Το εξειδικευμένο ως προς την κατάσταση των γυναικών Τμήμα του ΟΗΕ (ΗΕ Γυναίκες) και η Διακοινοβουλευτική Ένωση («IPU») δημοσίευσαν την τελευταία τους έκθεση (Ο Χάρτης των Γυναικών στην Πολιτική 2021), στην οποία η Τουρκία κατατάσσεται 129η. Πέρυσι, ήταν 122η. Αυτή η έκθεση καταρτίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των γυναικών βουλευτών ή γερουσιαστών στα Κοινοβούλια.

Ads

Η έκθεση αναφέρει ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινοβούλια εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή σε διεθνές επίπεδο: Ο γενικός παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόνο 25,5% με μία αύξηση της τάξης του 0,6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα, οι χώρες που χώρες κυβερνώνται από γυναίκες Προέδρους της Δημοκρατίας είναι 22. Το 2020, ήταν 20.

Μόνον 9 από τις 152 χώρες έχουν γυναίκες Προέδρους και 13 από τις 193 χώρες έχουν (γυναίκες) Πρωθυπουργούς.

Ads

Το 2020, υπήρχαν 14 χώρες με περισσότερες από 50% γυναίκες Υπουργούς, ενώ το 2021, 13 χώρες.

Το 2020, οι κυβερνήσεις 9 χωρών ήταν ανδροκρατούμενες, καθώς δεν υπήρχε καμία γυναίκα ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Το 2021, ο αριθμός των χωρών αυξήθηκε σε 12.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, το κουρδικό και αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών («HDP») έχει το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών βουλευτών, 26 επί συνόλου 67 συνολικών.

Το κόμμα του Ερντογάν έχει 53 γυναίκες βουλευτές στους 290 συνολικά. Το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης («CHP») έχει 18 γυναίκες βουλευτές σε σύνολο 144.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης («MHP») έχει μόνο 4, στους 49, γυναίκες βουλευτές. Και το «Καλό Κόμμα» («IYI»), προερχόμενο από τις τάξεις του «MHP»), έχει μόνο 3 γυναίκες βουλευτές από τους συνολικά 42. Επικεφαλής, ωστόσο, αυτού του κόμματος είναι μία γυναίκα, η Μεράλ Ακσενέρ (Meral Aksener).

Οι εορτασμοί της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, απαγορεύτηκαν κατ’ουσίαν σε αρκετές μεγαλουπόλεις της Τουρκίας. Οι γυναίκες και οι φεμινίστριες της χώρας κατάφεραν, ωστόσο, να υψώσουν τη φωνή τους στις δημόσιες πλατείες. Τραγουδούσαν, χόρευαν και φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως αποτέλεσμα, άλλωστε, 13 από αυτές συνελήφθησαν από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στις 5 τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου. Η αστυνομία κατηγόρησε αυτές τις γυναίκες ότι προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ένα από τα αγαπημένα συνθήματα αυτής της χρονιάς ήταν «Ας πηδήξουμε, ας πηδήξουμε όλες μαζί, αυτός που δεν πηδά είναι ο Ταγίπ!». Το άλλο μοντέρνο σύνθημα ήταν «Κοίτα να σωθείς,Ταγίπ, έρχονται οι γυναίκες!».

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αυτών των 13 γυναικών επινόησε ένα νέο αδίκημα «χοροπήδημα σύμφωνα με το ρυθμό». Λόγω του κορωναϊού, όλες οι διαδηλώτριες φορούσαν μάσκες, οπότε η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει, με βάση τις καταγεγραμμένες με κάμερα εικόνες, εκείνες που φώναζαν τα συνθήματα. Η αστυνομία προτίμησε να ταυτοποιήσει τις γυναίκες που πηδούσαν σύμφωνα με το ρυθμό των κραυγαλέων συνθημάτων.

Οι 13 γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά τις ανακρίσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν και όλοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ευρισκόμενοι στην εξουσία δηλώνουν δημόσια ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν είναι ίσοι.

Οι γυναίκες με τους Κούρδους, τους συνδικαλιστές εργαζόμενους και τη φοιτητική νεολαία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της αυθεντικής αντιπολίτευσης της χώρας.