Το σκάνδαλο Novartis βρίσκεται ήδη πολλές μέρες στην επικαιρότητα και θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα. Οι εργασίες στην επιτροπή της Βουλής μόλις που άρχισαν, οι εισαγγελείς συνεχίζουν την δική του έρευνα ενώ κάθε τρεις και λίγο έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις.

Η φούρια κάποιων δικαστών να αφαιρεθεί η διερεύνηση του σκανδάλου από την ανακρίτρια διαφθορά Ελ. Τουλουπάκη τους εξέθεσε και έβλαψε το χώρο της Δικαιοσύνης. Κι αυτό δεν είναι είδηση ούτε έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια ο κομματισμός κάποιων δικαστών δεν γίνεται αόρατος ούτε με “AZAX”.

Ο μόνος που δεν λέει να πει ξεκάθαρα πως πρόκειται για σκάνδαλο είναι ο Μητσοτάκης και τα εξαπτέρυγα της ΝΔ. Πχ μας λέει ο Μητσοτάκης: «[…] αντί να πούμε ανοιχτά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες, να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να κυλά την πολιτική ζωή στη λάσπη […]». (ΕΡΤ 27/2/18 Δελτίο Ειδήσεων 21:00 στο 15:40)

Δεν λέει η κυβέρνηση εφευρίσκει σκάνδαλα, μιας και εφευρίσκω σημαίνει πως επινοώ κάτι που ΔΕΝ προϋπήρχε. Λέει «ανακαλύπτει» , δηλαδή, βρίσκει κάτι που υπάρχει από πριν (προϋπάρχει). Ουσιαστικά ομολογεί το σκάνδαλο αλλά άντε να το «ψαρέψεις» έτσι που το λέει αφού, επιπλέον, η κυβέρνηση «προτιμά να διχάζει» και να «κυλά την πολιτική ζωή στη λάσπη».

Δεν είναι τα σκάνδαλα τους που έχουν ρίξει τη χώρα στη λάσπη αλλά η κυβέρνηση που ενώ τα ανακαλύπτει δεν τα κουκουλώνει όπως έκαναν οι ίδιοι[1]. Στο ίδιο μοτίβο και τα δημοσιογραφικά Jukebox που μιλούν και γράφουν για υπόθεση Novartis. Σκάνδαλο; Ποιο σκάνδαλο; Υπόθεση είναι[2]. Τα Jukebox έτσι ήταν πάντα. Ρίχνεις όβολα στη σχισμή της τσέπης τους και σου παίζουν ό,τι θες.

Στο άρθρο «Η αποκαθήλωση των πρώην», έγραφα για το Σαμαρά που στη Βουλή μίλησε για σκάνδαλο, διαφθορά, δημόσια σπατάλη, συμφέροντα που λυμαίνονταν κ.λπ. «Παιδιά», βρείτε τα μεταξύ σας, συνεννοηθείτε αν είναι ή δεν είναι σκάνδαλο γιατί «έχουμε διχασθεί». Το λέει ο Μητσοτάκης και το «επαληθεύει» η δημοσκόπηση της RASS. Το 73,9% πιστεύει ότι είναι σκάνδαλο και το 17,2% πιστεύει πως δεν είναι. Ένας «διχασμός», ΝΑ!! (με το συμπάθιο).

Σαφέστατα είναι σκάνδαλο και είναι αντίφαση εν τοις όροις για τα μη πολιτικά πρόσωπα να είναι αλλά για τα πολιτικά να μην είναι. Οι ανοησίες περί σκευωρίας είναι επικίνδυνες. Αυτοί που μιλούν για σκευωρία, ουσιαστικά λένε πως οι δύο (από τους τρεις) πυλώνες της Δημοκρατίας, δηλαδή, δικαστική και εκτελεστική εξουσία, συνέπραξαν για να στείλουν κάποιους φυλακή.

Αυτά, ούτε ο εξωγήινος του Μητσοτάκη στην Πεντέλη δεν τα πιστεύει. Ούτε καν ο Σαμαράς που και με το παραληρηματικό του άρθρο στους FT, απέδειξε περίτρανα πόσο πολιτικά ανόητος και επικίνδυνος είναι. Μια εμφυλιοπολεμική και φασίζουσα ρητορεία,  αντάξια ηγέτη της ΧΑ, και «επιχειρηματολογία» μικρού παιδιού που έκανε μια ζημιά. (Διαβάστε εδώ).

Είναι όλοι τους πολιτικά ένοχοι μέχρι το μεδούλι κι όχι μόνο για το σκάνδαλο Novartis. Γιατί ορφανά σκάνδαλα δεν υπάρχουν, ούτε η καταστροφή της χώρας ήταν φυσικό φαινόμενο. Αντί λοιπόν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, σμίξανε τα χνώτα τους, τακιμιάσανε, και αμύνονται μηνύοντας προστατευόμενους μάρτυρες, δικαστές και πρωθυπουργό. Δειλοί και μωροφιλόδοξοι.

Το σκάνδαλο Novartis έχει και «παράπλευρες απώλειες». Αύξησε την απόσταση, που χώριζε Γεννηματά και Θεοδωράκη. Η Γεννηματά υποταγμένη στον Βενιζέλο στηρίζει την θεωρία του για «σκευωρία», ενώ ο Θεοδωράκης κρατά αποστάσεις από το παλιό και «όλον» ΠΑΣΟΚ των Βενιζέλου, Λοβέρδου κ.λπ. Το Κίνημα Αλλαγής (ή μήπως απαλλαγής ΑΦΜ), θα λήξει το «ματς» της ερχόμενης βδομάδας πριν καν αρχίσει. Θα κριθεί στα χαρτιά (καρέκλες).

Το νεοφιλελεύθερο δάσος

Στο νεοφιλελεύθερο δάσος της σαπίλας, η Novartis είναι απλώς η πρόσφατη μπόχα που αναδύθηκε. Πριν δύο μήνες ήταν η μπόχα VW, Daimler και BMW που χρηματοδότησαν έρευνα εισπνοής οξειδίων του αζώτου από ανθρώπους. Πέρυσι ήταν των Volkswagen, Renault, Fiat Chrysler με το πειραγμένο λογισμικό για τις εκπομπές καυσαερίων, πιο παλιά της Siemens κλπ. Ατέλειωτος ο κατάλογος.

Στο φυσικό δάσος υγρασία, θρεπτικά συστατικά, κλιματικοί παράγοντες, αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση φυτών, ζώων και φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα σύστημα πολύπλοκων προδιαγραφών. Το νεοφιλελεύθερο δάσος είναι πιο απλό και έχει δύο κυρίως προδιαγραφές που εκλήφθησαν ως θεόσταλτες και συνακόλουθα θεωρήθηκαν ως θεϊκές επιταγές.

Η νεοφιλελεύθερη πιστοποίηση προϋποθέτει την εφαρμογή των προδιαγραφών αυτών, από κράτη και επιχειρήσεις, έτσι ώστε o πλούτος να καταλήγει στο 0,1% των ανθρώπων. Για το υπόλοιπο 99,9% «έχει ο Θεός» αλλά επειδή δεν δίνει, κάποιες φορές δυσανασχετούν, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα, περισσότερο ή λιγότερο έντονα, αλλά μέχρις εκεί και μέχρι την επόμενη φορά.

Η θεοποίηση της αγοράς, το κέρδος ως υπέρτατο αγαθό, η απορρύθμιση και κατασυκοφάντηση του κράτους και η παρουσία του στην αγορά ως παρασιτική, ο «μονόδρομος» της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η απληστία ως μοναδική κινητήρια δύναμη της ανθρωπότητας και της προόδου, είναι τα «πνευματικά τέκνα», οι προδιαγραφές του νεοφιλελευθερισμού που συμπυκνώνονται σε δύο δόγματα.

Πρώτο. Οι δημόσιες αρχές και επιχειρήσεις είναι ανήθικες, αδιαφανείς, δυσλειτουργικές και όλο το κακό συναπάντημα. Αντίθετα, οι ιδιωτικές είναι a priori ηθικές, διαφανείς, αποδοτικές κ.λπ.
Δεύτερο. Η αγορά πρέπει να είναι ελεύθερη, χωρίς καμιά κρατική παρέμβαση, γιατί μέσω του ανταγωνισμού προσφέρει φτηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα ενώ αυτορρυθμιζόμενη λύνει τα προβλήματά της και τιμωρεί τους παραβάτες της.

Αυτά ηγεμόνευσαν σχεδόν παντού. Ακαδημαϊκά και μη ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, κρατικές γραφειοκρατίες. Το δρόμο είχε ήδη ασφαλτοστρώσει ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ Goebbels. «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται», οπότε «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει».

Από τους αρχιερείς «Ανδριανόπουλους» μέχρι τους ψάλτες «Στούπες» και «Μπάμπηδες» κι απ’ αυτούς μέχρι τους πολιτικούς, το «πες, πες» εδραίωσε τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες. Πιθανόν κάποιοι να τις πιστεύουν. Όμως, οι πολλοί δρουν ως φερέφωνα. Με την κρίση, μετά το αρχικό μούδιασμα, αποθρασύνθηκαν.

Πχ ο Ανδριανόπουλος το 2008 έγραφε (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ): «Μήπως μεγαλώνει απειλητικά ή ανεργία; Όχι βέβαια. Τότε πώς βρισκόμαστε σε κρίση; […] Η κλασική καπιταλιστική συνταγή των αυτορρυθμιζόμενων αγορών δηλώνει: Να τις αφήσετε να καταρρεύσουν. Έχει πρόβλημα καμία από τις γνωστές και μεγάλες τράπεζες;».
Να του πεις για την ανεργία; Ότι Citigroup, AIG, General Motors κλπ διασώθηκαν με κρατικά όβολα; Για το αν η Citigroup είναι γνωστή και μεγάλη ή ο ασφαλιστικός κολοσσός της AIG ψιλικατζίδικο και η General Motors το συνεργείο της γειτονιάς του; Την νεοφιλελεύθερη «συνταγή των αυτορρυθμιζόμενων αγορών … Να τις αφήσετε να καταρρεύσουν», ο π. διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν την ήξερε; Όταν έσωζε τις τράπεζες της ευρωζώνης και δήλωνε: «Όλες θα είχαν εξαφανιστεί, εάν δεν τις είχαμε σώσει»[3], είχε δει «αριστερό» όνειρο;

Lost in space αναρωτιέται: «Πού ακριβώς βρίσκεται λοιπόν η κρίση; Κάποιοι κυνικά ισχυρίζονται πως οι αγορές δεν είναι σε θέση να αυτορρυθμιστούν. Άρα, οι νεοφιλελεύθεροι αερολογούν. Αλλά ποιος τις αφήνει να αυτορρυθμιστούν, εφ’ όσον το κράτος σε πρώτη ευκαιρία αμέσως παρεμβαίνει;»

Αναρωτηθείτε κι εσείς. Μήπως οι αγορές όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ελεύθερες; Μήπως δεν κάλεσαν το «ιππικό» του κράτους να τις σώσει και ήρθε μόνο του για να τις διαβάλει και να δημιουργήσει προβλήματα και κρίση; Μήπως τα κρατικά όβολα τα έδωσαν οι κυβερνήσεις (πχ) σε τράπεζες για να τις δυσφημίσουν;

Στην πατρίδα μας η κρίση σάρωνε τα πάντα και οι «Στούπες», «Μπάμπηδες» το χαβά τους. Έφταιγε το δημόσιο, οι εργαζόμενοι και ειδικά οι ΔΥ[4], οι απεργίες, οι συνδικαλιστές, τα κλειστά λιμάνια και δρόμοι, τα ούζα, οι φραπέδες κλπ. Άντε, στην Ελλάδα «έφταιγαν» αυτά. Όταν η Saab, το καμάρι των Σουηδών, ύστερα από 64 χρόνια βάραγε κανόνι (στις 19/11/2011) τι έφταιγε;

Ήταν κρατική εταιρεία; Την είχαν «αιχμάλωτη» οι συνδικαλιστές; Έφταιγαν οι «τεμπέληδες» Σουηδοί εργαζόμενοι; Η παραγωγικότητα της εργασίας στη Σουηδία που «είναι χαμηλή»; «Έκλειναν» δρόμοι, λιμάνια και τελωνεία και «εμπόδιζαν» τις εξαγωγές; Έφταιγε το «διεφθαρμένο» σουηδικό κράτος και οι «διεφθαρμένοι» σουηδοί ΔΥ; Γελοίοι σε υπέρτατο βαθμό.

Η γελοιότητά τους όμως για το «καλό» ιδιωτικό και το «κακό» κράτος καλά κρατεί. Λες και το κακό ή καλό κράτος, το ηθικό ή το ανήθικο, το αποδοτικό ή μη αποδοτικό κ.λπ. δεν είναι αντανάκλαση αποκλειστικά (ή έστω κυρίως) του ιδιωτικού. Το κράτος το κατέστησαν ανήθικο οι εργαζόμενοι ενάντια στη θέληση του ιδιωτικού τομέα που το ήθελε ηθικό!!! Οι εργαζόμενοι το κατέστησαν αδιαφανές κόντρα στον ιδιωτικό τομέα που το ήθελε κρυστάλλινο!!!

Για τους «Στούπες» και «Μπάμπηδες» Novartis, Siemens κλπ, είναι στη φαντασίας μας. Η διαπλοκή δεν αφορά οικονομικά συμφέροντα, ΜΜΕ, τραπεζίτες, συγκεκριμένα κόμματα και πολιτικούς. Ούτε τα δημοσιογραφικά Jukebox που στηρίζουν όλα αυτά και σιτίζονται απ’ αυτά. Αφορά τους εργαζόμενους αφού και «μαζί τα φάγαμε» και είναι η πλειονότητα.

Ο ανταγωνισμός που «ρίχνει» τις τιμές.

Ας κλείσουμε με ένα ακόμα ζήτημα από το χώρο του φαρμάκου (τα ΜΗΣΥΦΑ) που οι ίδιες «δημοσιογραφικές» γλίτσες έδωσαν τα ρέστα τους. Το 2014 ψηφίζεται ο Ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α85 7-4-2014) με τον οποίο οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν υπόκεινται σε κρατική διατίμηση και καθορίζονται ελεύθερα από 1-1-2017.

Υπογράφουν, Ι. Στουρνάρας (Υπ. Οικονομικών), Χρ. Σταϊκούρας (αναπληρωτής Υπ. Οικ.), Κωστής Χατζηδάκης (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), Ι. Βρούτσης (Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας) και φυσικά Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας). Κι επειδή ο Μάρτης δεν λείπει από την σαρακοστή και Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σας πω γιατί γράφω τα ονόματα.

Πριν δυο μήνες στο φαρμακείο της γειτονιά ήμουν μάρτυς σκηνής. Πελάτης ζητά από την φαρμακοποιό ένα κουτάκι ασπιρίνες και ένα Depon max. Η φαρμακοποιός του τα δίνει και του λέει τις τιμές: «3,38 οι ασπιρίνες και 2,29 το Depon». Ο πελάτης αντιδρά λες και τον χτύπησε ρεύμα. Τι είναι αυτά που λες, οι ασπιρίνες έχουν 1,80 και το Depon 1,60 κλέβετε τον κόσμο κλπ. Κανονικό επεισόδιο.

Η φαρμακοποιός προσπαθεί να του εξηγήσει ότι οι τιμές έχουν αλλάξει και ας πούμε τον πείθει. Τότε αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν του φτάνει που μείωσε τις συντάξεις μας, διπλασιάζει τις τιμές κλπ. Επενέβην λέγοντάς του πως αυτή είναι απόφαση, νόμος του 2014, του Κωστή Χατζηδάκη. Ο ελληνάρας δεν πείστηκε, εγώ τα άκουσα, πάμε παρακάτω.

Τον Μάιο του 2014 ο Γεωργιάδης με δύο (2) υπουργικές αποφάσεις έβγαλε 452!! φάρμακα από τον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ και τα πρόσθεσε στον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ. Μέσα σε λιγότερο από έξη (6) μήνες ο κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ από 850 αυξήθηκε σε 1.302 φάρμακα. Ανέφερα ονόματα, βρίστε ελεύθερα.

Δείτε και τα «ωραία». Την απόφαση του Γεωργιάδη είχε προαναγγείλει, ΗΔΗ από τον Νοέμβριο του 2013 (δηλαδή 7 μήνες πριν) ο σύμβουλος του Αδώνιδος, Μιχάλης Πιτσιλίδης. Και το κερασάκι. Η εταιρεία του Πιτσιλίδη είναι στην δικογραφία για τη Novartis και φέρεται ως μία απ’ αυτές που χρησιμοποιούσε η Novartis για τις δωροδοκίες και το ξέπλυμα χρήματος. Οποία «έκπληξη»!!

Τα φερέφωνα χειροκροτούν και ο Γεωργιάδης κομπάζει λέγοντας «σιγά που θα αφήσω την τρόικα να μου κλέψει τη δόξα». Η εμπειρία δίδασκε πως η απελευθέρωση ΔΕΝ θα απέφερε κανένα όφελος. Αντίθετα, θα οδηγούσε σε επιβάρυνση των καταναλωτών, σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία αλλά και μαϊμού φάρμακα. Ε, συνέβησαν ΟΛΑ.

Οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ αυξήθηκαν (μέσο όρο) κατά 30% ενώ εμφανίστηκαν (βεβαίως εκτός φαρμακείων) μαϊμού φάρμακα. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση από τις αυξήσεις υπολογίζεται σε 1,8 δις ευρώ. Τόσα θα φεύγουν απ’ τις τσέπες μας. Ε πως νομίζετε ότι αυγατίζει τον πλούτο του το 0,1%; Ο «αντίλογος».

Στην Δανία οι τιμές μειώθηκαν 10% στην Αγγλία 15% κλπ. Σωστό, αλλά ποιες ήταν οι τιμές ΠΡΙΝ την απελευθέρωση; Να το πω απλά και ανατολίτικα. Οι τιμές ΚΑΙ στην Ελλάδα θα μειωθούν, σε δύο τρία χρόνια, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες. Συνταγή Ναστρεντίν Χότζα. Παίρνεις το 100 το αυξάνεις στο 150 και μετά το μειώνεις στο 130. Παστρικά και νεοφιλελεύθερα.

Πχ η Reckitt Benckiser Hellas (με βάση το νόμο του 2014) ΗΔΗ αύξησε τις τιμές σε όλα τα ευρείας χρήσης προϊόντα της πάνω από 25% (Nurofen, Strepsils, Dettol κλπ). Μην έχετε αμφιβολία ότι μόλις σταθεροποιηθούν οι αυξημένες τιμές και το σπουδαιότερο «χωνευτούν» από τον κόσμο, θα πάνε στα super market για να μειωθούν κατά τι οι αυξημένες!! Αθάνατε Χότζα.

Κατά τα λοιπά, ο ανταγωνισμός «έριξε» τις τιμές και τα μαϊμού φάρμακα ήδη κυκλοφορούν. Δείτε απάντηση του ΕΟΦ σε επιστολή του ΦΣΑ. Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα η επισήμανση του ΕΟΦ: «[…] εκδίδονται από την Υπηρεσία μας Δελτία Τύπου, με τα οποία ενημερώνονται οι καταναλωτές και στα οποία τονίζεται η επικινδυνότητα […]» Συγνώμη, μήπως παίρνουν ληγμένα; Υπάρχει καταναλωτής που ενημερώνεται από τα Δελτία Τύπου του ΕΟΦ;

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Το 2017 το Υπ. Υγείας σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις διαφαινόμενες επερχόμενες αυξήσεις, θέσπισε το μέτρο της «ενδεικτικής λιανικής τιμής» με το Ν.4472 (ΦΕΚ Α74 19-5-2017). Με το νόμο αυτό τα ΜΗΣΥΦΑ που προορίζονταν για νοσοκομειακή χρήση, δεν υπόκεινται στην απελευθέρωση της διατίμησης.

Καθορίζονταν η «ανώτατη νοσοκομειακή τιμή». Δηλαδή, το κράτος για να είναι σίγουρο πως δεν θα πληρώσει παραπάνω, διατηρεί την κρατική διατίμηση για τα ΜΥΣΗΦΑ που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία. Για τα «ελεύθερα» ΜΥΣΗΦΑ ορίζει πως αυτά που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, θα παίρνουν ως τιμή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της ΕΕ.

Η ρύθμιση αυτή προφανώς ΔΕΝ ήταν η καλύτερη. Ήταν η καλύτερη δυνατή. Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ ήταν νόμος και υποχρέωση του κράτους από το 2014. Συγκριτικά με την πλήρη κι άνευ όρων απελευθέρωση του Γεωργιάδη είναι σαφώς καλύτερη και «έπεσαν κορμιά» για να επιτευχθεί. Και για να γίνει αυτό πιο ευκρινές.

Στο τέλος του 2016 ο σύνδεσμος ΕΦΕΧ (Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) με έγγραφό του στον Υπ. Υγείας ζητούσε πλήρη απελευθέρωση των τιμών, δηλαδή, την εφαρμογή του νόμου Γεωργιάδη από 1η Ιαν. 2017 γιατί η απελευθέρωση δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τον έλληνα καταναλωτή!!!!

Η νεοφιλελεύθερη κυνικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Κι αν ακόμα «ξεχάσουμε» πως και τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού οι έλληνες τα βάζουν. Εν τέλει, με την μη απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ που επετεύχθη για τα νοσοκομεία, δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και συνακόλουθα κερδίζουμε όλοι.

Μακάρι να είχε αποτραπεί παντελώς η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά τον νεοφιλελευθερισμό δεν τον «σκοτώνεις» με την μία ούτε μόνος σου. Οι σημερινοί συσχετισμοί, εντός κι εκτός χώρας, δεν το επιτρέπουν. Για να αλλάξουν χρειάζεται ο λαός να μαθαίνει την πραγματικότητα και όχι να παραμυθιάζεται από τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες.

Εν κατακλείδι. Μια κοινωνία και οικονομία χρειάζεται τον κυρίαρχο ρόλο του κράτους στην αγορά και όχι της αγοράς στο κράτος. Χρειάζεται την κρατική ιδιοκτησία καίριων τομέων για την κοινωνία, την οικονομία, την ίδια την ύπαρξη του κράτους (δίκτυα, ασφάλεια, παιδεία, υγεία κλπ). Όπως χρειάζονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όμως από αυτό μέχρι τα νεοφιλελεύθερα δόγματα πως οι δημόσιες αρχές και επιχειρήσεις είναι ανήθικες, αδιαφανείς ενώ οι ιδιωτικές είναι ηθικές, διαφανείς, αποδοτικές υπάρχει έτη φωτός απόσταση. Οι νεοφιλελεύθεροι επιτίθενται σε κράτος, δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, για έναν και μόνο λόγο.

Θέλουν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία από το κράτος, να βάλουν χέρι στα περιουσιακά του στοιχεία και τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν και για όσο διάστημα τους ενδιαφέρουν. Μετά, γαία πυρί μειχθήτω και ο λογαριασμός στο πόπολο. Δεν πληρώσαμε πανάκριβα μέχρι σήμερα τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες για αγορές που αυτορυθμίζονται και τιμωρούν (έτσι, από μόνες τους) τους παραβάτες;

Θέλετε να πιστεύετε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και να επιλέγετε αυτούς που τα εφάρμοζαν και θα τα εφαρμόσουν κι αύριο με θρησκευτική ευλάβεια; «Μαγκιά» σας. Ίσως σας αρέσει το bullying με το οποίο πολιτεύονται; Αλλά μην μυξοκλαίτε και μην ρίχνετε το ανάθεμα σε όσους προσπαθούν να τις αποκρούσουν και να κερδίσουν για το λαό και τον τόπο σήμερα 5, αύριο 20, μεθαύριο 100.

Παραπομπές
[1] Πχ, Γ. Σούρλας (στην «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ): «Έτυχε μια φορά, να μου προτείνουν να εντάξω στο πρόγραμμά μου για ηπατίτιδα Β εμβόλια, προηγμένης γενιάς, με μια έμμεση παρότρυνση να πάρω 500 εκατομμύρια». Και; Τι έκανε; Γύρισε πλευρό και ξύπνησε σήμερα. Ο ίδιος είχε καταγγείλει πως την περίοδο 2012 – 2013 εισάγονταν στην Ελλάδα ράδιο-φάρμακα τα οποία αγοράζονταν 660 ευρώ και διατίθεντο έναντι 3.300 ευρώ. Και; Τι έκανε; Που να τρέχει ο άνθρωπος σε εισαγγελέα, άσε που τότε κυβερνούσαν τα δικά μας παιδιά.
[2] Τα ίδια Juke box όταν δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος μιλούσαν και έγραφαν για τον θάνατο Γρηγορόπουλου και όχι για την δολοφονία του. Το ίδιο έκαναν και με τον Π. Φύσσα. Οι ίδιες «δημοσιογραφικές» γλίτσες μας έλεγαν πως χρεοκοπήσαμε γιατί πίναμε ούζα, φραπέδες και τα τρώγαμε στις πουτάνες και όχι γιατί οι προστάτες τους αλλά και προστατευόμενοι τους πολιτικοί τάιζαν τραπεζικές και επιχειρηματικές βδέλλες και τις Siemens, Novartis κλπ.
[3] Συνέντευξη του π. προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στην εφημερίδα Die Welt (20/6/2010).
[4] Πχ ο Κ. Στούπας το τι έχει γράψει και πόσες φορές τα έχει χώσει στους ΔΥ δεν λέγεται. Η περίπτωσή του έχει ξεφύγει τελείως ακόμα κι αν επρόκειτο για Jukebox. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ζήτημα άποψης ή ιατρικό ζήτημα.