Η κατρακύλα της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του τύπου, συνοδεύεται με την παράλληλη κατάρρευση των κανόνων της δημοσιογραφίας. Στις σχολές που τη διδάσκουν, το πρώτο μάθημα λέει ότι κάθε είδηση πρέπει να απαντά 5 βασικά ερωτήματα: που, πως,, πότε, ποιος, γιατί. Αυτός ο κανόνας, στην Ελλάδα έχει καταργηθεί.

Ads

Το διαπίστωσα ξανά την εβδομάδα που πέρασε, με την επίθεση που έκανε το νεοδημοκρατικό παρακράτος εναντίον του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και της αφεντιάς μου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ένα βίντεο από μια εκδήλωσή μου στο Ευρωκοινοβούλιο ένα μήνα πριν. Το «Πρώτο Θέμα» την έκανε αμέσως κύρια είδηση υπό τον τίτλο «Νέα δυσφήμηση για την Ελλάδα από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο».

Προσέξτε το «Νέα»: αφορά μια είδηση ενός μήνα. Το πότε έγινε η εκδήλωση και το γιατί έγινε(για τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλλονται στους δύστυχους πρόσφυγες, μέχρι 142 χρόνια φυλακή) έχουν εξαφανιστεί.

Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο iefimerida, το οποίο από εδώ και πέρα θα αποκαλώ i-πούλιτζερ και θα εξηγήσω αμέσως γιατί. Σε σχετικό άρθρο («Ο διασώστης Ιάσονας και ο ρόλος του Στέλιου Κούλογλου») η συντάκτης Σοφία Γιαννακά μετέθεσε και τον χρόνο (πότε) και τον τόπο(που).. Η εκδήλωση είχε γίνει στις Βρυξέλλες αλλά το i-πούλιτζερ τη μετέφερε στο Στρασβούργο και ένα μήνα μετά, όταν στο Ευρωκοινοβούλιο συζητιόταν η Τουρκία:

Ads

«Ενώ χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας». Πραγματικά δεν ξέρω αν πρόκειται για φρεσκάρισμα της είδησης ώστε να κολλάει με την κυβερνητική προπαγάνδα ή για έναν συνδυασμό ανικανότητας και αχαλίνωτης φαντασίας. Το σίγουρο είναι ότι το i-πούλιτζερ διεκδικεί με αξιώσεις το ομώνυμο βραβείο!

► Διαβάστε επίσης: Tσίμπησε μύγα το παρακράτος;

Περιττό να προσθέσω τι έγινε με τα κάθε λογής παπαγαλάκια που ακολούθησαν την ίδια φανταστική- πραγματικά- μεθοδολογία. Στέκομαι σε μια περίπτωση της τηλεόρασης όπου η παρουσιάστρια έχει απωλέσει πλήρως την έννοια του χρόνου. Παραβλέπω το επιθετικό , καταγγελτικό ύφος («πάμε να δούμε έναν τύπο» για τον Ι.Αποστολόπουλο, «πως διασύρει τη χώρα μας», «ανθελληνικό παραλήρημα», «ο Κούλογλου τον κοιτούσε»! κλπ ) χωρίς την άλλη άποψη (καλά αυτός ο δημοσιογραφικός κανόνας δεν υπάρχει πια).

Στην «κοινωνία ώρα Mega» λοιπόν, η «ρεπόρτερ» (Ανθή Βούλγαρη) μας ταξιδεύει στο χρόνο, περιγράφοντας τι συνέβαινε το 2015 στη Λέσβο, όπου πράγματι οι πολίτες και το Λιμενικό (ο συμπαρουσιαστής κ. Χασαπόπουλος το έχει μπερδέψει με το ..«Ναυτικό» !), υποδέχονταν με βάση τη διεθνή νομοθεσία αλλά και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης τους πρόσφυγες. Και υποστηρίζει παραπλανητικά ότι τα ίδια συμβαίνουν μετά από επτά χρόνια, όταν όλα έχουν αλλάξει. Για να προχωρήσουν αμέσως μετά, μαζί με τον συμπαρουσιαστή της, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των ΜΚΟ γενικώς, που τους έκοψαν τα χρήματα για αυτό διαμαρτύρονται κλπ

► Διαβάστε επίσης: Όλη η αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Αναρωτιέται κανείς, άραγε αυτοί οι άνθρωποι δεν διαβάζουν ούτε μια έγκυρη ξένη εφημερίδα; Δεν έχουν ρίξει μια ματιά στις αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες; Δεν έχουν μάθει ότι ο επικεφαλής της Frontex υποχρεώθηκε σε παραίτηση ακριβώς επειδή η υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» της ΕΕ, η Olaf, αποκάλυψε τη συνεργασία της υπηρεσίας του με τις ελληνικές Λιμενικές αρχές στις παράνομες επαναπροωθήσεις; Δεν έχουν πληροφορηθεί για το πόρισμα της Human Rights Watch, που ξεκινάει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές και οι άνδρες που χρησιμοποιούν, επιτίθενται, ληστεύουν και απογυμνώνουν Αφγανούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, προτού τους επαναπροωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου…

..Οι ελληνικές αρχές τους ξυλοκόπησαν σε διάφορες στιγμές: ενώ ήταν υπό κράτηση και καθώς τους έσπρωχναν στον Έβρο ποταμό. Είκοσι δύο από τους 26 ερωτηθέντες είπαν ότι κάποια στιγμή, οι ελληνικές αρχές τους ανάγκασαν να γδυθούν μέχρι τα εσώρουχά τους ή μέχρι να είναι εντελώς γυμνοί. Όλοι είπαν ότι οι ελληνικές αρχές έκλεψαν τα χρήματά τους, τα κινητά τηλέφωνα ή άλλα υπάρχοντά τους»

Προτείνω στη σύνταξη του Tvxs να θεσμοθετήσει ετήσια “κίτρινα βραβεία”, όπως τα βραβεία Βατόμουρα για τα Οσκαρ, για όλους αυτούς τους απίθανους τύπους. Να απονέμονται κάθε χρόνο στα πιο άθλια, παραπλανητικά και ψεύτικα ρεπορτάζ στην τηλεόραση, το ράδιο, το διαδίκτυο και τον γραπτό τύπο. Αντιλαμβάνομαι ότι με τόσα i-πούλιτζερ η επιλογή θέλει δουλειά γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά αξίζει τον κόπο.