με το υπ. Παιδείας και τους μαθητικούς διαγωνισμούς για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Οι «κβαντικοί μέντορες ζωής» και τα «καθίκια οι αριστεροί»

Στις 16-18 Δεκεμβρίου 2016 στο συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «H Φυσική μαγεύει» (σ.σ. ένωση που αποτελείται από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και μέσω της οποίας γίνονται δεκάδες παρεμβάσεις σε σχολεία) η Τσαρούχα παρουσιάζεται στο πρόγραμμα ως Dr. Φυσικών Επιστημών και παρουσιάζει τη δική της «παγκόσμια πρωτότυπη» μέθοδο με την ονομασία PAD. Μαζί της την ίδια μέρα η ΕΕΦ παρουσίασε μια δεύτερη ομιλήτρια, τη Δήμητρα Τζιόβα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως κβαντικός μέντορας ζωής.

Έναν μήνα μετά η ίδια καλείται ως ομιλήτρια από την ΕΕΦ στο συμπόσιο «επιστήμης και τέχνης» για να μιλήσει για τη μέθοδο PAD. Στις 30 Ιουνίου 2017 στο φεστιβάλ αστρονομίας και αστροφυσικής «Ατενίζοντας το Σύμπαν» καλείται ως ομιλήτρια και στο πρόγραμμα παρουσιάζεται ως κοσμολόγος. Προηγείται η ομιλία της Αναστασίας Τσώνη (Dr. Φιλοσοφίας) με τίτλο: «Το δωδεκάθεο του Ολύμπου δεν ήταν παρά οι ιδιότητες ενός και μοναδικού θεού»!

Η Μ. Τσαρούχα, πριν από την έκδοση του βιβλίου της, στο περιφερειακό κανάλι TV100, τον Μάρτιο του 2018, μας συστήθηκε με το ζώδιό της «ως γνήσια Καρκίνος» και εμφανίστηκε εξαιρετικά αποκαλυπτική (πηγή: alfavita.gr): «Η μεγάλη επιτυχία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών τα τελευταία χρόνια είναι ότι πλέον έχει συνδέσει και συνθέσει όλα τα γνωστικά πεδία, ό,τι υπάρχει. Δηλαδή, μέσα σε ένα τραπέζι κάθεται ένας καλλιτέχνης, ένας επιστήμονας, ένας γιατρός, ένα μέντιουμ, δηλαδή ένα melting pot, μία σύνθεση μυαλών και ανθρώπων, και όλοι μαζί δημιουργούμε και αυτό είναι το εξαιρετικό».

Οι αντιδράσεις από τον κόσμο της επιστήμης και τμημάτων Φυσικής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ήταν αναμενόμενες. Οι απάντηση που έδωσε στο fb ο αντιπρόεδρος της ένωσης Παναγιώτης Φίλτισης, ήταν πως κάτι καθίκια σκοταδιστές, αριστεροί, επιθυμούν «…να κάψουμε το βιβλίο της Μαρίας μας». Ο ίδιος ο Π. Φιλντίσης σε άλλο σχόλιό του ανέφερε ότι οι επικριτές τους έχουν έλλειψη σεξ. Διαβάστε τι έγραφε σχετικά στην ΕΦΣΥΝ, ο Κ. Ζαφειρόπουλος για την σχέση της ψευδοεπιστήμης με την ακροδεξιά.

Η παρέμβαση Γαβρόγλου στην Άλλη Διάσταση και τα κεφάλια των σοβαρών επιστημόνων που «μπήκαν μέσα» μετά τις εκλογές

Τον Απρίλιο του 2019, ο τότε υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με παρέμβασή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή Άλλη Δίασταση που παρουσίαζα  σε τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, έκανε πρώτη φορά σαφή την απόφαση του Υπουργείου να μην ξανασυνεργαστεί το υπουργείο με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) αν δεν αποχωρήσουν από τη διοίκησή του τα πρόσωπα που εκφράζουν δημόσια ψευδοεπιστημονικές απόψεις και πρακτικές. Οι επιστήμονες  στην ίδια εκπομπή, εκπέμπουν SOS καθώς η Ένωση είχε πρόσβαση στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΦ Στράτος Θεοδοσίου αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως η διοίκηση εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Φίλντισης, σε ερώτηση σε σελίδα Φυσικών στο Facebook «τι έχει να πει η Ένωση για όλα αυτά» απάντησε: «Ναι, έχουμε εκλογές πολύ σύντομα, βουλευτικές για να μπούνε τα κεφάλια μέσα και τότε…».

Ωστόσο, μετά την εκπομπή η Ένωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. «Μετά τη παρέμβαση – απαγόρευση του Υπουργείου Παιδείας και προκειμένου να προφυλάξουμε την ασφάλεια των μαθητών και την ηρεμία της σχολικής κοινότητας, ανακοινώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αναβάλλεται για τις 12 Μαΐου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε εξεταστικά κέντρα που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ανακοινώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανενός είδους απειλή ή εκβιασμό».

Στην ίδια εκπομπή, ο κος Σ. Τραχανάς, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε όλες τις χώρες με επιστημονική παράδοση, οι επιστημονικές ενώσεις θεωρούν αυτονόητο να υπερασπίζονται τη θεσμική επιστήμη. Και θεσμική επιστήμη είναι ότι υπάρχει στα προγράμματα των πανεπιστημίων και στα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Θεωρούν υποχρέωση τους επίσης να αντιτίθενται στην ψευδοεπιστήμη, ιδιαίτερα αν επηρεάζει τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Το θέμα μας λοιπόν εδώ που κάνει αναγκαία την εκπομπή, είναι ότι η ΕΕΦ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε εθνικό αναμεταδότη της ψευδοεπιστήμης που συνδέεται με το Αμερικανικό New Age που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κοκτέιλ ανατολικού μυστικισμού με περιτύλιγμα την κβαντομηχανική ώστε το προϊόν να περιβάλλεται και με το σαγηνευτικό κύρος της πιο μοντέρνας φυσικής θεωρίας. Υπάρχουν τίτλοι βιβλίων απίστευτοι, όπως «Κβαντικός μέντορας ζωής», «Κβαντικός ηθοποιός»! Στην Αμερική κάποιοι κατεδαφίζουν με δημόσιες ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του new age, τη θεωρία της εξέλιξης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι είναι τα παιδιά εκτεθιμένα σε όλο αυτό. Έχουν πρόσβαση αυτοί οι άνθρωποι  στην εκπαίδευση και διοργανώνουν σεμινάρια. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν γκουρού. Έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν αν βρίσκουν πρόθυμο κοινό. Όμως εδώ η Ένωση έχει την επιστημονική σφραγίδα με πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό κάνει επικίνδυνα τα πράγματα»

Τα πράγματα παραμένουν επικίνδυνα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση, όχι απλά δεν έχει θέσει όρια, αλλά αφήνει ανεξέλεγκτη την Ένωση να έχει επαφές με μαθητές όλων των βαθμίδων.

Και αυτό είναι ένα θέμα πολύ πιο σοβαρό, από την δράση της «ψυχολόγου» της Καρολάιν.